,

Τα προβιοτικά καταστρέφουν τις τοξικές ουσίες του γαστρεντερικού συστήματος

Είναι πραγματικά καταπληκτικό το γεγονός ότι έχουμε τρισεκατομμύρια οργανισμών μέσα στο σώμα μας- που περιέχουν εξ ολοκλήρου ξένο DNA- κάποιοι από τους οποίους διασπούν

Τα προβιοτικά καταστρέφουν τις τοξικές ουσίες του γαστρεντερικού συστήματος

Είναι πραγματικά καταπληκτικό το γεγονός ότι έχουμε τρισεκατομμύρια οργανισμών μέσα στο σώμα μας- που περιέχουν εξ ολοκλήρου ξένο DNA- κάποιοι από τους οποίους διασπούν τις τοξικές ουσίες που εμείς οι ίδιοι έχουμε δημιουργήσει για να εξοντώσουμε άλλους κινδύνους, αλλά τώρα έχουν γίνει αυτές οι ίδιες επικίνδυνες για την υγεία μας, π.χ. τα παρασιτοκτόνα. Ποιοι όμως είναι αυτοί οι ξένοι βοηθοί; Τα βακτήρια!

Ένα λεπτό. Τα βακτήρια δεν υποτίθεται ότι μας κάνουν κακό; Δεν πρόκειται για εχθρούς σε έναν ατέλειωτο πόλεμο ενάντια στις μολύνσεις; Φυσικά, όταν το ανοσοποιητικό μας σύστημα καταρρέει, κάποια μπορεί να πολλαπλασιαστούν παραπάνω απ’ ό,τι θα έπρεπε, βρίσκοντας την ευκαιρία. Αλλά αντιδρούν στο περιβάλλον μέσα στο οποίο αναπτύχθηκαν σε αντίθεση με άλλα πλάσματα. Καταναλώστε βιολογικά λαχανικά και προϊόντα ολικής αλέσεως, για παράδειγμα, και το έντερό σας θα ενεργοποιηθεί θετικά. Καταναλώστε ζάχαρη, επεξεργασμένες τροφές και διάφορες τοξικές ουσίες και τα πράγματα θα επιδεινωθούν δραματικά εκεί μέσα!

Advertisment

Επίσης, είτε το πιστεύετε, είτε όχι, τα «αρχαία» βακτήρια συνεργάστηκαν πριν από αιώνες με τους κυτταρικούς μας προγόνους, για να δημιουργήσουν ειδικά οργανίδια (που παράγουν ενέργεια), τα οποία ονομάζονται μιτοχόνδρια. Συνεπώς, διαφέρουμε τελικά πολύ από τα βακτήρια; Όχι, γιατί σε ένα επίπεδο, είμαστε βακτήρια, αποτελούμενοι απλά από διαφορετικούς ζωντανούς οργανισμούς που εργάζονται και συμβιώνουν.

Γι’ αυτό, ας δούμε κάποια από τα εκπληκτικά χαρακτηριστικά των τόσο φιλικών βακτηρίων…

1. Τοξικότητα της δισφαινόλης- Α: Απορρόφηση/ Αποβολή- Η δισφαινόλη Α (BPA) είναι ένα χημικό με ιδιότητες που διαταράσσουν τις ορμόνες μας και χρησιμοποιούνται στα πλαστικά και χαρτιά θερμικής εκτύπωσης, αλλά και σε άλλα προϊόντα. Δυστυχώς, το θέμα δεν είναι αν θα εκτεθείτε σε αυτή, αλλά σε ποιο βαθμό. Σε εργαστηριακό πείραμα με ποντίκια που εκτέθηκαν σε BPA, όταν τους χορηγήθηκαν προβιοτικά (Bifodobacterium breve & Lactobacillus casei), οι ερευνητές συμπέραναν ότι τα προβιοτικά «…μείωσαν την εντερική απορρόφηση, διευκολύνοντας την αποβολή της BPA και ότι αυτά τα προβιοτικά πιθανώς να αναστέλλουν την αρνητική επίδραση της BPA στην υγεία των ανθρώπων».

2. Τοξικότητα της δισφαινόλης Α: Αποδόμηση- Μια επίσης πρόσφατη έρευνα απομόνωσε τα βακτήρια από το παραδοσιακό Κορεάτικο πιάτο με λάχανο, που ονομάζεται κιμτσί. Τρία από αυτά τα προβιοτικά αποδείχτηκαν ικανά να διασπάσουν την BPA. Οι ερευνητές ανέφεραν ότι αυτά τα βακτήρια που προέρχονται από τροφή αποτελούν αποτελεσματικά και ασφαλέστερα συστήματα απομάκρυνσης της BPA. Λογικά, η κατανάλωση κιμτσί λοιπόν επιτρέπει στην γαστρεντερική οδό να διασπάσει το επιβλαβές αυτό χημικό.

Advertisment

3. Τοξικότητα εντομοκτόνων: Και πάλι εδώ το κιμτσί θα σώσει την κατάσταση. Το 2009, το επιστημονικό περιοδικό Journal of Agricultural and Food Chemistry αποκάλυψε ότι το αρκετά βλαβερό εντομοκτόνο chlorpyrifos (CP), το οποίο συνδέεται πια με νευρολογικά προβλήματα, αναπτυξιακές και αυτοάνοσες διαταραχές, καταπολεμάται από τα βακτήρια που βρίσκονται στο κιμτσί. Οι ερευνητές βρήκαν ότι τα βακτήρια αυτά διασπούσαν το εντομοκτόνο και το αποδομούσαν γρήγορα μέχρι την 3η μέρα (83.3%) και τελείως μέχρι την 9η μέρα!

Οι ήρωες αυτής τη ιστορίας ήταν οι: Lactobacillus brevis WCP902, Lactobacillus plantarum WCP931 και το Lactobacillus sakei. Αλλά τα νέα γίνονται όλο και πιο ευχάριστα… Αυτοί οι υπερήρωες βρέθηκε ότι αποδομούν άλλα τέσσερα εντομοκτόνα :

1. Κουμαφός

2. Διαζινόνη

3. Παραθείο

4. Μεθυλοπαραθείο

Αν νομίζετε ότι αυτές οι ιδιότητες των προβιοτικών είναι εκπληκτικές, τότε μάθετε ότι τα προβιοτικά εκτελούν εκατοντάδες άλλες ζωτικές λειτουργίες μέσα στο σώμα μας και έχουν ερευνηθεί κλινικά, αποδεικνύοντας ότι εμποδίζουν ή/και μειώνουν τα συμπτώματα σχεδόν 200 διαφορετικών διαταραχών.

Η υγεία των βακτηρίων εξαρτάται από την υγεία της γης και η υγεία της γης εξαρτάται από ΕΣΑΣ

Όσον αφορά στα καλά βακτήρια, είναι σημαντικό να σημειώσουμε ότι οι άνθρωποι δεν ζουν μέσα σε μια σκούπα ή ένα χάος. Η ποιότητα των βακτηρίων στο γαστρεντερικό μας σύστημα αντανακλάται από την ποιότητα της τροφής που καταναλώνουμε, η οποία τελικά εξαρτάται από την ποιότητα του εδάφους. Όλα δηλαδή συνδέονται σε μια αλυσίδα. Αν τρέφεστε με λαχανικά από μολυσμένα χωράφια ή βουτηγμένα μέσα σε λύματα από τις βιομηχανίες κρεάτων, υπάρχει μικρή πιθανότητα να λάβετε τα απαραίτητα καλά βακτήρια από τις τροφές.

Το πιο πιθανό είναι πως θα εκτεθείτε σε παθογόνα βακτήρια ανθεκτικά στα αντιβιοτικά, τα οποία έχουν ήδη επιβιώσει δεκαετίες έκθεσης σε χημικά και αντιβιοτικά μέσα στην ανθρώπινη γαστρεντερική οδό ή σε μεγάλες ποσότητες ζωικών αντιβιοτικών που χρησιμοποιούνται στην παραγωγή κρέατος, διασφαλίζοντας ότι η δική σας χλωρίδα θα μολύνεται συνεχώς με επιβλαβή είδη βακτηρίων. Αυτή είναι μια από τις πιο ενοχλητικές και χειρότερες πλευρές της συμβατικής, κυρίαρχης παραγωγής τροφίμων.

Επιπλέον, νέες έρευνες υποδεικνύουν ότι το παγκόσμιο σύστημα παραγωγής τροφίμων, το οποίο τόσο πολύ βασίζεται στα βιοκτόνα, όπως το γλυφοσάτ (glyphosate), καταστρέφει τη γονιμότητα του εδάφους. Απαραίτητα και σχεδόν αρχαία βακτήρια- όπως χρησιμοποιούνται για παράδειγμα στο τυρί και στο γιαούρτι- εξαφανίζονται σε ορισμένες περιοχές του κόσμου. Το έδαφος έχει διαποτιστεί από ζιζανιοκτόνα που καταστρέφουν την μικροβιακή ποικιλότητα, χωρίς την οποία πολλές από τις τροφές που καταναλώνουμε δεν θα μπορούσαν να υπάρξουν.

Όταν αυτή η αλυσίδα υγείας διακοπεί στο έδαφος, η δική μας υγεία θα βρίσκεται σε σοβαρότατο κίνδυνο- πιθανώς μη αντιστρέψιμο.
Τι σημαίνει αυτό; Η υγεία του πλανήτη και η δική μας υγεία δεν είναι πια δυο ξεχωριστά ζητήματα και η αλήθεια είναι πως ποτέ δεν ήταν. Πρέπει να απομακρυνθούμε από την ιδέα ότι μπορούμε να στεγανοποιήσουμε τον οργανισμό μας από την οικολογική καταστροφή. Αν τα πράγματα κινηθούν με τον ρυθμό που κινούνται τώρα, η φράση «βιολογική τροφή» δεν θα έχει πια καμία αξία. Αν δεν δράσουμε συλλογικά και δραστικά ως προς αυτό, θα χάσουμε τα πάντα.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Είναι η σαρδέλα το νέο κόκκινο κρέας;
Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση