,

10 σημάδια που μαρτυρούν ότι θέλετε να ευχαριστείτε συνέχεια τους άλλους

Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια εργασίας, έχω γνωρίσει στο ψυχοθεραπευτικό μου γραφείο αμέτρητους ανθρώπους που επιθυμούν συνεχώς να ευχαριστούν τους γύρω τους. Όμως,

10 σημάδια που μαρτυρούν ότι θέλετε να ευχαριστείτε συνέχεια τους άλλους

Μέσα σε όλα αυτά τα χρόνια εργασίας, έχω γνωρίσει στο ψυχοθεραπευτικό μου γραφείο αμέτρητους ανθρώπους που επιθυμούν συνεχώς να ευχαριστούν τους γύρω τους. Όμως, συνήθως, το πρόβλημά τους δεν ήταν πραγματικά αυτό, η επιθυμία τους να κάνουν τους άλλους χαρούμενους αποτελούσε απλά ένα σύμπτωμα ενός βαθύτερου ζητήματος.

Για πολλούς, ο ζήλος που επιδεικνύουν για την ευχαρίστηση αυτή προέρχεται από ζητήματα αυτοεκτίμησης. Ελπίζουν ότι λέγοντας ναι σε όλα θα τους βοηθήσει να νιώσουν αποδεκτοί και αρεστοί. Μια άλλη μερίδα τέτοιων ατόμων έχουν κάποιο ιστορικό κακομεταχείρισης και κάπου στην πορεία αποφάσισαν ότι η καλύτερή τους ελπίδα για να θεραπευτούν ήταν να προσπαθήσουν να ικανοποιήσουν τους ανθρώπους που τους κακομεταχειρίστηκαν. Με τον καιρό, η προσπάθεια αυτή γίνεται αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής τους.

Advertisment

Πολλοί άνθρωποι με τέτοιο ζήτημα συγχέουν το να ευχαριστούν τους άλλους με την καλοσύνη. Όταν συζητούν τον δισταγμό τους να αρνηθούν χάρη σε κάποιον, λένε φράσεις όπως: «Δεν θέλω να είμαι εγωιστής» ή «Θέλω μόνο να είμαι καλός άνθρωπος». Συνεπώς, επιτρέπουν στους άλλους να τους εκμεταλλεύονται. Αυτό όμως αποτελεί σοβαρό πρόβλημα και μια καλά εδραιωμένη συνήθεια, η οποία χρειάζεται να αλλάξει.

10 σημάδια που μαρτυρούν ότι μπορεί να προσπαθείτε υπερβολικά να ευχαριστήσετε όλους τους ανθρώπους

1. Υποκρίνεστε ότι συμφωνείτε με όλους

Το να ακούτε προσεκτικά τις απόψεις των άλλων -ακόμα κι αν διαφωνείτε- πρόκειται για μια θετική κοινωνική δεξιότητα. Αλλά το να υποκρίνεστε ότι συμφωνείτε μόνο επειδή θέλετε να αρέσετε, μπορεί να σας εμπλέκει σε μια συμπεριφορά που τελικά στρέφεται ενάντια στις αξίες σας.

2. Πιστεύετε ότι είστε υπεύθυνοι για το πώς νιώθουν οι άλλοι

Είναι υγιές το να αναγνωρίζετε το πώς η συμπεριφορά σας επηρεάζει τους άλλους. Αλλά το να πιστεύετε ότι έχετε τη δύναμη να κάνετε κάποιον χαρούμενο αποτελεί σίγουρα πρόβλημα. Γιατί είναι το ίδιο το άτομο που έχει την ευθύνη για τα δικά του συναισθήματα.

Advertisment

3. Απολογείστε συχνά

Είτε νιώθετε υπερβολικά ότι φταίτε, είτε φοβάστε ότι οι άλλοι άνθρωποι συνεχώς σας κατηγορούν, το να δικαιολογείστε συνεχώς δείχνει ένα μεγαλύτερο πρόβλημα. Δεν χρειάζεται συνεχώς να ζητάτε συγγνώμη γι’ αυτό που είστε.

4. Νιώθετε φορτωμένοι από τα πράγματα που έχετε να κάνετε

Είστε υπεύθυνοι για το πώς θα ξοδέψετε το χρόνο σας. Αλλά αν είστε άτομο που θέλετε συνεχώς να ικανοποιείτε τους άλλους, υπάρχει μεγάλη πιθανότητα το πρόγραμμά σας να είναι γεμάτο δραστηριότητες που πιστεύετε ότι οι άλλοι άνθρωποι θέλουν από εσάς να κάνετε.

5. Δεν μπορείτε να αρνηθείτε

Είτε λέτε ναι και μετά ακολουθείτε πιστά αυτό στο οποίο δεχτήκατε, είτε στην πορεία προφασίζεστε κάτι για να ξεφύγετε από τη δέσμευση που εσείς οι ίδιοι προκαλέσατε. Ποτέ όμως δεν θα φτάσετε τους στόχους σας, αν δεν υψώσετε το ανάστημά σας.

6. Νιώθετε άβολα αν κάποιος θυμώσει μαζί σας

Το γεγονός και μόνο ότι κάποιος έχει θυμώσει, δεν σημαίνει και αυτόματα ότι εσείς φταίτε γι’ αυτό. Αλλά αν δεν αντέχετε στη σκέψη ότι κάποιος έχει δυσαρεστηθεί από εσάς, το πιο πιθανό είναι ότι θα συμβιβαστείτε, απομακρυνόμενοι από τις αξίες σας.

7. Συμπεριφέρεστε όπως οι άλλοι άνθρωποι γύρω σας

Είναι φυσιολογικό ο κάθε άνθρωπος να σας βγάζει μια διαφορετική πλευρά της προσωπικότητάς σας. Αλλά όσοι προσπαθούν να ευχαριστήσουν τους άλλους συνήθως σαμποτάρουν τους ίδιους τους στόχους τους. Οι έρευνες δείχνουν ότι τέτοια άτομα εμπλέκονται σε αυτοκαταστροφικές συμπεριφορές, αν πιστεύουν ότι έτσι θα κάνουν τους άλλους να νιώσουν πιο άνετοι στις κοινωνικές περιστάσεις. Για παράδειγμα, μπορεί να φάνε περισσότερο απ’ όσο θέλουν, μόνο και μόνο για να χαροποιήσουν τους άλλους.

8. Αποζητάτε συνεχώς τον έπαινο

Αν και ο έπαινος και τα καλά λόγια μας κάνουν όλους να νιώθουμε ωραία, τα άτομα που συνεχώς θέλουν να ικανοποιούν τους άλλους, βασίζονται εξ ολοκλήρου στην επιβεβαίωση. Αν η αυτοεκτίμησή σας τρέφεται αποκλειστικά από το τι πιστεύουν οι άλλοι για εσάς, τότε θα νιώθετε καλά μόνο όταν κατακλύζεστε από κοπλιμέντα.

9. Κάνετε ό,τι μπορείτε για να αποφύγετε τις συγκρούσεις

Άλλο το να μη θέλετε να ξεκινήσετε έναν τσακωμό. Και άλλο το να τον αποφεύγετε με κάθε κόστος. Το τελευταίο σημαίνει ότι δεν θέλετε με τίποτα να δυσαρεστήσετε τους άλλους, ακόμα κι αν εσείς έχετε το δίκιο.

10. Δεν το παραδέχεστε, όταν πληγώνεστε

Δεν θα μπορέσετε να διαμορφώσετε αυθεντικές σχέσεις, εκτός αν είστε πρόθυμοι να υπερασπιστείτε και τον εαυτό σας κάποιες φορές και να δηλώσετε ότι πληγωθήκατε. Όταν αρνείστε ότι είστε θυμωμένοι, ντροπιασμένοι ή απογοητευμένοι, αυτό συμβάλλει σε μια ψεύτικη, υποκριτική σχέση.

Πώς να πολεμήσετε την επιθυμία να ευχαριστείτε συνεχώς τους πάντες

Αν και είναι σημαντικό να εντυπωσιάσετε τον εργοδότη σας και να δείξετε ότι είστε πρόθυμοι και συνεννοήσιμοι, το να υποτάσσεστε σε αυτόν/η θα σας γυρίσει μπούμερανγκ. Ποτέ δεν θα ξεδιπλώσετε το πλήρες δυναμικό σας, αν προσπαθείτε να είστε όλα τα πράγματα για όλους.

Αρχίστε να απομακρύνεστε από αυτή τη συνήθεια, λέγοντας και όχι σε κάποια μικρά πράγματα. Εκφράστε την άποψή σας για κάτι απλό. Ή υπερασπιστείτε κάποια σας πεποίθηση. Κάθε βήμα που κάνετε θα σας βοηθήσει να αποκτήσετε μεγαλύτερη αυτοπεποίθηση.

Αν δυσκολεύεστε πολύ να ξεφύγετε από αυτό το μοτίβο, αναζητήστε βοήθεια. Ένας ψυχολόγος μπορεί να σας βοηθήσει να χτίσετε την ψυχική δύναμη που χρειάζεστε για να το αντιμετωπίσετε.

Amy Morin, κλινική κοινωνική λειτουργός, ψυχοθεραπεύτρια

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Πρέπει να χαθώ μέσα στη δράση, αλλιώς θα μαραθώ από την απελπισία» | Alfred Tennyson
Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα
Η ζωή, όπως και τα όνειρα που κάνεις για αυτή, δεν είναι να την ζεις στο κεφάλι σου αλλά στην πράξη!
Σημειωματάριο συναισθημάτων | Απέναντι στα «πρέπει» στέκεται ό,τι έχουμε περισσότερο ανάγκη: Ο έρωτας για ζωή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση