,

18 συμβουλές που θα διευκολύνουν την επικοινωνία σας με τους άλλους

Μπορεί σαν προσωπικότητα να κινήστε σε υψηλές συχνότητες, να εκπέμπετε από μόνοι σας ένα είδος θετικότητας στους άλλους, από την οποία να έλκονται. Ωστόσο,

18 συμβουλές που θα διευκολύνουν την επικοινωνία σας με τους άλλους

Μπορεί σαν προσωπικότητα να κινήστε σε υψηλές συχνότητες, να εκπέμπετε από μόνοι σας ένα είδος θετικότητας στους άλλους, από την οποία να έλκονται. Ωστόσο, τόσο σε αυτή την περίπτωση, όσο και σε άλλες, υπάρχει πάντα χώρος για μια μικρή επιπλέον βοήθεια, ώστε να τελειοποιήσετε τις επικοινωνιακές σας δεξιότητες και να απογειώσετε την κοινωνική σας επιτυχία!

18 έξυπνες συμβουλές προς βελτίωση της επικοινωνίας σας με τους άλλους

Φιλοφρονήσεις και επιβεβαιώσεις

1. Πείτε «Θα ήθελα να ακούσω περισσότερα», όταν κάποιος είναι εμφανώς ενθουσιασμένος με κάτι. Αφήστε το πάθος τους να σας παρασύρει και βυθιστείτε σε αυτό που σας λένε. Οι λεπτομέρειες που θα μοιραστούν θα σας βοηθήσουν να χτίσετε μια στενότερη σχέση και το ειλικρινές σας ενδιαφέρον θα σας προσδιορίσει ως έναν εξαιρετικό ακροατή.

Advertisment

2. Γνωστοποιήστε στους ανθρώπους τη θετική επίδραση που έχουν πάνω σας. Αν νιώθετε αυθεντικοί, πιο χαρούμενοι ή περισσότερο ο πραγματικός σας εαυτός κοντά σε κάποιον, είναι όμορφο να το ξέρει. Αυτό τους προσδίδει την αίσθηση μιας σημαντικής θέσης στον κόσμο σας, είτε πρόκειται για την προσωπική σας πλευρά, είτε για κάτι πιο επαγγελματικό.

3. Αν κάποιος σας δώσει συμβουλές, οι οποίες θα σας φανούν όντως σημαντικές, βεβαιωθείτε ότι τους το δείξατε. Θα νιώσουν σημαντικοί, χρήσιμοι και πολύτιμοι, αφού τους πείτε ότι τους εμπιστεύεστε και ότι οι απόψεις τους σας φάνηκαν χρήσιμες. Για άλλη μια φορά, αυτό λειτουργεί τόσο στο κοινωνικό, διαπροσωπικό επίπεδο, όσο και στο εργασιακό.

4. Προσπαθήστε να λέτε «χαίρομαι που σε βλέπω» μόλις συναντήσετε κάποιο άτομο που γνωρίζετε. Αυτό τους πληροφορεί ότι όντως σας αρέσει που τον/την είδατε και όχι απλά ότι τους μιλάτε από υποχρέωση και για τυπικούς λόγους.

Advertisment

5. Στις αλληλεπιδράσεις σας με τους αγαπημένους σας, πληροφορήστε τους τακτικά ότι τους εκτιμάτε. Μια απλή παρατήρηση όπως «σου είμαι ευγνώμων για το χ» ή «σε ευχαριστώ τόσο πολύ» μπορεί να κάνει τη διαφορά, ειδικά σε μια μακροχρόνια σχέση ή φιλία, όπου υπάρχει μεγάλη τάση να θεωρούμε τον άλλο δεδομένο.

6. Όταν κάποιος σας περιγράφει τους στόχους που κατάφερε κατά την προσπάθεια εκπλήρωσης ενός ονείρου του, δώστε του ανατροφοδότηση λέγοντας κάτι όπως «Είμαι εντυπωσιασμένος/η από το πόσο καλά τα έχεις καταφέρει». Αυτό θα εκτιμηθεί βαθύτατα όταν ένα άτομο παλεύει και προσπαθεί να καταφέρει κάτι (π.χ. απώλεια βάρους ή ολοκλήρωση σπουδών).

Γλώσσα του σώματος

7. Διατηρήστε σταθερή οπτική επαφή με όποιο πρόσωπο μιλάτε και βεβαιωθείτε ότι δεν ξεφεύγει η ματιά σας περισσότερο από μια φορά κατά τη διάρκεια της συζήτησης. Αυτό υποδεικνύει ότι είστε άνετοι (κάτι που σας κάνει ελκυστικούς), σηματοδοτεί ειλικρίνεια και διευκολύνει την αίσθηση αμοιβαίας κατανόησης.

8. Υιοθετήστε μια δεκτική στάση, αφού αυτό θα σας κάνει στη στιγμή πιο συμπαθητικούς. Με άλλα λόγια, χαλαρώστε τους μύες σας (και το σαγόνι σας), ανοίξτε τα χέρια και τα πόδια σας, αφήστε τους ώμους σας να πέσουν χαλαροί και μη βάζετε κάποιο εμπόδιο ανάμεσα σε εσάς και τον άλλο (π.χ. κρατώντας σταυρωμένα τα χέρια σας ή κρατώντας κάποιο μαξιλάρι).

9. Μπορεί να είναι κλισέ, αλλά το χαμόγελο όντως κάνει τη διαφορά στο πώς θα σας αντιληφθούν οι άλλοι. Σε ορμονικό επίπεδο, η ανταπόκρισή των άλλων είναι θετική και άμεσα εγκαθιδρύεται μια σύνδεση ανάμεσά σας. Κι όταν το άλλο άτομο ανταποδίδει το χαμόγελο, οι μικρές ποσότητες ενδορφινών που απελευθερώνονται θα σας διαβεβαιώσουν ότι οι άλλοι θα σας συσχετίσουν σίγουρα με θετικά συναισθήματα.

10. Εξετάστε τον τόνο της φωνής σας. Ο αργός ρυθμός έχει αποδειχθεί ότι μας κάνει πιο συμπαθητικούς (μέσα σε λογικά πλαίσια, φυσικά)- ειδικά αν μιλάτε ελάχιστα πιο αργά από τον συνομιλητή σας. Επιπλέον, χρησιμοποιήστε τη φωνή σας για να δώσετε έμφαση σε συναισθηματικά κομμάτια, που θα σας κάνει να φαίνεστε πιο ενδιαφέροντες και ζωντανοί.

11. Διατηρήστε το πρόσωπο σας ζωηρό κατά τη διάρκεια της συζήτησης! Αν διασκεδάζετε, εκπλήσσεστε ή κάτι σας κινεί το ενδιαφέρον, δείξτε το. Ένα εκφραστικό πρόσωπο υποδεικνύει ενδιαφέρον και σας κάνει να νιώθετε χαρισματικοί, ειδικά όταν συνδυάζεται με χειρονομίες. Αν δεν αντιδράτε ποτέ σωματικά ως προς τους άλλους, μπορεί να φανείτε αδιάφοροι.

Δεξιότητες της ομιλίας

12. Θέστε ανοιχτές ερωτήσεις. Γιατί αυτές ενθαρρύνουν μια εκτενή απάντηση και αφήνουν χώρο στο άλλο άτομο να σκεφτεί δυνατά, όπως «Πότε αποφάσισες να μετακομίσεις εδώ;» ή «Τι σε έκανε να επιδιώκεις μια τέτοια καριέρα;». Αντιθέτως, οι κλειστές ερωτήσεις είναι εκείνες που μπορούν να απαντηθούν με ένα ναι ή όχι και δείχνουν ότι δεν ενδιαφέρεστε πολύ γι’ αυτή την αλληλεπίδραση.

13. Να περιμένετε πάντα τη σειρά σας για να μιλήσετε, αντί να χώνεστε σε ακατάλληλες στιγμές, ξεπερνώντας έτσι τα όρια της συζήτησης. Είναι αγενές και μπορεί να φανείτε εγωκεντρικοί.

14. Προσπαθήστε να παραφράσετε ή να συνοψίσετε αυτά που ακούσατε από το άλλο πρόσωπο, ειδικά αν έχει μιλήσει για κάτι που θεωρεί σημαντικό. Αυτό αποδεικνύει ότι είστε καλός ακροατής και τους καταλαβαίνετε.

15. Ζητήστε από τους συνομιλητές σας να σας μιλήσουν περισσότερο για τη ζωή τους, την ιστορία, τα ενδιαφέροντα και τα όνειρά τους (χωρίς να γίνετε ενοχλητικοί φυσικά). Σχεδόν όλοι νιώθουν καλύτερα, όταν μιλούν για τον εαυτό τους και όσα τους ενδιαφέρουν και αυτό δείχνει καλή αλληλεπίδραση.

16. Ζητήστε πληροφορίες για κάτι που δε γνωρίζετε ή που είστε περίεργος να μάθετε. Αυτό υποδεικνύει ότι θεωρείτε πως ο συνομιλητής είναι έξυπνος, κάτι που σας κάνει πιο συμπαθητικούς και οι άλλοι νιώθουν ότι τους εκτιμάτε.

17. Προσπαθήστε να συντονίσετε τα συναισθήματά σας με ό,τι λέγεται εκείνη τη στιγμή, έτσι ώστε να δείχνετε ότι είστε πραγματικά παρόντες. Για παράδειγμα, μπορεί να ακούτε κάποιον να μιλά 10 λεπτά για τις λεπτομέρειες της εργασίας που κάνει. Δείξτε ενδιαφέρον λέγοντας «Πωπω, πρέπει να είσαι περήφανος/η γι’ αυτό» ή «ακούγεται σαν να ήταν πραγματικά αγχωτικό».

18. Τέλος, να είστε αυθεντικοί! Ασχέτως του πόσα επικοινωνιακά κόλπα χρησιμοποιείτε, οι άνθρωποι θα σας αντιπαθούν αν δείχνετε ψεύτικοι. Εκφράστε την προσωπικότητά σας, τα πάθη και τις αξίες σας και αφήστε την αισιοδοξία σας να ακτινοβολεί. Και οι άλλοι θα ανταποκριθούν με καλοσύνη και γενναιοδωρία.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο πρώτος και μοναδικός άνθρωπος που είναι υποχρεωμένος να καλύψει τις ανάγκες μου, είμαι εγώ!
Από τη Συναισθηματική Καταιγίδα στην Ηρεμία: Προς μια πιο ευτυχισμένη ζωή
Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση