,

15 έξυπνοι λόγοι για να μην πετάτε ποτέ τους χρησιμοποιημένους κόκκους καφέ!

Γνωρίζατε ότι οι κόκκοι του καφέ έχουν και άλλες χρήσεις εκτός από το να σας ξυπνάνε; Εδώ θα ανακαλύψουμε περισσότερα για τις εκπληκτικές χρήσεις

15 έξυπνοι λόγοι για να μην πετάτε ποτέ τους χρησιμοποιημένους κόκκους καφέ!

Γνωρίζατε ότι οι κόκκοι του καφέ έχουν και άλλες χρήσεις εκτός από το να σας ξυπνάνε; Εδώ θα ανακαλύψουμε περισσότερα για τις εκπληκτικές χρήσεις των χρησιμοποιημένων κόκκων του καφέ!

15 απίθανοι τρόποι για να επαναχρησιμοποιήσετε τους κόκκους καφέ

Ως απωθητικό για τους ψύλλους των σκύλων

Οι κόκκοι του καφέ μπορούν να απωθήσουν αποτελεσματικά τους ψύλλους του σκύλου σας. Κάντε μπάνιο τον σκύλο σας, ξεπλύνετε και τρίψτε με τους κόκκους καφέ. Μετά, ξεβγάλτε άλλη μια φορά. Η καφεΐνη είναι τοξική για τα κατοικίδιά σας, οπότε βεβαιωθείτε ότι δεν θα φάνε τους κόκκους.

Advertisment

Φτιάξτε σπιτικό σαπούνι

Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε τους κόκκους καφέ για να φτιάξετε το δικό σας θρεπτικό και απολεπιστικό σαπούνι.

Θα χρειαστείτε:

• Μία κουτάλα
• Φόρμες για muffin
• Ένα κατσαρολάκι
• Μικρό γυάλινο μπολ
• 2 κουταλιές του γλυκού βανίλια
• 1 κουταλιά του γλυκού γάλα καρύδας σε σκόνη (προαιρετικό)
• 226 γρ. σαπούνι γλυκερίνης
• 1/4 φλιτζάνι χρησιμοποιημένους κόκκους καφέ

Advertisment

Οδηγίες:

Γεμίζετε το κατσαρολάκι μέχρι τη μέση με νερό. Για να δημιουργήσετε ένα μπεν μαρί, τοποθετήστε το γυάλινο μπολ πάνω από το νερό. Βράστε το νερό και προσθέστε το σαπούνι στο γυάλινο μπολ. Ύστερα, προσθέστε τους κόκκους καφέ. Αφαιρέστε το από τη φωτιά, όταν το σαπούνι λιώσει. Προσθέστε το γάλα καρύδας, λίγους ακόμα κόκκους και τη βανίλια. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε την κουτάλα, για να γεμίσετε τις φόρμες muffin με το σαπούνι. Αφήστε το μίγμα να κρυώσει για λίγες ώρες, πριν το χρησιμοποιήσετε.

Αφαιρεί τις σακούλες και τους κύκλους κάτω από τα μάτια

Ο καφές είναι γνωστό ότι είναι διουρητικός, αλλά οι κόκκοι του μπορούν επίσης να μειώσουν το πρήξιμο στο πρόσωπο. Ο συνδυασμός κόκκων καφέ και ελαίου καρύδας μπορεί να σας βοηθήσει να ξεφορτωθείτε τις σακούλες και τους μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια. Απλά αναμίξτε τα συστατικά, ώστε να γίνουν μια πυκνή αλοιφή. Εφαρμόστε την κάτω από τα μάτια σας και αφήστε τη να δράσει για 20 λεπτά. Τέλος, ξεπλύνετε καλά. Για να έχετε καλύτερο αποτέλεσμα, επαναλάβετε τη διαδικασία 2 φορές την εβδομάδα.
Αντικαταστήστε με αυτούς τα ακριβά προϊόντα περιποίησης μαλλιών

Οι κόκκοι καφέ μπορούν να τονώσουν τα μαλλιά σας, βοηθώντας τα να μακρύνουν γρηγορότερα. Επίσης, λειτουργούν ως απολεπιστικό μείγμα για το κρανίο σας. Με αυτό τον τρόπο, εξοικονομείτε χρήματα από τα ακριβά προϊόντα περιποίησης μαλλιών. Κάντε μασάζ στο κρανίο σας με κόκκους καφέ, όταν κάνετε μπάνιο.

Χρησιμοποιήστε τους ως καρύκευμα

Μπορεί να μην το έχετε συνηθίσει, αλλά οι κόκκοι καφέ πάνε πολύ με λαχανικά και κρέας, ψημένα στο grill.

Θα χρειαστείτε:

• Μισό κουταλάκι του γλυκού πιπέρι καγιέν
• Μισό κουταλάκι μαύρο πιπέρι
• Ένα κουταλάκι του γλυκού αλάτι
• Ένα κουταλάκι ρίγανη
• 1.5 κουταλάκι του γλυκού ζάχαρη
• Ένα κουταλάκι του γλυκού σκόνη σκόρδου
• 1 κουταλιά της σούπας πάπρικα
• ¼ φλιτζάνι κόκκους καφέ

Δώστε στο ξύλινο τραπέζι σας μια παλαιωμένη όψη

Για να δώσετε παλαιωμένη όψη στο τραπέζι σας, χρησιμοποιήστε μια μίξη κόκκων καφέ και λευκού ξυδιού. Αναμίξτε μια κουταλιά της σούπας καφέ με λευκό ξύδι και εφαρμόστε το μίγμα με συρμάτινο σφουγγαράκι. Αφήστε το να δράσει για 24 ώρες. Μετά, χρησιμοποιήστε το ξανά, για να τρίψετε ελαφριά το ξύλινο έπιπλό σας. Αφήστε το να στεγνώσει και μετά επαναλάβετε για ένα σκουρότερο φινίρισμα. Βεβαιωθείτε ότι θα καθαρίσετε πλήρως τους επιπλέον κόκκους.

Μειώνει την κυτταρίτιδα

Οι κόκκοι καφέ αποδεικνύονται αρκετά αποτελεσματικοί στην περίπτωση της κυτταρίτιδας. Κάντε μασάζ και απολέπιση στην περιοχή που σας ενδιαφέρει, για να ενισχύσετε την ροή των θρεπτικών στοιχείων και την κυκλοφορία του αίματος. Επιπλέον, η καφεΐνη που εμπεριέχεται στους κόκκους μπορεί να μειώσει την κατακράτηση νερού και να διαστείλλει τα αιμοφόρα αγγεία, που με τη σειρά τους θα μειώσουν την κυτταρίτιδα.

Χρησιμοποιήστε τους ως φυσικό λειαντικό

Για να καθαρίσετε τα λεκιασμένα τηγάνια ή κατσαρολάκια σας ή ακόμα και τον βρώμικο πάγκο της κουζίνας σας, απλά πασπαλίστε με κόκκους καφέ και χρησιμοποιήστε ένα σφουγγαράκι ή ένα ύφασμα, για να αφαιρέσετε τους λεκέδες.

Χρησιμοποιήστε τους για να καλλιεργήσετε μικρά καρότα

Μπορούν να προσθέσουν θρεπτικά συστατικά και να ενισχύσουν το χώμα, κάτι που θα βελτιώσει την ποιότητα του εδάφους και θα σας βοηθήσει να καλλιεργήσετε μικρά καρότα. Εμποδίζουν τα έντομα και τα σκουλήκια που βλάπτουν τις ρίζες.

Για να καθαρίσετε το τζάκι σας

Οι κόκκοι καφέ επίσης χρησιμοποιούνται για να βαρύνουν τα ελαφριά στρώματα στάχτης και να διευκολύνουν τον καθαρισμό τους. Απλά πασπαλίστε μια στρώση βρεγμένων κόκκων καφέ πάνω από τις στάχτες, πριν καθαρίσετε.

Δρα ως απολεπιστικό για την επιδερμίδα

Οι κόκκοι καφέ έχουν εκπληκτική απολεπιστική δράση, απομακρύνοντας τα νεκρά κύτταρα από το δέρμα. Μπορούν δηλαδή να χρησιμοποιηθούν ως κανονικό απολεπιστικό σώματος. Παρακάτω προτείνεται η συνταγή:

Τι θα χρειαστείτε

• Ένα κουταλάκι της σούπας κανέλα
• ¼ φλιτζάνι ελαιόλαδο ή λάδι καρύδας
• Μισό φλιτζάνι μαύρη ζάχαρη
• Μισό φλιτζάνι κόκκοι καφέ

Οδηγίες

Αναμίξτε όλα τα συστατικά σε ένα μικρό βαζάκι και αποθηκεύστε το στο ψυγείο. Το σκραμπ σας μπορεί να παραμείνει φρέσκο για περίπου 14 μέρες.

Ως φυσικό αποσμητικό

Βάλτε κόκκους καφέ σε ένα μικρό μπολ ή σακουλάκι και αφήστε το στο ράφι του ψυγείου, ώστε να απομακρύνει οποιαδήποτε έντονη μυρωδιά τροφίμου.

Φτιάξτε τα δικά σας κεριά

Χρησιμοποιήστε κόκκους καφέ για να ετοιμάσετε τα δικά σας κεριά.

Θα χρειαστείτε:

• Ένα γυάλινο μπολάκι με αντοχή στη θερμότητα
• Ένα κατσαρολάκι
• Φυτίλι
• Κερί μελισσών
• 2 κουταλιές της σούπας κόκκοι καφέ

Οδηγίες:

Τοποθετήστε το κερί σε ένα γυάλινο μπολ και βάλτε το πάνω από το κατσαρολάκι, που έχετε γεμίσει μέχρι τη μέση με νερό. Σιγοβράστε το νερό, μέχρι το κερί να λιώσει. Ύστερα, προσθέστε τους κόκκους καφέ και το φυτίλι σε ένα μικρό άλλο γυάλινο βαζάκι. Πρέπει στην ουσία να προσθέσετε το μισό κερί πάνω από τους κόκκους καφέ. Αφήστε το να σταθεροποιηθεί. Πασπαλίστε με μια δεύτερη στρώση καφέ πάνω στην κρύα στρώση και χύστε το υπόλοιπο κερί. Αφήστε το να κρυώσει τελείως.

Για να μαλακώσετε το κρέας σας

Οι νωποί κόκκοι καφέ έχουν ένα φυσικό όξινο περιεχόμενο, ώστε να μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να κάνουν το κρέας πιο τρυφερό. Επικαλύψτε το ωμό κρέας με νωπούς κόκκους, βάζοντας μια μεμβράνη από πάνω και αφήστε το έτσι στο ψυγείο για 3 ώρες. Πριν το μαγειρέψετε, μπορείτε να το ξεπλύνετε. Ή να αφήσετε τους κόκκους για μια διαφορετική γεύση και υφή.

Ως λίπασμα

Μπορούν να ενισχύσουν το λίπασμα του κήπου σας με ιχνοστοιχεία. Ο επιπλέον φώσφορος, το άζωτο και το κάλιο στους κόκκους θα βοηθήσουν στη διαδικασία φωτοσύνθεσης των φυτών σας και θα διατηρήσουν την υγρασία στο χώμα. Αυτό που χρειάζεται είναι να προσθέσετε κόκκους καφέ στο μίγμα του λιπάσματός σας ή απλά ανακατεύοντάς τους με ξεραμένα φύλλα.

Χρησιμοποιήστε τους ως εντομοαπωθητικό

Μπορούν να απωθήσουν τα έντομα του κήπου, που κάνουν ζημιές στα φυτά σας, όπως ακρίδες και σαλιγκάρια. Πασπαλίστε τους γύρω από τον κήπο σας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Άσκηση: Το δραστικότερο φάρμακο μακροζωίας
Τα ψηλότερα βουνά του πλανήτη και η σημασία τους για τη βιοποικιλότητα
Πόσα βήματα την ημέρα χρειάζονται για να χάσει κανείς βάρος;
Φλούδες λεμονιού: Πώς μπορούμε να τις μετατρέψουμε σε zero waste μπαχαρικό

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση