Κατανοώντας την κατάθλιψη: Οι 3 βασικοί της τύποι

Οι τρεις βασικοί τύποι κατάθλιψης: Η Μείζων Κατάθλιψη Όπως και η γρίπη, η μείζων κατάθλιψη έχει το αρχικό, το μεσαίο και το τελευταίο στάδιο.

Κατανοώντας την κατάθλιψη: Οι 3 βασικοί της τύποι

Οι τρεις βασικοί τύποι κατάθλιψης:

Η Μείζων Κατάθλιψη

Όπως και η γρίπη, η μείζων κατάθλιψη έχει το αρχικό, το μεσαίο και το τελευταίο στάδιο. Αντίθετα από τη γρίπη, η μείζων κατάθλιψη πολλές φορές κρατάει για πολλούς μήνες. Αν δεν αντιμετωπιστεί, έχει την τάση να ξαναεμφανίζεται. Κάθε επανεμφάνιση έχει μεγαλύτερη διάρκεια και καταβάλλει τον άνθρωπο περισσότερο από την προηγούμενη.

Η Χρόνια Κατάθλιψη

Η χρόνια κατάθλιψη είναι μια μακροχρόνια, χαμηλού βαθμού κατάθλιψη, που μπορεί να διαρκέσει για πολλά χρόνια. Πολλοί άνθρωποι την έχουν σχεδόν σ ‘όλη τους τη ζωή. Η χρόνια κατάθλιψη είναι γνωστή και σαν δυσθυμία – δυσ, από την ελληνική ρίζα που σημαίνει δυσλειτουργία, και θυμία, από τη λέξη θυμός που σημαίνει ψυχική διάθεση. Δυσθυμία λοιπόν είναι η δυσλειτουργία της ψυχικής διάθεσης ενός ατόμου.

Advertisment

Η Μανιοκατάθλιψη

Στην περίπτωση αυτή, η ‘’κάτω βόλτα’’ της κατάθλιψης μπορεί να εναλλάσσεται με μέρες ή εβδομάδες μανίας – υπερβολική έξαρση, αδικαιολόγητες μεγαλεπήβολες σκέψεις που, πολλές φορές, συνοδεύονται και από ακραίες ή επικίνδυνες (έως καταστροφικές) πράξεις. Είναι επίσης γνωστή σαν διπολική κατάθλιψη, γιατί το μανιοκαταθλιπτικό άτομο κυμαίνεται μεταξύ του καταθλιπτικού πόλου (κάτω) και του αντίθετου ευφορικού πόλου (πάνω), με απρόβλεπτες, γρήγορες μεταστροφές. Αντίθετα, η μείζων κατάθλιψη είναι μονοπολική – δίνει έμφαση μόνο στον ένα πόλο: κάτω.

Άλλοι τύποι κατάθλιψης:

Εποχιακή Συναισθηματική Διαταραχή

Αυτή μοιάζει να είναι συνδεδεμένη με τη μείωση της διάρκειας της ημέρας κατά το χειμώνα. Η θεραπεία μπορεί να είναι τόσο απλή όσο και η εγκατάσταση στο σπίτι και στο χώρο εργασίας λαμπτήρων άπλετου φωτισμού (σε χώρες βέβαια που δεν έχουν τόσο πολύ φως όσο η Ελλάδα).

Επιλόχεια Κατάθλιψη

Το 50% – 75% όλων των γυναικών, μετά τον τοκετό, βιώνουν την ‘’επιλόχεια κακοδιαθεσία’’ (postpartum blues). Μία στις δέκα γυναίκες πάντως, που βιώνουν αυτή την κατάσταση, αναπτύσσουν επιλόχεια κατάθλιψη. Αυτό σημαίνει ότι 5% – 7,5% νέες μητέρες έχουν κατάθλιψη που χρειάζεται θεραπεία. Η επιλόχεια κατάθλιψη φαίνεται να οφείλεται σε διαταραχές των ορμονικών και άλλων φυσιολογικών και συναισθηματικών μεταβολών αυτής της περιόδου. Αν η φυσιολογική ‘’επιλόχεια κακοδιαθεσία’’ μοιάζει ιδιαίτερα σοβαρή, ή αν συνεχιστεί περισσότερο από λίγες εβδομάδες, συζητήστε το με το γιατρό σας.

Advertisment

Άτυπη Κατάθλιψη

Η άτυπη (όχι τυπική) κατάθλιψη έχει συμπτώματα που μοιάζουν αντίθετα απ’ ότι θα περιμέναμε να είναι τα συμπτώματα της τυπικής κατάθλιψης. Αντί κανείς να κοιμάται λιγότερο, κοιμάται περισσότερο. Αντί να χάνει βάρος, βάζει. Αντί, να έχει πεσμένη ενεργητικότητα, έχει υπερενεργητικότητα. Τα άτομα που έχουν άτυπη κατάθλιψη τείνουν, κατά κύριο λόγο, να είναι εξαιρετικά ευαίσθητα στην απόρριψη.

Το να αναζητήσει κάποιος θεραπεία για την κατάθλιψη δεν σημαίνει έλλειψη χαρακτήρα, πειθαρχίας, κοινής λογικής ή ατομικής δύναμης. Εξαιτίας του στίγματος της κατάθλιψης, πολλοί πιστεύουν ότι η αναζήτηση βοήθειας προϋποθέτει κάποιου είδους προσωπική έλλειψη – μια έλλειψη που θα έπρεπε να ξεπεραστεί δυναμικά, με κουράγιο ή καπατσοσύνη.

Κι όμως δεν είναι έτσι. Ζητώντας βοήθεια για μια αρρώστια (για κάθε αρρώστια) δεν υποδηλώνεται κάποια έλλειψη πνευματικής, σωματικής, συναισθηματικής ή ηθικής φύσης. Αντίθετα, χρειάζεται μεγάλο κουράγιο για να παραδεχτεί κανείς ότι ίσως κάτι δεν πάει καλά. Είναι ένα δείγμα βαθιάς σοφίας να επισκεφθείτε έναν επαγγελματία, ζητώντας τη διάγνωση, τη συμβουλή και τις υποδείξεις του.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Embodied Relational Ways of Working with Psychosomatic Symptoms & Dis-ease in Psychotherapy
Η ψυχική υγεία δεν είναι το αντίθετο της ψυχικής ασθένειας...
Μελέτη συνδέει την κατάθλιψη με τη θερμοκρασία του σώματος

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση