,

Γιατί οι άντρες όταν αρρωσταίνουν το παίρνουν πιο «βαριά» από τις γυναίκες;

Στη συζήτηση για το ποιο είναι το ισχυρότερο φύλο, η λεγόμενη «ανδρική γρίπη» αναδύεται αναπόφευκτα ως επιχείρημα. Υπάρχει μια δημοφιλής θεωρία ότι οι άνδρες

Γιατί οι άντρες όταν αρρωσταίνουν το παίρνουν πιο «βαριά» από τις γυναίκες;

Στη συζήτηση για το ποιο είναι το ισχυρότερο φύλο, η λεγόμενη «ανδρική γρίπη» αναδύεται αναπόφευκτα ως επιχείρημα. Υπάρχει μια δημοφιλής θεωρία ότι οι άνδρες αρρωσταίνουν χειρότερα- ή τουλάχιστον συμπεριφέρονται έτσι- όταν κολλάνε γρίπη, ενώ οι γυναίκες συνεχίζουν απτόητες τη δουλειά, τη φροντίδα των παιδιών και την καθημερινότητά τους.

Τα επιστημονικά ευρήματα ακόμα τουλάχιστον δεν το έχουν αποδείξει πλήρως, αλλά κάποιες έρευνες έχουν δείξει ότι τα ανδρικά και γυναικεία κύτταρα του ανοσοποιητικού αντιδρούν όντως διαφορετικά στους ιούς- εισβολείς. Τώρα, μια πρόσφατη μελέτη με εργαστηριακά ποντίκια ενισχύει αυτή τη θεωρία, υποστηρίζοντας οτι το αρσενικό φύλο επηρεάζεται πιο βαριά από κάποιες ασθένειες- και ότι η φυσιολογία, και όχι η ψυχολογία, φαίνεται εν μέρει τουλάχιστον να ευθύνεται.

Advertisment

Σε αυτή την πρόσφατη μελέτη, δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό Brain, Behavior and Immunity, ενήλικα αρσενικά ποντίκια είχαν περισσότερα συμπτώματα ασθένειας απ’ ό,τι τα θηλυκά, αφού εκτέθηκαν σε βακτήρια που προκαλούν συμπτώματα παρόμοια με της γρίπης. Τα αρσενικά επίσης είχαν περισσότερες διακυμάνσεις στη θερμοκρασία του σώματος, πυρετό και σημάδια φλεγμονής και χρειάστηκαν περισσότερες μέρες για να αναρρώσουν.

Βέβαια, οι έρευνες που λαμβάνουν χώρα σε εργαστηριακά ζώα δεν ισχύουν απαραίτητα και για τους ανθρώπους, οπότε αυτή η έρευνα θα πρέπει να ιδωθεί με σκεπτικισμό. Όμως, οι επιστήμονες που ειδικεύονται σε θέματα φύλου και ανοσίας θεωρούν ότι εγείρει ενδιαφέροντα επιστημονικά ερωτήματα όσον αφορά στους ανθρώπους. Οι έρευνες με ανθρώπινα κύτταρα δείχνουν ότι τα αρσενικά ανοσοποιητικά κύτταρα έχουν πιο ενεργούς υποδοχείς για ορισμένους παθογόνους μικροοργανισμούς, αναφέρει η Sabra Klein, επίκουρη καθηγήτρια μοριακής μικροβιολογίας και ανοσολογίας στη Σχολή Δημόσιας Υγείας του Johns Hopkins Bloomberg.

«Δεν είναι πάντα η παρουσία του μικροβίου ή του ιού που μας κάνει να αρρωσταίνουμε», προσθέτει η Klein. «Είναι η απόκριση του ανοσοποιητικού μας και η έρευνα δείχνει ότι οι άνδρες έχουν μια οξυμένη απόκριση που καλεί τα κύτταρα στο σημείο της μόλυνσης, κάτι που συνεισφέρει στη συνολική αίσθηση της αρρώστιας».

Advertisment

Ο λόγος δεν έχει ακόμα πλήρως κατανοηθεί, αλλά μια υπόθεση λέει ότι η τεστοστερόνη και τα οιστρογόνα επηρεάζουν αυτούς τους υποδοχείς του ανοσοποιητικού με διαφορετικούς τρόπους. Τα νέα εργαστηριακά ευρήματα δεν στηρίζουν τη σύνδεση ανάμεσα στις σεξουαλικές ορμόνες και στην αίσθηση αρρώστιας (αφαίρεσαν αυτή τη μεταβλητή και είχαν τα ίδια αποτελέσματα), αλλά άλλες έρευνες έχουν φτάσει σε τέτοια συμπεράσματα. Η έρευνα της Klein του 205 σε ανθρώπινα κύτταρα, για παράδειγμα, βρήκε ότι ουσίες που σχετίζονται με τα οιστρογόνα δυσκόλευαν τον ιό της γρίπης να μολύνει τα δείγματα.

Μια άλλη έρευνα, που διεξήχθη το 2010 από ερευνητές του Πανεπιστημίου του Cambridge, υποστηρίζει ότι οι άνδρες εξελίχθηκαν να έχουν πιο αδύναμο ανοσοποιητικό σύστημα και ανοσία, εξαιτίας της τάσης τους να εμπλέκονται σε συμπεριφορές υψηλού κινδύνου. Και μια άλλη έρευνα προσθέτει ότι επειδή οι γυναίκες μεταφέρουν ευκολότερα τους παθογόνους μικροοργανισμούς στα παιδιά τους, έχουν χτίσει ισχυρότερες φυσικές άμυνες εναντίον τους. Ωστόσο, πρέπει να τονίσουμε ότι αυτή η προστασία δεν εκτείνεται σε όλους τους τύπους ασθενειών. Σε ένα άρθρο του 2006, που δημοσιεύτηκε στο Nature Reviews Immunology, η Klein σημειώνει ότι ενώ οι άνδρες δείχνουν μια αυξημένη ευαισθησία σε ορισμένες ασθένειες, οι γυναίκες είναι πιο ευάλωτες σε άλλες, όπως τα αυτοάνοσα νοσήματα.

Όσο για την «ανδρική γρίπη», μπορεί να υπάρχουν κι άλλοι παράγοντες που να παίζουν ρόλο. Οι μελέτες δείχνουν ότι οι άνδρες τείνουν να πλένουν τα χέρια τους λιγότερο συχνά, για παράδειγμα, και τουλάχιστον στις ΗΠΑ, δεν επισκέπτονται τακτικά κάποιο γιατρό. «Οι πολιτισμικές νόρμες επηρεάζουν πλήρως τις συμπεριφορές μας», σημειώνει η Klein, «οπότε είναι πιο πιθανό να υπάρχει συνδυασμός πολλών διαφορετικών παραγόντων».

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
Διπολική διαταραχή: Οι φάσεις του εναλλασσόμενου συναισθήματος | Από τη μανία στην κατάθλιψη
Το σπίτι έχει το δικό του μικροβίωμα και μας επηρεάζει άμεσα. Πώς μπορούμε να το ενισχύσουμε;
Ανήκετε στο 10% των σπάνιων ανθρώπων παγκοσμίως; Είναι απλό να το διαπιστώσετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση