Ποιος γράφει το ρόλο στο έργο της δικής σου ζωής;

Έχετε αναρωτηθεί πόσους ρόλους αναλαμβάνουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας; Οι συγκεκριμένες μορφές σχέσεων μέσα από τις οποίες επικοινωνούμε με τους άλλους ονομάζονται

Ποιος γράφει το ρόλο στο έργο της δικής σου ζωής;

Έχετε αναρωτηθεί πόσους ρόλους αναλαμβάνουμε κατά τη διάρκεια της ζωής μας; Οι συγκεκριμένες μορφές σχέσεων μέσα από τις οποίες επικοινωνούμε με τους άλλους ονομάζονται ρόλοι! Έχουν συγκεκριμένους κανόνες, ελευθερίες και απαγορεύσεις που μας προσδιορίζουν κάθε φορά που τους αναλαμβάνουμε, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει οτι εμείς γνωρίζουμε συνειδητά όλα αυτά που συνοδεύουν τον κάθε ρόλο.

Σκεφτείτε τα συναισθήματα και τις συμπεριφορές που συνδέονται με κάθε μας ρόλο. Είναι παρόμοια ή αλλάζουν; Και τελικά ποιος γράφει το σενάριο; Άρα ποιος αποφασίζει πώς θα επικοινωνούμε και τελικά πώς θα αισθανόμαστε; Σκεφτείτε λίγο τους ρόλους σας μέχρι σήμερα, ως παιδί, ως μαθητής, ως εραστής, ως φίλος κάποιου, ως σύζυγος ή ακόμη και ως υπάλληλος ή ως προϊστάμενος. Πόσοι ρόλοι τελικά εναλλάσσονται, όχι μόνο από το παρελθόν μας μέχρι σήμερα, αλλά και μέσα στην ίδια ημέρα;

Advertisment

Όλα τα συναισθήματα που βιώνουμε προκύπτουν μέσα από ρόλους με βάση τους οποίους οργανώνουμε τις σχέσεις μας. Πιο συγκεκριμένα, είναι αποτέλεσμα του κατα πόσο επιτυχώς ή όχι έχουμε εκπληρώσει τον κάθε ρόλο!

Άρα ρόλοι, συμπεριφορές και συναισθήματα είναι άρρηκτα συνδεδεμένα. Κι αν η ζωή μας ήταν μια θεατρική σκηνή τότε θα βλέπαμε ότι «υποδυόμαστε» αμέτρητους ρόλους, περνώντας από τον έναν στον άλλον, ακολουθώντας κανόνες και σενάρια. Σε μια εταιρεία, για παράδειγμα, μπορεί να λαμβάνουμε το ρόλο του υπαλλήλου που ακούει τις φωνές ενός προϊσταμένου και γυρνώντας στο σπίτι να λαμβάνουμε το ρόλο του συντρόφου που προσφέρει θαλπωρή. Πολλοί άνθρωποι με σχετική ευκολία οδηγούνται από τον έναν ρόλο στον άλλον.

Έχετε σκεφτεί τι γίνεται όταν οι ρόλοι περιπλέκονται και τι μπορείτε να κάνετε τότε;

Advertisment

Συχνά, αυτή η εναλλαγή ρόλων είναι πολύ δύσκολη. Όταν μπερδεύουμε τους ρόλους προκαλείται ανισορροπία, μπερδεύονται οι προσδοκίες μας τόσο από τους άλλους όσο και από τον εαυτό μας. Τι συμβαίνει αν ένας γονέας δεν ανταποκρίνεται στο ρόλο του; Πολύ πιθανώς το παιδί να γίνει ο γονιός σε αυτή τη σχέση…

Μπορεί ωστόσο να έχουμε διαφορετικό σενάριο και για τον ίδιο ρόλο. Σκεφτείτε, για παράδειγμα, ένα ζευγάρι που όταν παντρεύεται ανακαλύπτει ότι ο καθένας αντιλαμβάνεται διαφορετικά το ρόλο του συζύγου, με αποτέλεσμα να αρχίζει η γκρίνια και τα παράπονα, καθώς με ίδιες λέξεις, όπως για παράδειγμα η συντροφικότητα, ο καθένας απο τους δύο καταλαβαίνει κάτι εντελώς διαφορετικό.

Οι καθαροί ρόλοι στη ζωή μας διαμορφώνουν ένα περιβάλλον ομαλής ψυχοσυναισθηματικής ανάπτυξης και ευεξίας. Συζητήστε με ειλικρίνεια τις προσδοκίες που έχετε από τους γύρω σας και ζητήστε το ίδιο και απο εκείνους, ώστε να έχετε ένα κοινά αποδεκτό και ξεκάθαρο σενάριο. Τα συναισθήματα που νιώθουμε, είναι δικά μας, δεν μας τα προσφέρουν οι άλλοι αλλά προκύπτουν μέσα ακριβώς από τη σχέση μαζί τους, μέσα από τους ρόλους και τους κανόνες. Ακόμη και αν διαφωνήσουμε θα γνωρίζουμε ότι είναι ξεκάθαρο άρα και διαχειρίσιμο.

Γνωρίστε καλύτερα τον εαυτό σας ώστε να νιώσετε και να ακολουθήσετε το δικό σας σενάριο που έχει συγγραφέα και εμπνευστή την ουσία σας, ώστε κάθε ρόλος θα είναι πλέον περιττός γιατι θα νιώσετε ότι μπορείτε απλά να είστε ΕΣΕΙΣ!

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Συγχρονικότητα και τύχη | Οι διαφορές τους και πώς να αναγνωρίζουμε τις δύο έννοιες
Η θλίψη είναι απλά αγάπη. Είναι όλη η αγάπη που θέλεις να δώσεις αλλά δεν μπορείς...
Πώς το ασυνείδητο μυαλό καθοδηγεί τη συμπεριφορά μας κάθε μέρα
Στην τελική... δεν πειράζει να μην είμαστε τέλειοι

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση