,

Πώς να μένετε συγκεντρωμένοι στο παρόν μέσα στην καθημερινότητα: 5 απλές συνήθειες

«Μην μένετε κολλημένοι στο παρελθόν, μην ονειρεύεστε το μέλλον, συγκεντρώστε το νου σας στο παρόν». – Βούδας Υπάρχει μόνο μια στιγμή και ένα μέρος,

pws-menete-sigkentromenoi-paron-kathimerinotita-aples-sinithies

«Μην μένετε κολλημένοι στο παρελθόν, μην ονειρεύεστε το μέλλον, συγκεντρώστε το νου σας στο παρόν». – Βούδας

Υπάρχει μόνο μια στιγμή και ένα μέρος, στο οποίο μπορείτε να βρίσκεστε και να έχετε έλεγχο. Το παρόν. Αλλά οι περισσότεροι από εμάς ακόμα περνάμε τις μέρες μας βυθισμένοι σε αναμνήσεις, αναβιώνοντας μια ηλιόλουστη εκδρομή ή ίσως μια παλιά σύγκρουση ή μια αρνητική κατάσταση ξανά και ξανά στη σκέψη μας. Ή χανόμαστε σε σενάρια για το τι θα μπορούσε να είχε συμβεί στο μέλλον. Ίσως μέσω της ονειροπόλησης. Ή ίσως δημιουργώντας τέρατα στο νου μας, καθώς οι σκέψεις μας περιτριγυρίζουν και διαμορφώνουν τρομακτικά και επικίνδυνα βουνά από άμμο ή από αέρα. Ή οι σκέψεις μας μπορεί να διαχωριστούν και να διασκορπιστούν ανάμεσα σε πολλά διαφορετικά πράγματα και δραστηριότητες.

Advertisment

Αν ξοδεύετε ένα μεγάλο μέρος των καθημερινών σας στιγμών σκεπτόμενοι το μέλλον ή το παρελθόν ή αν δυσκολεύεστε να συγκεντρωθείτε και νιώθετε ότι αυτό επιδρά αρνητικά στη ζωή σας, τότε είναι καιρός να μάθετε πώς να ζείτε στο παρόν, στη στιγμή. Να λοιπόν κάποιες μικρές και απλές συνήθειες που πιθανότατα να λειτουργήσουν:

1. Μία δραστηριότητα τη φορά

Έχουν υπάρξει πολλά άρθρα για το πόσο σημαντικό είναι να εστιάζουμε σε μια δραστηριότητα τη φορά για μεγαλύτερη αποτελεσματικότητα. Έχω βρει ότι είναι ευκολότερο για μένα να μείνω παρών στη στιγμή, αν συγκεντρώνομαι σε μια δραστηριότητα τη φορά. Αυτό δεν σημαίνει ότι δεν ανοίγω πολλές καρτέλες και παράθυρα στον υπολογιστή μου, αλλά ότι αφοσιώνομαι πλήρως σε μια και μόνο δουλειά τη φορά. Σημαίνει ότι δεν χρησιμοποιώ το κινητό μου, όσο παρακολουθώ τηλεόραση ή όταν συμμετέχω σε μια συζήτηση. Ξεκινήστε δυναμικά τη μέρα σας, κάνοντας λοιπόν ένα πράγμα τη φορά, αμέσως μόλις ξυπνήσετε. Αν χρειάζεται να κάνετε ταυτόχρονα πολλές δουλειές, δώστε στον εαυτό σας συχνά, μικρά διαλείμματα.

2. Κάντε το αργά

Όταν ξυπνάτε και αρχίζετε να κάνετε το πρώτο πράγμα της ημέρας, επιβραδύνετε λίγο. Κάντε αυτό και τα επόμενα πράγματα με ξεκούραστο και ήρεμο ρυθμό. Δεν θα σας πάρει πολύ παραπάνω χρόνο και θα μπορείτε να μείνετε στο παρόν ευκολότερα, να εστιάσετε σε καθετί που κάνετε και να βρείτε μια απλή χαρά ή γαλήνη σε αυτό. Κάντε αυτό, αντί να αυξάνετε το στρες αμέσως αφού ξυπνήσετε και πριν καν φάτε το πρωινό σας. Αφήστε τις ανησυχίες για μετά. Κάντε τα όλα με λίγο πιο αργούς ρυθμούς.

Advertisment

3. Πείτε στον εαυτό σας: τώρα είμαι…

Καθώς εκτελώ κάποια δραστηριότητα, λέω απλά στον εαυτό μου αυτό: Τώρα κάνω το χ. Για παράδειγμα, αν βουρτσίζω τα δόντια μου, λέω στον εαυτό μου: τώρα βουρτσίζω τα δόντια μου. Αυτή η συνήθεια είναι μάλλον σημαντικότερη, όταν είναι εύκολο κανείς να παρασυρθεί στο μέλλον ή στο παρελθόν. Μπορεί να είναι το βούρτσισμα των δοντιών ή των μαλλιών σας ή όταν πηγαίνετε στην αγορά.

4. Μη γεμίζετε με πληροφορίες το νου σας νωρίς το πρωί

Αν ελέγξω το mail, το Facebook και τα άλλα κοινωνικά δίκτυα νωρίς το πρωί, τότε έχω παρατηρήσει ότι βάζω περισσότερες έγνοιες στο κεφάλι μου. Και έτσι γίνεται δυσκολότερο να συγκεντρωθώ σε οτιδήποτε, να μείνω στο εδώ και να μην παρασυρθώ από αρνητικές σκέψεις. Γι’ αυτό, υπενθυμίζω πια στον εαυτό μου να μην ελέγξει τίποτα νωρίς το πρωί και να μην ελέγχει επίσης πολλές φορές. Αν ελαχιστοποιήσω τέτοια ζητήματα, η μέρα μου γίνεται ευκολότερη και μένω στο παρόν, αλλά επίσης τείνω να ολοκληρώνω συντομότερα τις σημαντικότερες δουλειές μου.

5. Επανασυνδεθείτε με το εδώ και τώρα

Οι τέσσερις παραπάνω συμβουλές μας διευκολύνουν να μείνουμε στο παρόν και να το χρησιμοποιήσουμε πλήρως, απολαμβάνοντάς το. Αλλά κάθε μέρα και πάλι παρασέρνομαι από το παρελθόν ή το μέλλον. Ή οι σκέψεις μου διασκορπίζονται σε πολλά μικρά πραγματάκια.

Πολλές φορές, χρειάζεται να χρησιμοποιήσουμε ένα άλλο όπλο, μια συγκεκριμένη λέξη ή φράση που θα τη λέμε αποφασιστικά και η οποία θα αποτελεί τον εσωτερικό αστυνόμο που θα επαναφέρει στο παρόν το νου μας. Μπορεί να είναι απλά η λέξη Όχι. Αφού την φωνάξω στον εαυτό μου, εστιάζω απευθείας στην αναπνοή μου για λίγο, παρατηρώ τι συμβαίνει γύρω μου στο εδώ και τώρα με όλες τις αισθήσεις μου και επανέρχομαι στο παρόν.

Henrik Edberg

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση