,

Πώς σχετίζεται η αυξημένη κατανάλωση πρωτεϊνών με τη δημιουργία χολόλιθων

Η υπέρμετρη κατανάλωση πρωτεϊνών προκαλεί υπερτροφία στις βασικές μεμβράνες των αιμοφόρων αγγείων (τριχοειδή και αρτηρίες) αλλά και στα κολπώδη τριχοειδή του ήπατος. Τα υπολείμματα

Πώς σχετίζεται η αυξημένη κατανάλωση πρωτεϊνών με τη δημιουργία χολόλιθων

Η υπέρμετρη κατανάλωση πρωτεϊνών προκαλεί υπερτροφία στις βασικές μεμβράνες των αιμοφόρων αγγείων (τριχοειδή και αρτηρίες) αλλά και στα κολπώδη τριχοειδή του ήπατος.

Τα υπολείμματα πρωτεΐνης στα κολπώδη τριχοειδή εμποδίζουν τη χοληστερόλη να φύγει από το αίμα. Έτσι, τα ηπατικά κύτταρα θεωρούν ότι πρέπει να υπάρχει έλλειψη χοληστερόλης στο σώμα. Αυτή η «έλλειψη» κάνει τα ηπατικά κύτταρα να αυξήσουν την παραγωγή της χοληστερόλης σε αφύσικα υψηλά επίπεδα (ένα μέρος της χοληστερόλης είναι απαραίτητο για την επούλωση και προστασία των τραυματισμένων τμημάτων των αρτηριών).

Advertisment

Ωστόσο, όταν οι μεμβράνες και τα ανοίγματα στα κολπώδη τριχοειδή είναι φραγμένα από συσσωρευμένες πρωτεϊνικές ίνες (κολλαγόνο), το μεγαλύτερο μέρος της επιπλέον χοληστερόλης εισέρχεται στον χοληδόχο πόρο, προκειμένου να διοχετευθεί στο λεπτό έντερο για απορρόφηση.

Μολαταύτα, η επιπλέον χοληστερόλη δεν καταφέρνει ποτέ να φτάσει εκεί και εγκλωβίζεται στον χοληδόχο πόρο. Η περίσσια χοληστερόλη (που δεν αναμιγνύεται με χολικά άλατα) σχηματίζει μικρούς σβόλους ή κρυστάλλους οι οποίοι αναμιγνύονται με άλλα χολικά συστατικά στο ήπαρ και τη χοληδόχο κύστη. Έτσι σχηματίζονται οι λίθοι χοληστερόλης.

Είναι ενδιαφέρον ότι οι Ασιάτες γενικά καταναλώνουν λίγες πρωτεΐνες και πολύ λίπος, και σπάνια έχουν λίθους χοληστερόλης στη χοληδόχο κύστη. Από την άλλη, οι λίθοι χοληστερόλης είναι σύνηθες φαινόμενο στους Αμερικανούς, η διατροφή των οποίων αποτελείται κατά βάση από κρέας και γαλακτοκομικά.

Advertisment

Το διαιτητικό λίπος παίζει δευτερεύονται ρόλο στην αύξηση της χοληστερόλης. Τα ηπατικά κύτταρα παράγουν το μεγαλύτερο μέρος της χοληστερόλης που χρειάζεται το σώμα σε καθημερινή βάση για τις φυσιολογικές μεταβολικές διεργασίες. Ο κύριος λόγος που χρειαζόμαστε τα λίπη στη δίαιτά μας δεν είναι για να ικανοποιήσουμε την ανάγκη μας για χοληστερόλη, αλλά για να προαγάγουμε την πέψη και την απορρόφηση άλλων τροφών, και για να λάβουμε τις λιποδιαλυτές βιταμίνες. Το ήπαρ αυξάνει την παραγωγή χοληστερόλης σε αφύσικα επίπεδα μόνο όταν οι βασικές μεμβράνες στα κολπώδη τριχοειδή βρίθουν από πρωτεϊνικά υπολείμματα.

Άλλοι παράγοντες που ευθύνονται γγια την παραγωγή υπέρμετρων ποσοτήτων πρωτεΐνης στο αίμα είναι το στρες, το κάπνισμα και η κατανάλωση αλκοόλ και καφεΐνης. Το διοξείδιο του άνθρακα που εισπνέεται κατά το κάπνισμα, καταστρέφει τα ερυθροκύτταρα, πυροδοτώντας έτσι την έκλυση μεγάλων ποσοτήτων πρωτεΐνης στο αίμα. Όταν αρκετές από αυτές τις εκφυλισμένες πρωτεΐνες εναποτεθούν στα τοιχώματα των αιμοφόρων αγγείων, τα ηπατικά κύτταρα αυτομάτως αυξάνουν την παραγωγή χοληστερόλης. Η παρενέργεια αυτής της αντίδρασης είναι ο σχηματισμός χολόλιθων.

Αν δεν είστε χορτοφάγοι, σας συνιστώ να κόψετε το χοιρινό, τα αβγά και το τυρί, και να καταναλώνετε τα υπόλοιπα είδη των ζωϊκών πρωτεϊνών με φειδώ. Παρότι όλες οι ζωϊκές πρωτεΐνες συμβάλλουν στο σχηματισμό χολόλιθων, το λευκό κρέας (κοτόπουλο, γαλοπούλα, κουνέλι κλπ) είναι λιγότερο επιζήμιο για το ήπαρ, εφόσον είναι ελευθέρας βοσκής και δεν καταναλώνεται πάνω από μία φορά την εβδομάδα. Είναι προτιμότερο να αποφεύγονται οι τηγανιτές τροφές, αφού επιβαρύνουν τη χοληδόχο κύστη και το ήπαρ. Όταν σταματήσετε να λαχταράτε το κρέας και τις άλλες ζωϊκές πρωτεΐνες, βαθμιαία μπορείτε να στραφείτε σε μια χορτοφαγική ή vegan διατροφή.

Πάνω από τα 2/3 του πληθυσμού της Γης είναι vegans και δεν έχουν πρόσβαση σε ζωϊκές πρωτεΐνες. Αυτές οι ομάδες δεν εμφανίζουν εκφυλιστικές παθήσεις όπως καρδιοπάθειες, καρκίνο, οστεοπόρωση, αρθρίτιδα, διαβήτη, παχυσαρκία, σκλήρυνση κατά πλάκας κλπ.

Οι πρωτεϊνικές απαιτήσεις του οργανισμού είναι πολύ χαμηλές. Σε καμία περίπτωση δεν είναι τόσο υψηλές όσο θέλουν να μας κάνουν να πιστέψουμε οι βιομηχανίες τροφίμων και φαρμάκων. Άλλωστε, περίπου το 95% των πρωτεϊνών του οργανισμού ανακυκλώνονται. Έπειτα, το ήπαρ συνθέτει καινούργιες πρωτεΐνες από αμινοξέα τα οποία δεν λαμβάνονται απαραιτήτως από τις τροφές που καταναλώνουμε. Ουσιαστικά, όλα τα κύτταρα ξέρουν πώς να συνθέτουν πρωτεΐνες. Ακόμη και ο κυτταρικός πυρήνας ασχολείται με την παραγωγή πρωτεϊνών.

Τα εγκεφαλικά κύτταρα παράγουν πρωτεΐνες γνωστές ως νευροπεπτίδια, ως ανταπόκριση σε όλες τις σκέψεις και τα συναισθήματά μας. Τα νευροπεπτίδια είναι γνωστά και ως νευροδιαβιβαστές και αποτελούν τη μοριακή γλώσσα που επιτρέπει την επικοινωνία ανάμεσα σε νου, σώμα και συναισθήματα.

Η αποχή από πρωτεϊνούχες τροφές δεν επηρεάζει την ικανότητα του οργανισμού να παράγει πρωτεΐνες. Απεναντίας, η υπέρμετρη κατανάλωση πρωτεϊνών προκαλεί συμφόρηση στη λέμφο και τα κύτταρα, υπονομεύοντας την ικανότητά τους να παράγουν πρωτεΐνες.

“Αποτοξίνωση του ήπατος και της χολής” Andreas Moritz εκδόσεις Διόπτρα

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η στάση πριν τον ύπνο που καταπολεμά τον πόνο στον αυχένα και την αϋπνία (βίντεο)
Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση