, ,

Βοτανολογία της Κρήτης: Η μεγάλη ποικιλία και οι εξαιρετικές ιδιότητες των ντόπιων φυτών και βοτάνων

Η Κρήτη είναι ένα νησί με εξαιρετική γεωγραφική θέση καθώς βρίσκεται ανάμεσα σε τρεις ηπείρους και αποτελεί το νοτιότερο άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το

Βοτανολογία της Κρήτης: Η μεγάλη ποικιλία και οι εξαιρετικές ιδιότητες των ντόπιων φυτών και βοτάνων

Η Κρήτη είναι ένα νησί με εξαιρετική γεωγραφική θέση καθώς βρίσκεται ανάμεσα σε τρεις ηπείρους και αποτελεί το νοτιότερο άκρο της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Το ορεινό του εδάφους, το υγιεινό κλίμα, ο λαμπερός ήλιος και η πλούσια κρητική γη έχουν σμιλεύσει τον χαρακτήρα των Κρητικών, χαρίζοντάς τους μια περήφανη, ανοιχτόκαρδη, φιλόξενη και φιλελεύθερη φύση. Η Κρήτη έχει καταφέρει να διατηρήσει τις παραδόσεις και τον ιδιαίτερο πολιτισμό της, παρά την αλματώδη οικονομική ανάπτυξη και τον κοσμοπολίτικο χαρακτήρα του νησιού. Η Κρητική παράδοση έχει βαθιές ρίζες στο παρελθόν και εκφράζεται μέσα από τη λαϊκή τέχνη, μύθους, θρύλους και τη μουσική.

Η Κρήτη είναι πραγματικά ένα ευλογημένο νησί. Σ’ αυτό συντελούν το ήπιο μεσογειακό της κλίμα, η εύφορη γη και η πλούσια φύση της. Τα προϊόντα της Κρητικής γης είναι εξαιρετικής ποιότητας και περιλαμβάνουν κρασιά, ελαιόλαδο με παγκόσμιες διακρίσεις, φρούτα, μέλι, άγρια χόρτα και τοπικά βότανα, καθώς επίσης και μεγάλη ποικιλία εκλεκτών γαλακτοκομικών. Όλα βρίσκουν τη θέση τους στην περίφημη Κρητική κουζίνα, χαρίζοντας μοναδικές γευστικές απολαύσεις και αποδεδειγμένα, υγεία και μακροζωία.

Advertisment

Σύμφωνα με τη μυθολογία, ο Δίας, ο πατέρας των θεών γεννήθηκε και μεγάλωσε στην Κρήτη. Εδώ ήταν επίσης το μέρος που επέλεξε ο ίδιος, μεταμορφωμένος σε ταύρο, να φέρει την Ευρώπη, αφού πρώτα την είχε απαγάγει από την πατρίδα της στη Φοινίκη. Από την ένωσή τους γεννήθηκε ο μυθικός βασιλιάς της Κρήτης, Μίνωας, που βασίλευε από το επιβλητικό ανάκτορο της Κνωσού. Το νησί αποτέλεσε το λίκνο του αρχαιότερου Ευρωπαϊκού πολιτισμού, γνωστού σήμερα ως Μινωικού. Έλληνες, Ρωμαίοι, Βυζαντινοί, Άραβες, Ενετοί και Οθωμανοί άφησαν αναρίθμητα σημάδια της παρουσίας τους στο νησί που ανέκαθεν ήταν σταυροδρόμι και χωνευτήρι πολιτισμών.

Τα αρωματικά φυτά αποτελούν μιαν ακόμη σπουδαία παράδοση για την Κρήτη. Βοτανολογικές μελέτες αποκαλύπτουν πως το νησί έχει ένα από τα πιο πλούσια και πιο ενδιαφέροντα οικοσυστήματα της Ευρώπης, με μεγάλο αριθμό ενδημικών φυτών, δηλ. φυτών που υπάρχουν αυτοφυή μόνο στην Κρήτη, όπως η μαλοτύρα (siderites syrioca) και ο δίκταμος (origanum diktamus L.) βασιλιάς της ενδημικής χλωρίδας της Κρήτης γνωστός από την αρχαιότητα για την αντισηπτική του ιδιότητα. Ειδικά ο Ιπποκράτης συνιστούσε το δίκταμο ως “ωκυτόκειο” δηλαδή βοτάνι που έκανε τις γυναίκες να γεννούν ανώδυνα και γρήγορα.

Οι Κρήτες συλλέκτες αρωματικών φυτών προσφέρουν σήμερα στην αγορά πλήθος βοτάνων, όπως είναι η ρίγανη (origanum onites), βασιλικός (ocimum basilicum L.), τίλιο (tilia cordata mill.), μαντζουράνα (origanum majorana), θυμάρι (thymus sibthorpii benth.), μέντα (mentha), δεντρολίβανο (rosmarinus officinalis), δάφνη (laurus nobilis L.), χαμομήλι (matricaria chamomilla L.), φασκομηλιά (salvia officinalis) και άλλα. Όλα έχουν χρησιμοποιηθεί από την αρχαιότητα μέχρι σήμερα ως φαρμακευτικά φυτά και είναι πολλά τα κείμενα των αρχαίων συγγραφέων που αποδίδουν στα βότανα εξαιρετικές θεραπευτικές ιδιότητες.

Advertisment

«Στου Ψηλορείτη τσι γκρεμούς ο έρωντας φυτρώνει τον πίνει ο νιος και ξαρρωστεί κι ο γέρος ξανανιώνει»

Τα εκπληκτικά αυτά βότανα της Κρήτης φυτρώνουν στα απόκρημνα βουνά του νησιού και συλλέγονται από έμπειρους συλλέκτες για να αποξηρανθούν κάτω από φυσικές συνθήκες και να οδηγηθούν στα σύγχρονα συσκευαστήρια, χωρίς καμιά χημική ή άλλη επεξεργασία. Σήμερα δεν χρειάζεται να κουραστείτε για να βρείτε αυτά τα βότανα και να τα απολαύσετε ως αφεψήματα ή ως αρωματικά των εδεσμάτων που θα παρασκευάσετε σύμφωνα με τους κανόνες της υγιεινής κρητικής διατροφής. Οι σύγχρονες μονάδες συσκευασίας φροντίζουν να διατηρήσουν το φυσικό άρωμα και τις άλλες εκπληκτικές ιδιότητες, ανάμεσα στις οποίες είναι η αντιοξειδωτική δράση που έχουν όταν καταναλώνονται.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.chania-info.gr/index.php?option=com_content&task=view&id=160&Itemid=120

https://www.crete.tournet.gr/el/cretan-diet/5616-aromatic-plants-

https://www.ellinikabaharika.gr/%CF%84%CE%B1-%CF%80%CF%81%CE%BF%CF%8A%CF%8C%CE%BD%CF%84%CE%B1-%CE%BC%CE%B1%CF%82/80-%CE%95%CF%80%CE%B5%CE%BE%CE%B7%CE%B3%CE%AE%CF%83%CE%B5%CE%B9%CF%82/1312-%CE%92%CE%BF%CF%84%CE%B1%CE%BD%CE%BF%CE%BB%CE%BF%CE%B3%CE%AF%CE%B1-%CF%84%CE%B7%CF%82-%CE%9A%CF%81%CE%AE%CF%84%CE%B7%CF%82

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το φαινόμενο του «Ιπτάμενου Ολλανδού» καταγράφηκε στην Κέρκυρα - Ο διευθυντής της ΕΜΥ, Θοδωρής Κολυδάς, εξηγεί
Τσιμπήματα από μέλισσες και σφήκες: Οι πρώτες βοήθειες και τι να προσέξετε
9η Διεθνής Διάσκεψη για τους Ωκεανούς: Οι φάλαινες στην Ελλάδα προστατεύονται μετά από 25 χρόνια αγώνων
Μήπως γινόμαστε λιγότερο έξυπνοι; Το μυστήριο των εγκεφάλων που συρρικνώνονται

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση