,

Το εκχύλισμα κάνναβης θα μπορούσε να προσφέρει μια «θεραπεία νέας τάξης» για την ψύχωση

Ένα βασικό συστατικό της ιατρικής μαριχουάνας θα μπορούσε να μας παρέχει έναν «εντελώς νέο» τύπο θεραπείας για τους ψυχικούς ασθενείς που υποφέρουν από ψευδαισθήσεις

Το εκχύλισμα κάνναβης θα μπορούσε να προσφέρει μια «θεραπεία νέας τάξης» για την ψύχωση

Ένα βασικό συστατικό της ιατρικής μαριχουάνας θα μπορούσε να μας παρέχει έναν «εντελώς νέο» τύπο θεραπείας για τους ψυχικούς ασθενείς που υποφέρουν από ψευδαισθήσεις και παραισθήσεις.

Οι πρώτες κλινικές δοκιμές, που θέλησαν να εξερευνήσουν τις επιδράσεις της κανναβιδιόλης (CBD), ένα από τα κυριότερα ψυχοδραστικά συστατικά στην κάνναβη, βρήκαν ότι θα μπορούσε να ανακουφίζει τους ψυχωτικούς ασθενείς από κάποια βασικά συμπτώματα. Η κανναβιδιόλη έχει γενικά αντίθετη επίδραση από την δέλτα-9-τετραυδροκανναβινόλη (THC), το κύριο δραστικό συστατικό στην κάνναβη και ουσία που προκαλεί παράνοια και άγχος. Επίσης δεν έχει ναρκωτικές επιδράσεις, οπότε δεν διαθέτει σχεδόν κανένα «ψυχαγωγικό» όφελος. Γι’ αυτούς τους λόγους, η κανναβιδιόλη έχει αρχίσει να μελετάται ως πιθανή θεραπεία για προβλήματα ψυχικής υγείας, όπως επιληψία, νόσο του Πάρκινσον ή για ζητήματα χρόνιου πόνου.

Advertisment

Η ψύχωση είναι μια διάγνωση ψυχικής ασθένειας που χαρακτηρίζεται από παραισθησιακές φωνές ή οράματα, ψευδαισθήσεις, κατά τις οποίες οι ασθενείς έχουν ισχυρές και αβάσιμες πεποιθήσεις, για παράδειγμα πιστεύουν ότι υπάρχει μια συνωμοσία που θέλει να τους βλάψει. Τα αντι-ψυχωσικά φάρμακα χρησιμοποιούνται για τη θεραπεία της ψύχωσης εδώ και 60 χρόνια, αλλά έχουν περιορισμένη αποτελεσματικότητα και κάποια έχουν και σοβαρές παρενέργειες.

Ο καθηγητής Philip McGuire από το Ινστιτούτο Ψυχιατρικής, Ψυχολογίας και Νευροεπιστήμης του Λονδίνου ήταν ο κύριος ερευνητής αυτής της έρευνας. Αναφέρει ότι τα συμβατικά φάρμακα δρουν, μπλοκάροντας τους βιολογικούς υποδοχείς της ντοπαμίνης, της ορμόνης που σχετίζεται με την αλλαγή στη διάθεση.
«Ωστόσο, η ντοπαμίνη δεν είναι ο μόνος νευροδιαβιβαστής, του οποίου η λειτουργία αλλάζει κατά την ψύχωση, και σε κάποιους ασθενείς μάλιστα τα επίπεδά της θεωρούνται σχετικά φυσιολογικά», προσθέτει. «Χρειαζόμαστε νέες τάξεις θεραπείας, που θα στοχεύουν σε διαφορετικά νευροδιαβιβαστικά συστήματα».

Σε αυτή την έρευνα βρέθηκε ότι οι ασθενείς, στους οποίους χορηγήθηκε θεραπεία κανναβιδιόλης, παρουσίασαν στατιστικά σημαντικές βελτιώσεις στα ψυχωτικά τους συμπτώματα, σε σχέση με την ομάδα ελέγχου, στην οποία χορηγήθηκε ψευδοφάρμακο. Οι 83 ασθενείς, από την Αγγλία, τη Ρουμανία και την Πολωνία παρουσίασαν επίσης σημαντικές βελτιώσεις στην υγεία και στη σοβαρότητα της ασθένειάς τους, έτσι όπως αυτή αξιολογήθηκε από τους γιατρούς τους.
Υπήρξαν επίσης σημάδια βελτιωμένων γνωστικών λειτουργιών, αλλά αυτό δεν αποδείχτηκε στατιστικά σημαντικό.

Advertisment

Καθώς όλες οι επιδράσεις ήταν μικρές, οι ασθενείς συνέχιζαν να παίρνουν την κανονική τους φαρμακευτική αγωγή και αυτό δείχνει ότι η θεραπεία κανναβιδιόλης μπορεί να προσφέρει επιπρόσθετα οφέλη μαζί με τη συμβατική θεραπεία. Τα αποτελέσματα δημοσιεύτηκαν στο επιστημονικό περιοδικό American Journal of Psychiatry. Το άρθρο αναφέρει μάλιστα ότι «αυτή πρόκειται, όσο γνωρίζουμε, για την πρώτη δοκιμή της κανναβιδιόλης (με ομάδα ελέγχου) στη σχιζοφρένεια. Τα δεδομένα υποδεικνύουν ότι έξι εβδομάδες συμπληρωματικής θεραπείας συσχετίστηκαν με σημαντικές θετικές επιδράσεις όσον αφορά τόσο στα ψυχωτικά συμπτώματα, όσο και στη βελτίωση της σοβαρότητας των ασθενειών, όπως αξιολογήθηκαν από τους κλινικούς θεραπευτές».

Ο καθηγητής McGuire πρόσθεσε ότι τώρα χρειάζονται μεγαλύτερες έρευνες και δοκιμές, ώστε να επιβεβαιωθούν τα νέα ευρήματα και σε άλλες ομάδες ασθενών. «Αν και δεν είναι ακόμα ξεκάθαρο πώς ακριβώς λειτουργεί η κανναβιδιόλη, δρα σίγουρα με διαφορετικό τρόπο από τα αντιψυχωσικά φάρμακα και γι’ αυτό θα μπορούσε να εκπροσωπήσει μια νέα τάξη θεραπειών. Επιπροσθέτως, η κανναβιδιόλη δεν συνδέεται με σημαντικές παρενέργειες. Και αυτό είναι αρκετά σημαντικό, καθώς κάποιοι ασθενείς είναι απρόθυμοι στο να λάβουν αντιψυχωσική φαρμακευτική αγωγή, εξαιτίας της ανησυχίας τους για τις παρενέργειες».

[toggle title="Πηγή"]

https://www.independent.co.uk/news/health/cannabis-extract-marijuana-psychosis-treatment-mental-health-cbd-thc-cannabidiol-kcl-a8111386.html

[/toggle]

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ευερέθιστο έντερο… το σύνδρομο του σύγχρονου τρόπου ζωής | Οι τροφές που ανακουφίζουν από τα συμπτώματα
Έρευνα: Η επιβράδυνση της ομιλίας μπορεί να αποτελεί μεγαλύτερη πρώιμη ένδειξη άνοιας
Ελκώδης κολίτιδα: Πώς επηρεάζει την ψυχική ευεξία
Αλτσχάιμερ: Το σημείο του σώματος που μαρτυρά πρόωρα τον κίνδυνο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση