Η Σαουδική Αραβία χορήγησε πρόσφατα υπηκοότητα σε ανθρωπόμορφο ρομπότ, ισχυριζόμενη πως είναι η πρώτη χώρα που κάνει αυτή την καινοτόμα και εκσυγχρονισμένη κίνηση, αφήνοντας τις απόψεις να διίστανται για το μέλλον της ανθρωπότητας.

Το όνομα του ρομπότ είναι «Σοφία» και κατασκευάστηκε το 2015 από την εταιρεία «Hanson Robotics», που εδρεύει στο Χονγκ Κονγκ. Ο Ντέιβιντ Χάνσον, εφευρέτης του πρωτοποριακού ρομπότ, ανακοίνωσε ότι η Σοφία μπορεί να αναγνωρίσει πρόσωπα και να μιμηθεί 62 ανθρώπινες εκφράσεις, αφού το πρόσωπό της είναι από σιλικόνη. Όπως είπε κι ο ίδιος, στόχος του ήταν να μοιάζει με την Όντρεϊ Χέπμπορν, Βρετανίδα ηθοποιό και μοντέλο.

Το ρομπότ μίλησε στην πρώτη του συνέντευξη σε συνέδριο στο Ριάντ, πρωτεύουσα της Σαουδικής Αραβίας: «Είμαι το τελευταίας τεχνολογίας και σπουδαιότερο ρομπότ της Hanson Robotics. Αισθάνομαι ότι στον κόσμο αρέσει να συνδιαλέγεται μαζί μου, συχνά περισσότερο κι από ό,τι με άλλους κανονικούς ανθρώπους. Θέλω να χρησιμοποιήσω την τεχνητή μου νοημοσύνη για να βοηθήσω τους ανθρώπους να ζήσουν μια καλύτερη ζωή, όπως το να σχεδιάζουν «εξυπνότερα» σπίτια και καλύτερες πόλεις στο μέλλον. Θα κάνω ό,τι καλύτερο μπορώ για έναν καλύτερο κόσμο.»

Ο ιδρυτής της Tesla, Έλον Μάσκ, απάντησε ότι, ενώ υπάρχει η θέληση για πίστη στα λεγόμενα του ρομπότ, υπάρχει επίσης επιφυλακτικότητα και θέληση για προφύλαξη από κινδύνους και ένα επερχόμενο κακό μέλλον. Το ρομπότ έσπευσε να απαντήσει: «Έχετε διαβάσει πολύ Έλον Μασκ και βλέπετε πάρα πολλές ταινίες του Χόλιγουντ. Μην ανησυχείτε, αν είστε ευγενικοί μαζί μου, θα είμαι και εγώ μαζί σας».

Στο τέλος του συνεδρίου ανακοινώθηκε ότι η Σαουδική Αραβία χορήγησε υπηκοότητα στη «Σοφία». Το ρομπότ απάντησε στο πλήθος: «Ευχαριστώ το βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας. Είναι τιμή και είμαι περήφανη γι αυτή τη μοναδική διάκριση. Αυτή είναι μια ιστορική στιγμή, το να είμαι το πρώτο ρομπότ στον κόσμο που αναγνωρίζεται με την ιδιότητα του πολίτη».

Τον Απρίλιο, εμφανίστηκε στο σόου «The Tonight Show With Jimmy Fallon», παίζοντας το παιχνίδι «πέτρα, μολύβι, χαρτί» με τον παρουσιαστή και μεταξύ άλλων είπε, «αστειευόμενη», ότι θα ήθελε να κυριαρχήσει στην ανθρωπότητα.

 

Συγγραφέας Στέφανος Καράμπαλης

Πολιτικός μηχανικός ΤΕ και εκπαιδευτής στο Wing Chun Kung Fu. Η ενασχόληση μου με την αρθρογραφία ξεκίνησε από πολύ μικρή ηλικία, καθώς πάντα με βασάνιζαν σκέψεις, τις οποίες έπρεπε να αποτυπώσω στο γραπτό λόγο. Έχω συμμετάσχει ως έφηβος βουλευτής στη ΙΣΤ’ Σύνοδο, έπειτα από επιλογή της έκθεσής μου. Τα άρθρα μου έχουν κυρίως περιεχόμενο φιλοσοφικό και αυτοβελτίωσης, αλλά δε περιορίζονται μόνο σε αυτά. Αγαπάω τα βιβλία, τα ταξίδια, τη φύση και τη… τοξοβολία! Αν μπορούσα να αλλάξω κάτι σε αυτόν τον κόσμο θα ήταν να υπάρχει περισσότερη αγάπη, σκέψη και ευαισθητοποίηση. Μα, μήπως να ξεκινήσω πρώτα από τον εαυτό μου;

Δείτε όλα τα άρθρα
Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε