,

Ο υπερ-νους: Ο νους που εξερευνά, διερωτάται, ανακαλύπτει, δοκιμάζει…

Δάσκαλε, “τελικά τι είναι ο υπέρ νους και πως λειτουργεί”; ρώτησε ο Τζελαντίν από την Ταγγέρη. Ο Μάγος γέλασε και πήρε στα χέρια του

Ο υπέρ-νους: Ο νους που εξερευνά, διερωτάται, ανακαλύπτει, δοκιμάζει...

Δάσκαλε, “τελικά τι είναι ο υπέρ νους και πως λειτουργεί”; ρώτησε ο Τζελαντίν από την Ταγγέρη. Ο Μάγος γέλασε και πήρε στα χέρια του ένα ώριμο κάστανο που είχε ανοίξει.

“O νους του ανθρώπου, είναι σαν αυτό το κάστανο. Στον εξωτερικό φλοιό που χρησιμοποιούν οι περισσότεροι για κάψιμο στο τζάκι, αλλά και στον εσωτερικό καρπό που βλέπεις.”

Advertisment

Ο νους του ανθρώπου έχει δύο μηχανισμούς.

Ο πρώτος λειτουργεί με βάση όλα εκείνα που σου έχουν τοποθετήσεις η οικογένεια, η κοινωνία, οι φίλοι και τα συστήματα σπουδών. Λειτουργεί αυτοματοποιημένα και παράγει έργο.

Υπάρχει όμως και μία άλλη δυνατότητα που την γνωρίζουν ελάχιστοι. Είναι ο υπέρ-νους. Είναι εκείνη η χρήση που εξερευνά, διερωτάται, ανακαλύπτει, δοκιμάζει, αποδέχεται ή απορρίπτει. Είναι ακριβώς εκείνο το τμήμα που χρησιμοποίησαν και χρησιμοποιούν όλοι όσοι ήταν και είναι μεγάλοι.

Advertisment

Είναι το τμήμα όπου η δημιουργική φαντασία γίνεται πράξη! Είναι το τμήμα της αισιοδοξίας, της θετικότητας, της δημιουργίας.

Μόνο ένα πολύ μικρό τμήμα της σύγχρονης παγκόσμιας κοινωνίας γνωρίζει την ύπαρξή του αλλά το κυριότερο του πως χρησιμοποιείται. Οι περισσότεροι εκπαιδεύονται από συγγενείς πηγές γνώσεις με αποτέλεσμα το παραγόμενο έργο να μην διαφέρει, παρά ελάχιστα με εκείνο άλλων συνανθρώπων τους.

Σε κάποιους η μετάβαση από την κοινό νου, στον υπέρ-νου γίνεται αυτόματα. Αυτό δεν σημαίνει ότι αποκλείονται οι υπόλοιποι από αυτή την ιδιότητα του νου.

Αρκεί να βρεθεί κάποιος να τους το εξηγήσει και μετά είναι στο χέρι του καθενός να κάνει την μετάβαση αλλά και υπέρβαση.

Μόνο έτσι θα μπορέσετε να δημιουργήσετε εκείνο το νέο, το ωραίο, το φρέσκο που έχει ανάγκη η κοινωνία για να εξελιχθεί. Μόνο έτσι θα προσφέρετε ουσιαστικό έργο στην κοινωνία.

Ο Μάγος άφησε το κάστανο επάνω στα κάρβουνα της αναμμένης φωτιάς για να ψηθεί, που ζέσταινε την παρέα στη άκρη της κοιλάδας του Γιουκατάν και αποσύρθηκε στην σκηνή του.

Maktoub

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πράξεις καλοσύνης που άλλαξαν τον ρου της ιστορίας
Γκάντι: Για να σταματήσει η φυσική βία πρέπει πρώτα να σταματήσει η παθητική βία
Ο Αρίν και το δικαστήριο | Μια ιστορία για τις αξίες και το πραγματικό νόημα της δικαιοσύνης
Μην ελέγχετε με φόβο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση