Οι 8 καλύτερες στιγμές που μπορείτε να διακόψετε το κάπνισμα (και να μην το ξαναρχίσετε)

Αν έχετε παρεκκλίνει της πορείας σας έστω για μία φορά στη ζωή σας και έχετε βάλει στόχο να επιστρέψετε στον ίσιο δρόμο από Δευτέρα

Οι 8 καλύτερες στιγμές που μπορείτε να διακόψετε το κάπνισμα (και να μην το ξαναρχίσετε)

Αν έχετε παρεκκλίνει της πορείας σας έστω για μία φορά στη ζωή σας και έχετε βάλει στόχο να επιστρέψετε στον ίσιο δρόμο από Δευτέρα πρωί, τότε είστε από εκείνους που ξέρουν ότι δεν υπάρχει τίποτα που να επιστρέφει σε σωστή πορεία «από Δευτέρα».

Οι δίαιτες δεν πιάνουν, τα γυμναστήρια δεν ανοίγουν, και ο καφές μαζί με το τσιγάρο, δεν κόβεται τη Δευτέρα πρωί πρωί. Συγκεκριμένα, Δευτέρα είναι η μέρα που όλα ξεκινούν για έναν ακόμα κύκλο ρουτίνας. Πώς είναι δυνατόν να διακόψουμε συνήθειες χρόνων στο ξεκίνημα της εβδομάδας; Υπάρχουν όμως στιγμές μέσα στη μέρα, ακόμα και μέσα στη Δευτέρα, που η αλλαγή στον τρόπο συμπεριφοράς είναι εφικτή, ακόμη κι αν μιλάμε για μια αλλαγή ζωής όπως το να διακόψουμε το κάπνισμα.

Advertisment

Οι 8 καλύτερες ώρες και στιγμές στην καθημερινότητά μας για να σταματήσουμε να καπνίζουμε και να ξεκινήσουμε να ζούμε

1. Την Τρίτη

Η Τρίτη είναι μια εντελώς ουδέτερη μέρα στη συνείδησή μας. Η εβδομάδα έχει ξεκινήσει, το σαββατοκύριακο αργεί και τίποτα δε διαταράσσει τη ρουτίνα της Τρίτης. Ούτε καν η διακοπή καπνίσματος.

2. Την Κυριακή

Συγκεκριμένα, Κυριακή μεσημέρι, μετά το φαγητό, μετά τον καφέ. Ακολουθεί ένα ήσυχο απόγευμα, μετά το ξενύχτι και τα ποτά του Σαββάτου. Είναι μια ώρα που νιώθουμε ότι έχουμε καπνίσει πολύ και θα θέλαμε λίγο κράτει. Καλή ιδέα.

3. Μετά τον πρωινό καφέ

Πολύς κόσμος τρομοκρατείται όταν σκέφτεαι τον εαυτό του να μην καπνίζει το πρωί με τον καφέ. Εκπληρώστε αυτή την επιθυμία σας και πιείτε τον πρωινό σας καφέ καπνίζοντας. Μετά κόψτε το. Καθώς θα περάσει όλη η υπόλοιπη μέρα δίχως τσιγάρο, το επόμενο πρωινό ελάχιστα θα σας απασχολήσει η απουσία του.

Advertisment

4. Λίγο πριν το περπάτημα

Κάνετε το τελευταίο σας τσιγάρο πριν να βγείτε για περπάτημα. Κάντε μια βόλτα μεγαλύτερη από ότι συνήθως. Αναπνεύστε βαθειά. Αν νιώσετε την ανάγκη, περπατήστε περισσότερες από μία φορές τις πρώτες ημέρες. Δώστε στον εαυτό σας την ευκαιρία να εξερευνήσει τη γειτονιά και την καινούρια του ζωή.

5. Πριν τη γενική καθαριότητα

Η καθαριότητα πάντα μας κάνει να πέρνουμε απόσταση από το κάπνισμα το οποίο, όλο μας το είναι το ξέρει, είναι βρωμιά. Ανοίγουμε παράθυρα, αερίζουμε όλα τα δωμάτια, εξαφανίζουμε τα τασάκια, δημιουργούμε ένα περιβάλλον που δε θυμίζει σε τίποτα το τσιγάρο.

6. Αμέσως μετά την τελευταία αποτυχημένη προσπάθεια

Δε χρειάζονται αλλά 100 πακέτα τσιγάρα για να ξαναπροσπαθήσουμε. Απλά συνεχίζουμε την προσπάθεια. Είμαστε πολύ πιο δυνατοί από όσο νομίζουμε.

7. Μετά από μια εβδομάδα φυτοφαγίας

Η φυτοφαγία μας κάνει και ξεχνάμε το κάπνισμα ακόμα κι αν πίνουμε καφέδες. Είναι σαν τη γενική καθαριότητα του σπιτιού αλλά από μέσα. Επίσης μας προστατεύει από τα παραπανίσια κιλά που συνήθως συνοδεύουν τη διακοπή καπνίσματος αλλά και από τις πολλές επιπλοκές που αυτό μπορεί να έχει.

8. Τώρα

Είμαι σίγουρη ότι έχετε ανάψει τσιγάρο για να μπορέσετε να διαβάσετε αυτό το άρθρο. Καπνίστε το, κοιτάξτε το, μυρίστε το, δε μπορείτε; Σβήστε το και ξεχάστε το!

Ελένη Μπινιάρη για την Εναλλακτική Δράση

Κοινωνική / Κλινική Ψυχολόγος Εξαρτήσεων, Ανθοθεραπεύτρια, Reiki Master / Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πώς τα αντικαταθλιπτικά κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης επηρεάζουν την ανάπτυξη του εγκεφάλου
Μελέτη συνδέει την κατάθλιψη με τη θερμοκρασία του σώματος
bruce lipton_hero

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση