Η αξία της διαφωνίας

Πόση αξία έχει μια διαφωνία; Συνήθως τη μετράμε με την αρνητική της σημασία, προσπαθώντας να την αποφύγουμε: “Άστο, δεν αξίζει να διαφωνήσεις” ή “Ας

Η αξία της διαφωνίας

Πόση αξία έχει μια διαφωνία; Συνήθως τη μετράμε με την αρνητική της σημασία, προσπαθώντας να την αποφύγουμε: “Άστο, δεν αξίζει να διαφωνήσεις” ή “Ας μη διαφωνούμε μεταξύ μας”. Βέβαια τις περισσότερες φορές, ενώ θεωρούμε απαραίτητο να εκφράσουμε τη διαφωνία μας, όταν αυτή υπάρχει, δε δεχόμαστε με την ίδια ευκολία τη διαφωνία των άλλων με την άποψή μας, ακόμα και στο πιο απλό παράδειγμα, μια ακίνδυνη συζήτηση.

Αυτό συμβαίνει επειδή τη χαρακτηρίζουμε σαν κάτι αρνητικό: νιώθουμε απειλή, ανασφάλεια ότι ο συνομιλητής μας μας κρίνει, προσπαθώντας μέσω της αμφισβήτησης να μας μειώσει. Είναι όμως έτσι;

Advertisment

Στην πραγματικότητα είναι ο τρόπος με τον οποίο εκφράζεται αυτή η διαφωνία που καθορίζει αν θα πάρουμε θέση άμυνας: αν γίνεται υποτιμητικά, με αγένεια, είναι λογικό να μας προσβάλει.

Εάν όμως η διαφωνία μείνει στο επίπεδο που είναι αντικειμενικά – μια διαφωνία – χωρίς προσωπική συναισθηματική φόρτιση, είναι πάντα θετική. Εμπλουτίζει τη συζήτηση και αποδεικνύεται εποικοδομητική και για τις δυο πλευρές. Μας προσφέρει μια καινούργια, διαφορετική οπτική γωνία, χωρίς να μας υποχρεώνει να την κρατήσουμε.

Εάν είμαστε δεκτικοί και ώριμοι, αντί να οχυρωθούμε εγωιστικά πίσω από τη δική μας άποψη, θα επωφεληθούμε, φιλτράροντάς την μέσα από την ματιά του άλλου και στη συνέχεια θα την υπερασπιστούμε ή θα την αλλάξουμε. Μόνο έτσι υπάρχει εξέλιξη και βελτίωση του εαυτού μας και της κοινωνίας, μέσα από τη μάθηση και την ανταλλαγή απόψεων.

Advertisment

Ας σκεφτούμε πως θα μπορούσε κανείς, για χάρη της τυπικότητας, να αφήσει τη συζήτηση σε ένα συμβατικό κλίμα, χωρίς να εκφράσει οποιαδήποτε αντίρρηση για κάτι με το οποίο δε συμφωνεί. Όμως πόσο ειλικρινές ή χρήσιμο θα ήταν κάτι τέτοιο; Εφόσον μοιραζόμαστε τα “νέα” μας, δεν περιλαμβάνονται σ’ αυτά και νέες απόψεις για ένα ήδη υπάρχον θέμα;

Φυσικά, θα πρέπει να εκφράζονται πάντα ανάλογα με το βαθμό οικειότητας που έχουμε με το συνομιλητή μας και με σεβασμό για την προσωπικότητά του.

Επομένως, την επόμενη φορά που κάποιος θα διαφωνήσει μαζί σου, θυμήσου την αξία της διαφωνίας και εξέλαβέ την σαν αυτό που είναι: μια φιλοφρόνηση και μια ευκαιρία να διευρύνεις τους ορίζοντες τους δικούς σου και των άλλων.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι Πολλαπλοί Εγκέφαλοι του Ανθρώπινου Σώματος: Επανεξετάζοντας την Ανθρώπινη Νοημοσύνη
Οι ορμόνες που διαμορφώνουν την κοινωνική συμπεριφορά μας
bruce lipton_hero

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση