Πώς να μετατρέπουμε τις αρνητικές καταστάσεις σε θετικές

Στη ζωή, όπως απολαμβάνουμε θετικές καταστάσεις, είναι αναπόφευκτο να αντιμετωπίζουμε και αρνητικές. Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με διαφορετικές προκλήσεις στη δουλειά, στην οικογένεια, στη σχέση,

Πώς να μετατρέπουμε τις αρνητικές καταστάσεις σε θετικές

Στη ζωή, όπως απολαμβάνουμε θετικές καταστάσεις, είναι αναπόφευκτο να αντιμετωπίζουμε και αρνητικές. Καθημερινά ερχόμαστε αντιμέτωποι με διαφορετικές προκλήσεις στη δουλειά, στην οικογένεια, στη σχέση, σε θέματα υγείας, οικονομικά, με συγγενείς, γνωστούς, αγνώστους κλπ.

Μια αρνητική κατάσταση προέρχεται συνήθως από μια αρνητική πρόθεση, την οποία μπορεί να προκαλούμε εμείς οι ίδιοι, ή να εκλαμβάνουμε μια θετική πρόθεση ως αρνητική. Γι’ αυτό, πρέπει πάντα να παραμερίζουμε τον εγωισμό μας, να προσπαθούμε να βλέπουμε τα πράγματα αντικειμενικά και να εξηγούμαστε με τους άλλους, προτού καταλήξουμε σε συμπεράσματα.

Advertisment

Η αρνητική πρόθεση είναι που, κατά βάθος, μας πληγώνει πιο πολύ από την αρνητική κατάσταση: η αδικία, η κακεντρέχεια, η υστεροβουλία. Η αναίτια ανθρώπινη κακία. Ενώ μπορούμε να εξηγήσουμε την απροσεξία, την κακοτυχία, την άγνοια και τα ατυχήματα από φυσικά φαινόμενα, η πρόθεση του να βλάψει κανείς τον άλλο παραμένει παράλογη.

Η φύση μεταφέρει πάντοτε θετική ενέργεια, γιατί ακόμα και ακραία της φαινόμενα (πλημμύρες, σεισμοί, εκρήξεις ηφαιστείων κλπ.) συμβαίνουν χωρίς να διακατέχεται από κάποια πρόθεση (συνήθως εμείς, διαταράσσοντας τις κλιματικές συνθήκες, ευθυνόμαστε γι’ αυτά), σε αντίθεση με τους ανθρώπους, που σύμφωνα με την ελεύθερή μας βούληση επιλέγουμε άλλοτε το κακό κι άλλοτε το καλό.

Σταδιακά, ωριμάζοντας, αναγκαζόμαστε να το αποδεχτούμε, αλλά ενδόμυχα δεν παύει να μας ενοχλεί. Επειδή γνωρίζουμε πως οι αρνητικές προθέσεις, όποια μορφή κι αν έχουν (πλεονεξία, μίσος, φθόνο, αλαζονεία κτλ.) είναι αυτές που καταστρέφουν τη ζωή. Αρκεί να σκεφτούμε πως τα θετικά στοιχεία μας είναι το “αλάτι” της γης, αυτά που διατηρούν ολόκληρο τον κόσμο: η καλοσύνη, η τιμιότητα, η ειλικρίνεια, η ευγένεια, η ηρεμία και τόσα άλλα… Αν αυτά κυριαρχούσαν στον καθένα μας, η ζωή θα γινόταν παράδεισος.

Advertisment

Το ευχάριστο είναι ότι μπορούμε πάντοτε, όσο κι αν φαίνεται δύσκολο ή ακατόρθωτο, να μετατρέψουμε το αρνητικό που εισπράττουμε σε θετικό. Η ίδια η αρνητική πρόθεση ή πράξη συνεχίζει να παραμένει αρνητική, όμως οι συνέπειές της για μας μπορούν να γίνουν θετικές, αν το επιλέξουμε. Πολλές φορές χρειάζεται χρόνος, να αφήσουμε την αρχική, δικαιολογημένη αντίδρασή μας (θυμό, στενοχώρια, φόβο, πικρία) να ξεσπάσει, ώστε στη συνέχεια να συνειδητοποιήσουμε ότι εμείς είμαστε ο τελικός καταλύτης.

Αντί να απορροφήσουμε την αρνητική ενέργεια ή να την αναμεταδώσουμε, επιλέγουμε να την εξουδετερώσουμε: να την εμποδίσουμε, να την αγνοήσουμε, να απομακρυνθούμε από αυτήν ή να την αποβάλουμε. Μπορούμε ακόμα και να τη στρέψουμε προς όφελός μας. Έτσι το “γιατί” που μας πληγώνει, μετατρέπεται σε “τι”: Τί επιλέγουμε να κάνουμε σχετικά με αυτή.

Έχουμε τη δυνατότητα να τη χρησιμοποιήσουμε ως

– Μάθημα: Τί μπορούμε να μάθουμε για τη ζωή, για τους άλλους

– Αυτογνωσία: Τί ανακαλύπτουμε, από τις αντιδράσεις μας, για τον εαυτό μας

– Κίνητρο: Πώς μπορούμε μέσα από αυτή τη διαδικασία να βελτιωθούμε ή να κινητοποιηθούμε

– Πρόκληση: Βάζουμε στοίχημα ότι μπορούμε να ξεπερνάμε τις δυσκολίες και να πετυχαίνουμε τους θετικούς στόχους μας

– Αλληλεπίδραση: Είτε το θέλουμε, είτε όχι, το άτομο που συγκρούεται μαζί μας έχει τη δυνατότητα να εξελιχθεί κι αυτό, μέσα από αυτή την αντιπαράθεση

– Πρότυπο προς αποφυγή: Τί δεν πρέπει να κάνουμε

– Παραλληλισμό: Συγκρίνουμε διαφορετικές καταστάσεις/συμπεριφορές

– Επιβεβαίωση: Αυξάνεται η αυτοεκτίμηση/αυτοπεποίθησή μας όταν αντιδρούμε σωστά

– Ενδυνάμωση: Το να υπερνικάμε τα εμπόδια μας δυναμώνει

– Υπενθύμιση: Θυμόμαστε ότι η ανθρώπινη φύση εμπεριέχει πάθη και αδυναμίες και ότι οι προθέσεις δημιουργούν το αποτέλεσμα, ώστε να προσπαθούμε πάντα να κατευθυνόμαστε σε θετικές.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

"Σύμπλεγμα Μάρτυρα" | Τι σημαίνει και πώς να το ξεπεράσετε
Αυτό είναι το «κρυφό εμπόδιο» που σαμποτάρει κάθε απόφαση που παίρνουμε
Ο τρόπος για να έχεις καλές ιδέες είναι να έχεις πολλές ιδέες και να πετάς τις κακές!
Είναι πιο δύσκολο να φύγεις από το να παραμείνεις» | Τι συμβαίνει όταν εγκαταλείπετε έναν νάρκισσο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση