Η ονυχοφαγία είναι ένδειξη τελειομανίας, σύμφωνα με νέα έρευνα

Όταν βλέπετε κάποιον να τρώει τα νύχια του, η πρώτη υπόθεση που κάνετε είναι ότι είναι αγχωμένος ή ίσως ότι εμφανίζει αγχώδη διαταραχή. Εντούτοις,

Η ονυχοφαγία είναι ένδειξη τελειομανίας, σύμφωνα με νέα έρευνα

Όταν βλέπετε κάποιον να τρώει τα νύχια του, η πρώτη υπόθεση που κάνετε είναι ότι είναι αγχωμένος ή ίσως ότι εμφανίζει αγχώδη διαταραχή. Εντούτοις, αυτό αποτελεί ακριβώς αυτό, μια υπόθεση βασισμένη στην παρατήρηση και η πράξη εύκολα μπορεί να ερμηνευτεί ως ένα νευρικό τικ που εμφανίζεται τις στιγμές που νιώθει κάποιος φορτισμένος ή πιεσμένος.

Όμως, οι επιστήμονες παρατήρησαν ότι αυτό δεν ισχύει πάντα. Με το 20-30% του πληθυσμού, οι περισσότερες γυναίκες, να τρώει χρόνια τα νύχια του, πρέπει να υπάρχει κάτι παραπάνω από απλή αντίδραση στο άγχος. Και στην πραγματικότητα υπάρχει. Αυτή η εθιστική συνήθεια, που δύσκολα διακόπτεται, φαίνεται πως έχει μια ηρεμιστική/ανακουφιστική επίδραση στο νευρικό σύστημα και γι’ αυτό αποτελεί ένα σωματικό αδιέξοδο για τα αγχωμένα άτομα.

Advertisements

Η παρόρμηση, ωστόσο, μπορεί να αποτελεί και μια συνήθεια που έχει μαθευτεί από ένα κοντινό πρόσωπο, όπως έναν αδελφό/αδελφή ή έναν γονέα , ως μέσο διατήρησης της εγρήγορσης όταν κανείς νιώθει βαρεμάρα, κάτι που περνά μέσα γονίδια ή ακόμα και ως ένας τρόπος πρόκλησης αυτοτραυματισμού.
Τώρα, ένα άλλο χαρακτηριστικό έρχεται να προστεθεί στη λίστα των πιθανών λόγων της ονυχοφαγίας: Η τελειομανία.

Σύμφωνα με έρευνα που δημοσιεύτηκε στο επιστημονικό περιοδικό Journal Of Behavior Therapy and Experimental Psychiatry, αυτή η εθιστική συνήθεια μπορεί να υποδεικνύει την ανάγκη κάποιου να είναι τέλειος. Όταν η επιθυμητή, φαντασιωτική τελειότητα δεν μπορεί να επιτευχθεί, η σύγχυση που προκαλείται, κάνει το άτομο να τρώει τα νύχια του ως μορφή ανακούφισης.

Οπότε, όχι, δεν σχετίζεται καθόλου με το να έχει κανείς τέλεια νύχια. Έχει περισσότερο να κάνει με πράγματα που αντιτίθενται στη σχεδιασμένη κατεύθυνση που υποτίθεται ότι τα πράγματα θα έπρεπε να πάνε.

«Πιστεύουμε ότι τα άτομα με τέτοιες επαναληπτικές συμπεριφορές μπορεί να είναι τελειομανή, εννοώντας ότι είναι ανίκανα να χαλαρώσουν και να εκτελέσουν τις δραστηριότητές τους σε φυσιολογικό ρυθμό», σημειώνει ο Dr. O’Connor στην έκθεση της έρευνας. «Γι’ αυτό είναι ευάλωτοι στην έλλειψη ικανοποίησης, τη ματαίωση, τη σύγχυση και την ανυπομονησία, όταν δεν έχουν καταφέρει να φτάσουν τους στόχους τους».

Οπότε, όσοι έχετε αυτή την εθιστική συνήθεια, σκεφτείτε μήπως αυτή σας η παρόρμηση να τρώτε τα νύχια σας έχει να κάνει με την αίσθηση τελειομανίας σας. Και ίσως αν το αναγνωρίσετε αυτό, να ήρθε η ώρα να δείτε τα πράγματα πιο χαλαρά και να μην υπερβάλλετε όταν τα σχέδιά σας δεν πάνε όπως τα είχατε τέλεια σχεδιάσει.

Γιατί αν και η τελειομανία μπορεί σε κάποιες περιπτώσεις να αποδειχθεί ένα χρήσιμο εργαλείο, μπορεί εύκολα να μεταμορφωθεί σε εμπόδιο, αν την αφήσετε να σας κυριεύσει.

Advertisements

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρακτική πρώιμης ανάγνωσης ΔΙΑΒΑΖΩ ΝΩΡΙΣ ΕΙΜΑΙ ΕΥΤΥΧΗΣ | Γνωρίστε την!
Το απόλυτο τεστ – Δείτε την πραγματική ηλικία του εγκεφάλου σας
3 σημάδια ότι είστε εκκεντρικοί (και 3 λόγοι που αυτό είναι καλό!)
Γνωστική ασυμφωνία | «Φτάνουμε να αγαπάμε αυτό για το οποίο έχουμε υποφέρει»

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε