,

Συμφωνήστε ότι μπορείτε να διαφωνείτε

Όλοι είμαστε μοναδικοί και ο καθένας βλέπει τη ζωή με λίγο διαφορετικό τρόπο. Έχουμε τις προτιμήσεις και τις ιδέες μας. Έχουμε επίσης τις δικές

Συμφωνήστε ότι μπορείτε να διαφωνείτε

Όλοι είμαστε μοναδικοί και ο καθένας βλέπει τη ζωή με λίγο διαφορετικό τρόπο. Έχουμε τις προτιμήσεις και τις ιδέες μας. Έχουμε επίσης τις δικές μας σκέψεις για τον λόγο που συμβαίνουν κάποια πράγματα, όπως και τον δικό μας τρόπο να αντιμετωπίζουμε τις διαφωνίες. Ο καθένας μας αξιολογεί διαφορετικά τα γεγονότα που είναι σημαντικά και μπορούμε σχεδόν πάντα να βρούμε κάποιο λάθος στον τρόπο με τον οποίο σκέφτεται ή συμπεριφέρεται ο διπλανός μας.

Μπορούμε ακόμα να παρουσιάσουμε τη δική μας εκδοχή της πραγματικότητας, εστιάζοντας την προσοχή μας σε στοιχεία και καταστάσεις που πιστεύουμε ότι αποδεικνύουν πως έχουμε δίκιο. Με λίγα λόγια, ο τρόπος με τον οποίο βλέπουμε τη ζωή φαίνεται πάντα δικαιολογημένος, λογικός και σωστός στα δικά μας μάτια.

Advertisment

Το πρόβλημα είναι ότι όλοι είμαστε πεπεισμένοι πως το δίκιο είναι με το μέρος μας.

Οι σύζυγοι, τα παιδιά, οι γονείς, οι φίλοι, οι γείτονες – όλοι οι άνθρωποι που γνωρίζουμε – είναι εξίσου σίγουροι ότι η δική τους εκδοχή της πραγματικότητας είναι η πιο ακριβής! Έτσι είναι φυσικό ότι οι άνθρωποι στη ζωή σας δεν καταλαβαίνουν γιατί δεν βλέπετε τα πράγματα όπως τα βλέπουν αυτοί. Νομίζουν μάλιστα ότι η κατάσταση θα διορθωθεί αν αποδεχτείτε ως σωστή τη δική τους εκδοχή.

Αλλά αφού ξέρουμε ότι αυτό ισχύει, γιατί οι περισσότεροι από εμάς συνεχίζουμε να στενοχωριόμαστε με το γεγονός ότι διαφωνούμε με τους άλλους; Γιατί ενοχλούμαστε εύκολα όταν κάποιος αγαπημένος μας ή έστω γνωστός μας εκφράζει μια διαφορετική άποψη, αντιλαμβάνεται κάτι αλλιώς ή θεωρεί ότι κάνουμε λάθος εμείς;

Advertisment

Νομίζω ότι η απάντηση είναι πολύ απλή: από ψυχολογική άποψη, ξεκινάμε ότι η πραγματικότητα είναι διαφορετική για τον καθένα από εμάς. Ο τρόπος που αντιλαμβανόμαστε τη ζωή και τα γεγονότα έχει επηρεαστεί καθοριστικά από πολλούς και ποικίλους παράγοντες, μοναδικούς για τον καθένα μας.

Τα παιδικά μου χρόνια και τα βιώματά μου ήταν (και συνεχίζουν να είναι) τελείως διαφορετικά από τα δικά σας, συνεπώς ο τρόπος που αντιμετωπίζω τη ζωή είναι αρκετά διαφορετικός. Κάτι που ενοχλεί εμένα ίσως για εσάς να είναι εντελώς ασήμαντο – και το αντίθετο.

Το «κόλπο» για να γίνετε πιο ήρεμοι και να αντιδράτε λιγότερο έντονα είναι να υπενθυμίζετε στον εαυτό σας ότι είναι φυσικό να υπάρχουν κάποιες μικροδιαφορές. Αντί να αντιμετωπίζετε με έκπληξη αυτή την αλήθεια της ζωής, μπορείτε να μάθετε να την περιμένετε, ακόμα και να την αποδέχεστε.

Αντί να εκνευρίζεστε όταν κάποιος που αγαπάτε διαφωνεί μαζί σας, πείτε στον εαυτό σας: «Μα φυσικά θα το έβλεπε διαφορετικά». Και αντί να αντιδράτε αμυντικά όταν ο τρόπος με τον οποίο αντιλαμβάνεστε εσείς ένα γεγονός είναι διαφορετικός από τον τρόπο κάποιου άλλου, να νιώθετε ευγνωμοσύνη και χαρά για τις λίγες περιπτώσεις που συμφωνείτε.

Το πιο σημαντικό είναι να «συμφωνήσετε ότι μπορείτε να διαφωνείτε». Αυτό δεν σημαίνει ότι η δική σας οπτική είναι λιγότερο σημαντική ή σωστή, σημαίνει απλώς ότι δεν χρειάζεται να στενοχωριέστε όταν οι άλλοι δεν συμφωνούν πάντα μαζί σας ή δεν βλέπουν τα πράγματα με τον ίδιο τρόπο. Σε κάποιες περιπτώσεις ίσως θέλετε να μείνετε σταθεροί στις απόψεις και στις αρχές σας, κι αυτό είναι απόλυτα θεμιτό. Μπορείτε όμως να το κάνετε αυτό με ειλικρινή σεβασμό και κατανόηση για τη γνώμη του άλλου.

Υιοθετώντας αυτή τη στρατηγική, θα δείτε το άγχος σας να μειώνεται, αλλά και ένα σημαντικό ποσοστό των διαφωνιών σας με τους άλλους να εξαλείφεται. Στις περισσότερες περιπτώσεις το πρόσωπο με το οποίο διαφωνείτε θα διαισθανθεί τον αληθινό σεβασμό σας και θα είναι πιθανότατα λιγότερο αντιδραστικό απέναντί σας.

Επίσης, αν υιοθετήσετε αυτή την συπεριφορά στις σχέσεις με τους άλλους γύρω σας, θα ανακαλύψετε ότι θα ενδιαφέρεστε περισσότερο για τις απόψεις τους και εν τέλει θα απολαμβάνετε πιο πολύ τη συντροφιά τους. Θα μάθετε να παίρνετε από τους γύρω σας ό,τι καλύτερο έχουν να σας δώσουν και θα επιτρέπετε και σε αυτούς να κάνουν το ίδιο! Έτσι όλοι βγαίνουν κερδισμένοι.

Έχω δει ότι αυτή η απλή αλλαγή οπτικής γωνίας βοήθησε ιδιαίτερα πολλούς γάμους, φιλίες και οικογενειακές σχέσεις. Η στρατηγική είναι πολύ απλή και κάνει τη ζωή πολύ πιο ευχάριστη. Ξεκινήστε από σήμερα και δείτε αν μπορείτε να συμφωνήσετε ότι επιτρέπεται να διαφωνείτε. Αξίζει πραγματικά τον κόπο.

“Μη βασανίζεστε για μικροπράγματα στο σπίτι και στην οικογένεια” Richard Carlson εκδόσεις Πεδίο

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν φροντίζεις το νου σου όπως ένας καλός κηπουρός φροντίζει τον κήπο του, τότε θα γίνει πολύ πιο γόνιμος από όσο φαντάστηκες ποτέ
H ζωή δεν είναι σύντομη όταν την αποκτούμε, αλλά την κάνουμε εμείς σύντομη σπαταλώντας την
«Η ευτυχία βρίσκεται μέσα σου ανεξαρτήτως των εξωτερικών συνθηκών» | Επίκτητος
Η θετική πλευρά της απόρριψης, σύμφωνα με τους επιστήμονες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση