, ,

Τα 4 υγιεινότερα είδη λαδιού στον κόσμο και τα εκπληκτικά τους οφέλη

Όσον αφορά στο μαγειρικό λάδι, έχουμε αμέτρητες επιλογές, τα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι γεμάτα με διάφορα είδη, από διάφορες περιοχές κι από διάφορες

Τα 4 υγιεινότερα είδη λαδιού στον κόσμο και τα εκπληκτικά τους οφέλη

Όσον αφορά στο μαγειρικό λάδι, έχουμε αμέτρητες επιλογές, τα ράφια των σούπερ μάρκετ είναι γεμάτα με διάφορα είδη, από διάφορες περιοχές κι από διάφορες εταιρίες. Αλλά όλες αυτές οι επιλογές μας μπερδεύουν σε συνδυασμό με την συνεχιζόμενη συζήτηση τόσο για τα οφέλη, όσο και για τους πιθανούς κινδύνους που συνοδεύουν την κατανάλωση διάφορων λαδιών.

Αν προτεραιότητά σας είναι η στήριξη της καλής σας υγείας, το παρόν άρθρο θα σας βοηθήσει να επιλέξετε καταλλήλως τα υγιεινότερα μαγειρικά λάδια.

Advertisment

Τα 4 υγιεινότερα είδη λαδιού στον κόσμο και τα εκπληκτικά τους οφέλη

1. Έξτρα παρθένο ελαιόλαδο

Το ελαιόλαδο αποτελεί ένα τα πιο δημοφιλή συστατικά μαγειρικής σε όλο τον κόσμο και είναι σημαντικό μέρος κάθε υγιεινής διατροφής.

Η Μεσογειακή διατροφή, που ακολουθούν κάποιοι από τους πιο υγιείς, μακροβιότερους κατοίκους του πλανήτη εδώ και εκατοντάδες χρόνια, περιέχει ως βασικό συστατικό το ελαιόλαδο.

Οι σύγχρονες έρευνες αποδεικνύουν την ικανότητά του να μειώνει τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιακών παθήσεων, να μειώνει τη χοληστερόλη και να ρυθμίζει το σάκχαρο στο αίμα.

Advertisment

Αυτός είναι και ο λόγος που η κατανάλωση ελαιόλαδου έχει αυξηθεί κατά πολύ τα τελευταία χρόνια. Το λάδι αυτό περιέχει υψηλά επίπεδα μονοακόρεστων λιπαρών οξέων, που προσδιορίζονται ως υγιή λιπαρά. Εκτός από τα παραπάνω γνωστότερα οφέλη, το ελαιόλαδο:

Ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου

Το ελαιόλαδο καταπολεμά τις γνωστικές δυσλειτουργίες που σχετίζονται με τη γήρανση, καθώς προστατεύει κατά των υψηλών επιπέδων φλεγμονών, του οξειδωτικού στρες και άλλων παραγόντων που οδηγούν στην ανάπτυξη άνοιας ή νόσου Alzheimer.

Τα λιπαρά οξέα που περιέχει, επίσης, είναι σημαντικά για τη συγκέντρωση και την καλύτερη διάθεση. Μάλιστα, έχει αποδειχθεί ότι μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης κατάθλιψης:

Έρευνα του Πανεπιστημίου του Las Palmas στην Ισπανία βρήκε ότι όσοι συμμετέχοντες κατανάλωναν trans λιπαρά, σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν ελαιόλαδο, είχαν 48% περισσότερες πιθανότητες να εμφανίσουν κατάθλιψη.

Μειώνει τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του μαστού

Ειδικοί από το Universitat Autonoma της Βαρκελώνης ανακάλυψαν έναν μηχανισμό, με τον οποίο το ελαιόλαδο προστατεύει από τον καρκίνο του μαστού.

Αποκωδικοποίησαν μια «εξόντωση» σημάτων από τους όγκους των μαστών. Συμπέραναν ότι το ελαιόλαδο είχε την ικανότητα να μειώνει τη δραστηριότητα του p21Ras, ενός ογκογόνου, να αποτρέπει τη βλάβη του DNA και να ενθαρρύνει τον κυτταρικό θάνατο του όγκου, ενώ παράλληλα πυροδοτεί αλλαγές στα πρωτεϊνικά μονοπάτια σηματοδότησης.

Εμποδίζει ή θεραπεύει το διαβήτη

Υπάρχουν επίσης επιστημονικά δεδομένα που υποστηρίζουν ότι τα μονοακόρεστα λιπαρά στο ελαιόλαδο επιδρούν θετικά σε σχέση με την ευαισθησία στην ινσουλίνη και βοηθούν στη μείωση του κινδύνου εμφάνισης διαβήτη τύπου 2, καθώς τα λιπαρά οξέα επηρεάζουν το μεταβολισμό της γλυκόζης.

Όπως και να ‘χει, η κατανάλωση ελαιόλαδου σε ένα γεύμα μειώνει τη λαχτάρα μας για ζάχαρη και μας βοηθά να μην καταναλώνουμε υπερβολικές ποσότητες φαγητού, μειώνοντας τον κίνδυνο εμφάνισης διαβήτη.

Βελτιώνει τη δερματική υγεία

Οι δίαιτες που περιέχουν πολλά υγιή λιπαρά καταπολεμούν τις βλαβερές συνέπειες που έχει ο ήλιος, η υπεριώδης ακτινοβολία, οι ελεύθερες ρίζες, η τοξικότητα και η κακή διατροφή στο δέρμα μας.

Αποτελεί εξαιρετική πηγή βιταμίνης Ε, που είναι γνωστό ότι επιταχύνει την επούλωση πληγών, καταπολεμά τις μολύνσεις και επαναφέρει την ορμονική ισορροπία που μπορεί να οδηγήσει σε δερματικές παθήσεις, όπως έκζεμα.

2. Έξτρα παρθένο βιολογικό λάδι καρύδας

Το λάδι καρύδας συχνά προσδιορίζεται ως το καλύτερο μαγειρικό λάδι που υπάρχει. Αν και στο παρελθόν είχε αδίκως δαιμονοποιηθεί, η πραγματικότητα είναι πως αποτελεί μία από τις πιο πλούσιες πηγές υγιεινών κορεσμένων λιπαρών, συμπεριλαμβανομένων μοναδικών λιπαρών όπως το λαυρικό οξύ, το καπρυλικό οξύ και το καπρικό οξύ.

Αυτά τα λιπαρά οξέα περιέχουν αντιμυκητιασικές και αντιμικροβιακές ιδιότητες- είναι ευκολότερο να πεφθούν, μικρότερα σε μέγεθος ώστε να χρησιμοποιούνται εύκολα για άμεση ενέργεια και μεταβολίζονται από το ήπαρ, που σημαίνει ότι μετατρέπονται σε ενέργεια και δεν αποθηκεύονται ως λίπος.

Επιπλέον, τα μέσης αλύσου λιπαρά οξέα είναι ανθεκτικά στη ζέστη και μπορούν εύκολα να μετατραπούν σε κετόνες στο ήπαρ. Οι κετόνες παρέχουν ενέργεια στον εγκέφαλο και μπορούν να χρησιμοποιηθούν για να βελτιώσουν μια μεγάλη ποικιλία προβλημάτων υγείας:

Μειώνουν τις φλεγμονές

Έρευνα του 2014 συμπέρανε ότι τα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών στο λάδι καρύδας μπορούσαν να μειώσουν τη φλεγμονή και να βοηθήσουν στη θεραπεία της αρθρίτιδας πολύ πιο αποτελεσματικά από διαδεδομένα φαρμακευτικά σκευάσματα.

Καθώς οι φλεγμονές έχει ανακαλυφθεί πια πως αποτελούν τη ρίζα πολλαπλών παθήσεων και ασθενειών, όπως του διαβήτη, της αρθρίτιδας, των ημικρανιών, των χρόνιων πόνων και των θυρεοειδικών προβλημάτων, η κατανάλωση λαδιού καρύδας μπορεί να παίξει σημαντικό ρόλο στη θεραπευτική διαδικασία.

Στήριξη της απώλειας βάρους

Έρευνα του 2009 εστίασε στη σχέση ανάμεσα στην απώλεια βάρους και στη κατανάλωση λαδιού καρύδας σε γυναίκες και βρήκε ότι η τελευταία μείωνε το κοιλιακό παραπανίσιο λίπος.

Άλλες μελέτες έχουν καταλήξει σε παρόμοια αποτελέσματα, όπως έρευνα δημοσιευμένη στο επιστημονικό περιοδικό Journal of Toxicology and Environmental Health, που έδειξε ότι η χορήγηση μόνο μιας δόσης καπρικού οξέος είχε ως αποτέλεσμα την άμεση και ύστερα σταδιακή μείωση της κατανάλωσης φαγητού και την παράλληλη μείωση του σωματικού βάρους σε αρσενικά ποντίκια.

Οι ερευνητές επίσης ανακάλυψαν το λόγο πίσω από αυτό- το καπρικό οξύ παρέχει σημαντική βελτίωση στη λειτουργία του θυρεοειδή, όπως επίσης και στη μείωση του καρδιακού παλμού, αλλά το σημαντικό εδώ είναι ότι ενθαρρύνει το σώμα να καίει λίπος για ενέργεια.

Πρόληψη κατά της υπέρτασης και μείωση του κινδύνου καρδιακών νόσων.

Πολλοί είναι εκείνοι που ακόμα πιστεύουν ότι η κατανάλωση κορεσμένων λιπαρών αυξάνει τον κίνδυνο προβλημάτων όπως υπέρταση και καρδιακές νόσους.

Αλλά όπως και στο ελαιόλαδο, τα υγιή λιπαρά στο λάδι καρύδας, στην πραγματικότητα βοηθούν στην αύξηση της «καλής» χοληστερόλης (HDL) και μπορούν ακόμα και να μετατρέψουν την κακή χοληστερόλη σε καλή.

Αυτή η ιδιότητα βελτιώνει την υγεία της καρδιάς, ενώ παράλληλα μειώνει τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων.

3. Λάδι αβοκάντο

Η σύσταση του λαδιού αυτού μοιάζει με εκείνη του ελαιόλαδου – είναι κυρίως μονοακόρεστο, με κάποια κορεσμένα και πολυακόρεστα λιπαρά.

Διαθέτει πολυάριθμα οφέλη για την υγεία μας και αρκετά υψηλή θερμοκρασία καπνού που το κάνει ιδανικό για την κουζίνα.

Το μαγείρεμα με λάδια που έχουν χαμηλή θερμοκρασία καπνού μπορεί να δημιουργήσει εκείνα τα βλαβερά trans λιπαρά, που θεωρείται ότι συνεισφέρουν στην ανάπτυξη καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και άλλων χρόνιων προβλημάτων υγείας.

Υγεία της καρδιάς

Το αβοκάντο και το ελαιόλαδο έχει αποδειχθεί σε έρευνες ότι είναι τα πιο αποτελεσματικά μαγειρικά λάδια για την αύξηση της «καλής» χοληστερόλης.

Έχει επίσης παρατηρηθεί ότι μειώνουν την «κακή» χοληστερόλη (LDL) και τα τριγλυκερίδια, όπως επίσης και την αρτηριακή πίεση.

Ενισχύει την όραση

Το λάδι αβοκάντο αποτελεί μια πολύ καλή πηγή καροτενοειδούς, γνωστό ως λουτεΐνη, η οποία βρίσκεται φυσιολογικά στα μάτια και λειτουργεί ως αντιοξειδωτικό, στηρίζοντας την υγεία των ματιών μας.

Η συχνή κατανάλωσή της μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο εμφάνισης παθήσεων των ματιών, όπως εκφύλιση της ωχράς κηλίδας και καταρράκτη.

Επούλωση του δέρματος

Όπως και στο ελαιόλαδο, έτσι και στο λάδι αβοκάντο, τα λιπαρά οξέα αποδεικνύονται εξαιρετικά ευεργετικά για την επιδερμίδα.

Έχει παρατηρηθεί ότι επιταχύνουν την επούλωση πληγών και βελτιώνουν συμπτώματα που σχετίζονται με δερματικές παθήσεις, όπως ψωρίαση.

Αδρανοποίηση των ελεύθερων ριζών

Χάρη στα υψηλά επίπεδα αντιοξειδωτικών, η κατανάλωση λαδιού αβοκάντο μπορεί να βοηθήσει στην αδρανοποίηση των ελεύθερων ριζών που προκαλούν οξειδωτικό στρες και κατά συνέπεια άλλες παθήσεις και προβλήματα υγείας.

4. Ζωικά λιπαρά

Τα ζωικά λιπαρά, παραδόξως, θεωρούνται κι αυτά υγιεινά, όπως τα παραπάνω μαγειρικά λάδια, αλλά είναι σημαντικό να επιλέξετε λιπαρά που προέρχονται από ζώα ελεύθερης βοσκής, καθώς η ποιότητα των λιπαρών οξέων ποικίλλει ανάλογα με το τι καταναλώνουν.

Αν για παράδειγμα, καταναλώνουν αρκετά σιτηρά, το λίπος τους θα περιέχει πολλά πολυακόρεστα λίπη, αλλά αν είναι ελευθέρας βοσκής, θα περιέχει περισσότερα μονοακόρεστα και κορεσμένα λιπαρά.

Οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι αναφορικά με το μαγείρεμα, το τηγάνισμα σε ζωικά λιπαρά είναι προτιμότερο από το τηγάνισμα σε σπορέλαιο – ηλιέλαιο.

Το λαρδί, δεδομένου ότι θα προέρχεται από ζώο ελεύθερης βοσκής, ώστε να έχει πρόσβαση στο φως του ήλιου αποτελεί τη δεύτερη καλύτερη πηγή βιταμίνης D μετά το μουρουνέλαιο.

Και καθώς είναι διαλυτή βιταμίνη, χρειάζεται λιπαρά οξέα για να απορροφηθεί και να χρησιμοποιηθεί από τον οργανισμό. Έτσι, το λαρδί είναι το ιδανικό πακέτο, αν ψάχνετε για πρόσληψη βιταμίνης D.

Μάλιστα, σημειώστε ότι το λαρδί περιέχει περισσότερα κορεσμένα λίπη από τα φυτικά λάδια, επομένως και υψηλότερο σημείο καπνού.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.indexmundi.com/agriculture/?country=us&commodity=olive-oil&graph=domestic-consumption

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24613207?dopt=Abstract

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/24613207?dopt=Abstract

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/19437058

https://www.tandfonline.com/doi/abs/10.1080/15287398509530675

https://www.hindawi.com/journals/ecam/2013/629329/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/12569114/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/15814269

https://www.prevention.com/food/should-you-be-eating-lard

[/toggle]

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
Σιμιγδαλένιος χαλβάς: 3 συχνά λάθη στο μαγείρεμά του και πώς να τα αποφύγετε
Θαλασσινά: Πως θα καταλάβετε αν είναι φρέσκα ή αποψυγμένα

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση