,

5 πειστικοί λόγοι για να μην πετάτε το νερό από το βρασμένο λάχανο

Αν και το νερό από το λάχανο μπορεί να σας φαίνεται ένα αρκετά ασυνήθιστο ρόφημα προς κατανάλωση, μπορεί να είναι ένα από τα καλύτερα

5 πειστικοί λόγοι για να μην πετάτε το νερό από το βρασμένο λάχανο

Αν και το νερό από το λάχανο μπορεί να σας φαίνεται ένα αρκετά ασυνήθιστο ρόφημα προς κατανάλωση, μπορεί να είναι ένα από τα καλύτερα πράγματα που θα προσφέρετε στον οργανισμό μας. Αυτή η πραγματική «υπερτροφή» διαθέτει εξαιρετικά οφέλη. Γιατί όμως το νερό του βρασμένου λάχανου είναι τόσο ωφέλιμο;

Επειδή περιέχει ισχυρά θρεπτικά στοιχεία όπως:

Πολυφαινόλες

Το λάχανο ξεχωρίζει για την αντιοξειδωτική του δράση που οφείλεται στις πολυφαινόλες. Τα υψηλά τους επίπεδα βοηθούν στη μείωση του κινδύνου ανάπτυξης καρκίνου, καταπολεμώντας το χρόνιο οξειδωτικό στρες.

Advertisment

Τα αντιοξειδωτικά, ως ομάδα θρεπτικών στοιχείων, βοηθά στην προστασία των κυττάρων από την καταστρεπτική δύναμη των ελεύθερων ριζών, που με τη σειρά τους ελέγχουν τον ρυθμό που κάποιος γερνά.

Ασβέστιο, μαγνήσιο και κάλιο

Μαζί με τα άλλα σταυρανθή λαχανικά, το λάχανο είναι πηγή μεταλλικών στοιχείων, που περιλαμβάνουν το ασβέστιο, το μαγνήσιο και το κάλιο.

Οι 3 σημαντικοί αυτοί σύμμαχοι εργάζονται για να προστατέψουν την υγεία των οστών, αλλά και για να αποτρέψουν την ανάπτυξη ασθενειών, όπως οστεοπόρωση.

Advertisment

Θείο

Τα συστατικά του θείου στο λάχανο θεωρούνται εξαιρετικά χρήσιμα, καθώς προλαμβάνουν (ακόμα και αντιμετωπίζουν) ακόμα και κάποιους τύπους καρκίνου.

Σε έρευνα που δημοσιεύτηκε τον Αύγουστο του 2003 στο επιστημονικό περιοδικό International Journal of Cancer έδειξε ότι η κατανάλωση αυτής της οικογένειας λαχανικών πιθανότατα αυξάνει τις πιθανότητες επιβίωσης για γυναίκες που έχουν διαγνωστεί με καρκίνο των ωοθηκών.

Βιταμίνη Α

Απαραίτητη για την οστική ανάπτυξη, όπως επίσης και για την υγεία του αναπαραγωγικού και ανοσοποιητικού συστήματος. Βοηθά το δέρμα και τις βλεννογόνες μεμβράνες στην απομάκρυνση των βακτηρίων και ιών και παίζει σημαντικό ρόλο στην καλή όραση.

Σύμπλεγμα βιταμινών Β

Στο λάχανο βρίσκουμε τις Β1, Β2 και υψηλά επίπεδα της Β6. Παίζουν σημαντικό ρόλο στη μετατροπή της τροφής σε ενέργεια, όσο και στο μεταβολισμό.

Η βιταμίνη Β6 είναι επίσης γνωστή για τη διατήρηση της καλής λειτουργίας των νεύρων, του ήπατος, του δέρματος και των ματιών.

Βιταμίνη C

Το λάχανο και το νερό του αποτελούν σημαντική πηγή βιταμίνης C, σημαντικότερη ακόμα και από τα πορτοκάλια!

Βοηθά τον οργανισμό να αναπτύξει ανοσία ενάντια σε μολύνσεις και σε βλαβερές ελεύθερες ρίζες, αλλά απομακρύνει και το ουρικό οξύ, μίας εκ των κύριων αιτιών εμφάνισης παθήσεων, όπως ρευματισμό, αρθρίτιδα , δερματικές παθήσεις και ουρική νόσο.

Βεβαίως, η βιταμίνη C είναι γνωστό πως επίσης ενισχύει το ανοσοποιητικό σύστημα.

Βιταμίνη K

Το λάχανο βρίσκεται στην 5η θέση με τη μεγαλύτερη περιεκτικότητα σε αυτή τη βιταμίνη με περισσότερο από το 100% της συνιστώμενης ημερήσιας πρόσληψης.

Αυτή η λιποδιαλυτή βιταμίνη είναι αρκετά σημαντική όσον αφορά στη θρόμβωση. Επίσης, απαιτείται για τη σύνθεση πρωτεϊνών απαραίτητων για τα οστά.

Φολικό οξύ

Είναι περισσότερο γνωστό για την ικανότητά του να προστατεύει ένα αναπτυσσόμενο έμβρυο από γενετικές ανωμαλίες. Επίσης ενισχύει την υγεία του εγκεφάλου, βοηθά στην επανόρθωση και σύνθεση DNA, στην κυτταρική ανάπτυξη και στην παραγωγή υγειών αιμοσφαιρίων.

5 λόγοι για να κρατάτε το νερό από το βρασμένο λάχανο

1. Επαναφέρει την πεπτική υγεία από την επίδραση του αλκοόλ

Όταν καταναλώνετε πολύ αλκοόλ, αυτό διαταράσσει τη φυσιολογική λειτουργία του πεπτικού συστήματος. Αν κάποια βράδια το έχετε παρακάνει, το πιο πιθανό είναι το επόμενο πρωί να έχετε βιώσει εκείνο το απαίσιο συναίσθημα με ναυτίες, ακόμα και εμετό.

Αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το αλκοόλ καταστρέφει μια μεγάλη ποσότητα καλών βακτηρίων στο γαστρεντερικό σύστημα, το οποίο μπορεί να καταστείλει την ικανότητα του σώματος να απορροφά τις απαραίτητες βιταμίνες και μέταλλα.

Το νερό του λάχανου μπορεί να καθαρίσει το πεπτικό σύστημα και να βοηθήσει στην αποτοξίνωση του οργανισμού, χάρη στην πλούσια περιεκτικότητά του σε θρεπτικά στοιχεία.

Οι ειδικοί συστήνουν να ξεκινήσετε, πίνοντας ένα ποτήρι νερό από βρασμένο λάχανο την ημέρα, το πρωί με άδειο στομάχι και σταδιακά να το αυξήσετε στα δύο την ημέρα.

2. Αντιμετωπίζει το στομαχικό έλκος

Λόγω του υψηλού επιπέδου φυτοθρεπτικών συστατικών, το νερό από λάχανο μπορεί ακόμα και να αντιμετωπίσει το στομαχικό έλκος.

Ασθενείς με δωδεκαδακτυλικό έλκος που έτρωγαν τακτικά λάχανο θεραπεύτηκαν στο ένα τρίτο των περιπτώσεων.

Σε μια άλλη έρευνα το 93% των συμμετεχόντων θεραπεύτηκε, αφού του χορηγήθηκε νερό λάχανου σε κάψουλες για περίπου τρεις εβδομάδες.

Οι ειδικοί πιστεύουν ότι λειτουργεί, βοηθώντας στην ενδυνάμωση του στομάχου, ενισχύοντας την αντίστασή του στις όξινες επιθέσεις.

3. Βελτιώνει την επιδερμίδα σας

Το νερό από το λάχανο μπορεί να καταναλωθεί επίσης και για να ενισχύει την ομορφιά της επιδερμίδας σας, χάρη στα φυτοχημικά συστατικά και στα αντιοξειδωτικά.

Καθώς καταπολεμά τις βλαβερές ελεύθερες ρίζες που συνήθως οδηγούν στην ανάπτυξη δερματικών προβλημάτων όπως ακμή και μαύροι πόροι, κάνει θαύματα σε τέτοιες περιπτώσεις.

Μπορεί επίσης να μειώσει την ξηροδερμία και την πρόωρη γήρανση του δέρματος. Πιείτε ένα ποτήρι την ημέρα και προσθέστε το νερό και στις μάσκες προσώπου σας.

4. Δυνατότερα, υγιέστερα μαλλιά

Η υψηλή περιεκτικότητα του λάχανου σε θείο αποδεικνύεται αποτελεσματική στην ενδυνάμωση των μαλλιών, ακόμα και στην αντιστροφή της απώλειάς τους.

Όπως ακριβώς θα κάνατε και για την υγεία του δέρματος, πιείτε ένα ποτήρι νερό από βρασμένο λάχανο κάθε πρωί και προσθέστε το στις μάσκες μαλλιών.

5. Φτιάξτε ένα smoothie με λάχανο κάθε μέρα για τόνωση της συνολικής σας υγείας

Θέλετε απλά να εκμεταλλευτείτε όλα τα ευεργετικά θρεπτικά συστατικά που το λάχανο μπορεί να προσφέρει γενικά στην υγεία σας;

Επιλέξετε να φτιάξετε ένα πράσινο νόστιμο smoothie, που να περιλαμβάνει το νερό από λάχανο. Ένα πράσινο smoothie με διάφορα λαχανικά και φρούτα θα σας δώσει μια τρομερή ώθηση για να ξεκινήσετε ή να συνεχίσετε τη μέρα σας.

Εκτός από φοβερή ενέργεια, θα βοηθήσει στην απώλεια βάρους, θα ενδυναμώσει το ανοσοποιητικό σας σύστημα, για να γλυτώσετε το κρυολόγημα και τις ιώσεις και βέβαια θα αποτελέσει το κατάλληλο πρωινό για τις φορές εκείνες που βιάζεστε να φύγετε για τη δουλειά.

Σας προτείνουμε την ακόλουθη συνταγή

• 2 φλιτζάνια φυλλώδη πράσινα λαχανικά, όπως κάλε, σπανάκι, μαρούλι

• 2 φλιτζάνια από κάτι υγρό (χρησιμοποιήστε 1 φλιτζάνι νερό από λάχανο και 1 φλιτζάνι νερό ή γάλα καρύδας)

• 3 φλιτζάνια φρέσκα φρούτα (μίγμα από 2 ή 3 φρούτα, όπως μάνγκο, μπανάνα, ροδάκινο, αβοκάντο, αχλάδια ή φράουλες)

Τώρα, απλά προσθέστε τα λαχανικά και τα υγρά υλικά σε ένα μπλέντερ. Ανακατέψτε καλά. Ύστερα, προσθέστε τα φρούτα και ανακατέψτε μέχρι να γίνει ένα απαλό μείγμα. Δοκιμάστε αν θέλετε να προσθέσετε λίγο φρέσκο τζίντζερ για νοστιμότερο αποτέλεσμα.

[toggle title="Πηγές"]

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/10.1002/ijc.11204/full

https://www.verywellfit.com/b-complex-vitamins-89411

https://www.medicalnewstoday.com/articles/219853.php

https://healthtalkwomen.com/health-tips-2/cleansing-solution-cabbage-water-2/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/13276831

[/toggle]

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Οι top 16 πιο υγιεινοί σπόροι ή κόκκοι δημητριακών
Berliner Wine Trophy | Το καλύτερο κρασί στον κόσμο είναι ελληνικό και είναι από τη Σάμο!
Νηστεία: Αποφύγετε 6 παγίδες που παχαίνουν και μειώστε χοληστερόλη και τριγλυκερίδια
Σιμιγδαλένιος χαλβάς: 3 συχνά λάθη στο μαγείρεμά του και πώς να τα αποφύγετε

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση