9 φυσικοί και ανώδυνοι τρόποι να σταματήσετε την υπερκατανάλωση φαγητού

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να συνεισφέρουν στο φαινόμενο της υπερκατανάλωσης φαγητού, από στρες και πίεση μέχρι ορμονική ανισορροπία, έλλειψη ύπνου και πολλοί άλλοι.

9 φυσικοί και ανώδυνοι τρόποι να σταματήσετε την υπερκατανάλωση φαγητού

Υπάρχουν πολλοί παράγοντες που μπορεί να συνεισφέρουν στο φαινόμενο της υπερκατανάλωσης φαγητού, από στρες και πίεση μέχρι ορμονική ανισορροπία, έλλειψη ύπνου και πολλοί άλλοι. Όλα αυτά τα ζητήματα επιδεινώνουν την αίσθηση λαιμαργίας σας και σας κάνουν να τρώτε τεράστιες ποσότητες, χωρίς να το συνειδητοποιείτε.

Αναμφίβολα, αυτό έχει συνέπειες στο σωματικό σας βάρος και φυσικά στην υγεία σας, καθώς μακροπρόθεσμα, υπάρχουν πολύ μεγάλες πιθανότητες να εμφανίσετε καρδιαγγειακές παθήσεις και διαβήτη τύπου 2. Αυτός ο φαύλος κύκλος επηρεάζει άσχημα και την ψυχική σας υγεία με αισθήματα ενοχής και αρνητική αυτοεικόνα.

Advertisment

Αν έχετε σκεφτεί να στραφείτε στη χρήση χαπιών για να χαλιναγωγήσετε την όρεξή σας, τότε πρέπει να γνωρίζετε ότι αυτή η κίνηση μπορεί να έχει παρενέργειες στην υγεία σας, από εθισμό, μέχρι εμφάνιση σοβαρών πονοκεφάλων, άγχους και προβλήματα με την καρδιά σας.

Όμως, δεν χρειάζεται να απογοητεύεστε και να αποθαρρύνεστε· τα καλά νέα είναι ότι υπάρχουν και φυσικοί τρόποι να σταματήσετε την υπερκατανάλωση φαγητού, ώστε να διατηρήσετε ένα ιδανικό και υγιές βάρος:

9 φυσικοί και ανώδυνοι τρόποι να σταματήσετε την υπερκατανάλωση φαγητού

1. Καταναλώστε τροφές και μπαχαρικά που λειτουργούν ως φυσικά αντιορεξιογόνα

Είναι φυσικά και δεν έχουν παρενέργειες στον οργανισμό σας. Χρησιμοποιήστε περισσότερα μπαχαρικά στη μαγειρική σας, αφού τα περισσότερα είναι αντιοξειδωτικά, μπορούν να τονώσουν τον μεταβολισμό σας και να ενισχύσουν την καύση του λίπους, ενώ παράλληλα ελέγχουν την όρεξή σας.

Advertisment

Προτιμήστε κόκκινο πιπέρι, μαύρο πιπέρι, κανέλα και τζίντζερ κυρίως. Επίσης, συμπεριλάβετε τροφές με υψηλά επίπεδα φυτικών ινών, όπως φρούτα και λαχανικά, φασόλια, φακές, σπόρους chia και λιναρόσπορο, που μπορούν να σας κάνουν να νιώσετε χορτάτοι με μικρότερες ποσότητες φαγητού.

2. Χρησιμοποιήστε αιθέρια έλαια

Εκτός από τροφές, υπάρχουν και ορισμένα αιθέρια έλαια που μπορούν να σας βοηθήσουν να μειώσετε την όρεξή σας μέσω των θρεπτικών στοιχείων που διαθέτουν, αλλά και της ικανότητάς τους να ρυθμίζουν τις ορμόνες.

Για παράδειγμα, το αιθέριο έλαιο από γκρέιπφρουτ έχει μελετηθεί εκτεταμένα και έχει αποδειχθεί ότι περιέχει αντιοξειδωτικά, πτητικά έλαια και ένζυμα που ελέγχουν την αίσθηση λαιμαργίας και ενισχύουν με ήπιο τρόπο την ενέργειά μας.

Έχει επίσης αποδειχθεί ότι ρυθμίζει θετικά την όρεξή μας, αλλά και τον μεταβολισμό μας, επηρεάζοντας το αυτόνομο νευρικό σύστημα. Άλλα αιθέρια έλαια που συνεισφέρουν στη μείωση της όρεξης περιλαμβάνουν το λεμόνι, το περγαμόντο, την κανέλα, τον άρκευθο, το δεντρολίβανο και το λεμονόχορτο.

3. Καταναλώστε περισσότερο νερό

Όταν δεν πίνετε αρκετό νερό, αφυδατώνετε τον οργανισμό σας και επιβραδύνετε το ρυθμό του μεταβολισμού σας. Όταν ξυπνάτε το πρωί, ο μεταβολισμός σας έχει ήδη επιβραδυνθεί λόγω του ύπνου, αλλά και της έλλειψης υγρών. Ο καλύτερος τρόπος για να το αντιμετωπίσετε είναι να πιείτε νερό αμέσως μόλις ξυπνήσετε.

Θα σας δώσει ενέργεια και δεν θα πεινάτε τόσο πολύ. Οι έρευνες έχουν επίσης δείξει ότι η κατανάλωση νερού αμέσως πριν από ένα γεύμα μειώνει την ποσότητα του φαγητού που θα καταναλώσουμε. Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι το νερό ενεργοποιεί τους υποδοχείς στο στομάχι μας να εκπέμψουν σήματα κορεσμού στον εγκέφαλο -πριν καν την πρώτη μας μπουκιά.

4. Απαλλαχτείτε όσο μπορείτε από το καθημερινό στρες

Το χρόνιο στρες επιδρά στην υγεία μας με πολυάριθμους, δυστυχώς, τρόπους και μπορεί και να προκαλέσει υπερκατανάλωση φαγητού. Αν και είναι ευκολότερο να το λέμε απ’ ότι να το κάνουμε, αν μειώσουμε τα επίπεδα του στρες μας, μειώνουμε και τα επίπεδα της κορτιζόλης, μίας εκ των ορμονών που παίζουν μεγάλο ρόλο τόσο στην όρεξη, όσο και στο κοιλιακό λίπος.

Σκεφτείτε να ενσωματώσετε στην καθημερινότητά σας δραστηριότητες που σας ανακουφίζουν, όπως διαλογισμό και ενσυνειδητότητα. Τα χόμπι επίσης, όπως το πλέξιμο, η γυμναστική, η ποδηλασία κλπ. αποτελούν έναν υπέροχο τρόπο να απελευθερωθείτε από τις καθημερινές έγνοιες. Μην ξεχνάτε επίσης να συναντάτε τακτικά φίλους και να βγαίνετε.

5. Προσπαθήστε να κοιμάστε 7-8 ώρες κάθε βράδυ

Έχετε ποτέ παρατηρήσει μετά από μια άσχημη νύχτα ύπνου ότι νιώθετε πεινασμένοι όλη τη μέρα; Υπάρχει μια καλή εξήγηση γι’ αυτό, αφού έρευνες έχουν αποδείξει ότι ακόμα και μια άσχημη ή ελλιπής νύχτα ύπνου μπορεί να δημιουργήσει χάος στην ισορροπία και παραγωγή των ορμονών σας, προκαλώντας υπερβολική πείνα την επόμενη μέρα.

Γι’ αυτό, οι 7 με 8 ώρες ύπνου είναι απαραίτητες για έναν υγιή και γρήγορο μεταβολισμό, αφού έχει άμεση επίδραση σε διάφορες ορμόνες, ρυθμιστικές της όρεξης και του στρες: η λεπτίνη, η κορτιζόλη και η γκρελίνη είναι οι βασικότερες.

Αν δυσκολεύεστε να αποκοιμηθείτε, δοκιμάστε λίγο χαμομήλι ή βαλεριάνα. Είναι επίσης σημαντικό να απενεργοποιήσετε ή να απομακρυνθείτε από ηλεκτρονικές συσκευές μια ώρα πριν τον ύπνο και να βεβαιωθείτε ότι το υπνοδωμάτιό σας είναι ήσυχο και σκοτεινό.

6. Μην παραλείπετε γεύματα

Συχνά, για να αδυνατίσουμε, περιορίζουμε πολύ την πρόσληψη θερμίδων, παραλείπουμε γεύματα, μέχρι να πεινάσουμε τόσο, που καταλήγουμε να τρώμε ό,τι βρεθεί κοντά μας και συχνά το παρακάνουμε, ξεπερνώντας τα όρια του κορεσμού. Γι’ αυτό, η παράλειψη γευμάτων και η υπερβολική μείωση θερμίδων είναι πολύ κακή ιδέα.

Επιπλέον, όταν ακολουθούμε τέτοια τακτική, το σώμα σας αρχίζει να διασπά μυϊκό ιστό για να πάρει ενέργεια και αυτό χαλάει τον μεταβολισμό σας. Είναι σημαντικό να τρώτε ακριβώς μέχρι το σημείου του να μην πεινάτε· τυπικά αυτό είναι τρία γεύματα την ημέρα με δύο μικρά θρεπτικά σνακ μετά το πρωί και μετά το μεσημέρι.

7. Καταναλώστε περισσότερα υγιεινά λιπαρά

Θα πρέπει να γνωρίζετε ότι υπάρχουν ορισμένα είδη λιπαρών που ωφελούν την υγεία σας και ο οργανισμός σας τα χρειάζεται. Αυτά τα υγιεινά λιπαρά περιλαμβάνουν τα μονοακόρεστα λίπη και τα πολυακόρεστα, που είναι γνωστό πια ότι ενισχύουν την υγεία μας και συνεισφέρουν στην προσπάθειά μας να χάσουμε βάρος.

Εκτός αυτού, αυξάνουν την αίσθηση κορεσμού και ικανοποίησης από το γεύμα μας, κάτι που μειώνει την ποσότητα κατανάλωσης. Τα λιπαρά είναι εξαιρετικά χορταστικά και μειώνουν τις λαιμαργίες μας.

Φυσικά, αυτό δεν σημαίνει ότι θα πέσετε πάνω στις τηγανιτές πατάτες, αλλά προτιμήστε τροφές όπως ελαιόλαδο, λάδι καρύδας, ξηρούς καρπούς, σπόρους, αβοκάντο και ψάρια.

8. Χαλαρώστε τους ρυθμούς σας

Οι περισσότεροι από εμάς έχουμε αυστηρά και γεμάτα προγράμματα κι έτσι, μην έχοντας αρκετό χρόνο, τρώμε γρήγορα ή ακόμα και στα όρθια. Αλλά έτσι, ο εγκέφαλος δεν προλαβαίνει να συγχρονιστεί με το στομάχι μας. Αυτό σημαίνει ότι είναι πολλές οι πιθανότητες να τρώτε περισσότερο απ’ όσο χρειάζεστε, αλλά και να μην το συνειδητοποιήσετε, μέχρι να τελειώσετε.

Τρώγοντας αργά, δίνετε τον απαραίτητο χρόνο στις ορμόνες σας να δώσουν σήμα στον εγκέφαλο ότι έχετε χορτάσει. Οι επιστήμονες συμβουλεύουν να ξεκινάμε το γεύμα μας τρώγοντας τρεις πολύ αργές μπουκιές αρχικά, σηματοδοτώντας έναν ήρεμο ρυθμό. Επίσης, προτείνουν να κάνουμε ένα μικρό 5λεπτο διάλειμμα στη μέση του γεύματος.

9. Γυμναστείτε το πρωί

Η γυμναστική παίζει ζωτικό ρόλο στη διατήρηση του βάρους σας και στη συνολική υγεία σας, αλλά μάλλον χρειάζεται να προτιμήσετε την πρωινή άσκηση. Εκείνες τις ώρες της ημέρας μπορείτε να βοηθήσετε τον έλεγχο του κιρκάδιου ρυθμού σας, που ρυθμίζει πολλές οργανικές λειτουργίες, όπως το πόσο τρώτε, το πόσο κοιμάστε και το πόση ενέργεια καίτε, σύμφωνα με έρευνα του Πανεπιστημίου του Northwestern.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο γλυκός χυμός – ελιξίριο για οστά, άμυνα, καρδιά και πεπτικό σύστημα
Αντιγήρανση: Η διατροφή που αναστρέφει τα σημάδια του χρόνου
Έντερο: Τα συντηρητικά που το απειλούν | Τα αγαπημένα τρόφιμα που τα περιέχουν
Το σούπερ φρούτο που απογειώνει τις αθλητικές επιδόσεις | Ιδανικό για όσους τρέχουν

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση