Το δώρο της εμπιστοσύνης

Όλοι μας έχουμε βρεθεί κατά καιρούς σε καταστάσεις που μας ανάγκασαν να μειώσουμε την εμπιστοσύνη μας απέναντι στους άλλους. Η επιφύλαξη κι η αμφισβήτηση

Το δώρο της εμπιστοσύνης

Όλοι μας έχουμε βρεθεί κατά καιρούς σε καταστάσεις που μας ανάγκασαν να μειώσουμε την εμπιστοσύνη μας απέναντι στους άλλους. Η επιφύλαξη κι η αμφισβήτηση είναι απαραίτητες, λειτουργούν για την αυτοπροστασία μας, όταν συνδυάζονται με το σωστό βαθμό εμπιστοσύνης.

Αυτό το βαθμό θα τον ανακαλύψεις εσύ, πότε θα πρέπει να βασίζεσαι στο ένστικτό σου, πότε στη λογική σου και πότε στο συναίσθημά σου. Όμως παρατηρώ πως συχνά δεν έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Αν μπορώ να σου χαρίσω κάτι, είναι αυτό.

Advertisment

Το δώρο της εμπιστοσύνης

Όλοι έχουμε τις ανασφάλειές μας, τους αμυντικούς μηχανισμούς μας, τις μικροπαρεξηγήσεις μας, αναλόγως με τα γεγονότα που μας πλήγωσαν, κι έτσι χάνουμε σε κάποια σημεία την αυτοπεποίθησή μας. Αλλά πάντα μπορούμε να την ξαναβρούμε. Μην ξεχνάς ποτέ ότι είσαι υπέροχος/η.

Είμαστε όλοι πολύ διαφορετικοί, αλλά κατά βάθος όμοιοι. Έχουμε λησμονήσει πόσο όμορφοι είμαστε, γι’ αυτό συμπεριφερόμαστε άσχημα απέναντι στους άλλους και στον εαυτό μας. Αν το θυμηθούμε, αν αφήσουμε την εσωτερική μας λάμψη ελεύθερη, θα δημιουργηθεί ένας μαγευτικός κόσμος.

Έχεις κάτι μοναδικό, έτσι ακριβώς όπως είσαι, με τις ατέλειες και τα προτερήματά σου. Κάτι που δεν μπορώ πάντα να το κατανοήσω, όμως το αντιλαμβάνομαι ξεκάθαρα, το σέβομαι, το θαυμάζω και το αγαπώ.

Advertisment

Πολλές φορές δεν είναι η εικόνα που βγάζεις προς τα έξω, αλλά ο πραγματικός εαυτός που κρύβεις. Φοβάσαι, όπως κι εγώ, ότι αν τον φανερώσεις σε μια κοινωνία όπου ελλοχεύει το κακό, θα γίνεις ευάλωτος. Αν προσπαθήσεις, σιγά – σιγά θα βρεις τον τρόπο να τον εκφράζεις, χωρίς να επιτρέπεις σε κανέναν να σε εκμεταλλεύεται.

Δε χρειάζεσαι ούτε selfie, ούτε like για να αρέσεις. Ούτε follow για να βρεις ανθρώπους που θα σε ακολουθήσουν στις δύσκολες και χαρούμενες στιγμές της ζωής σου. Συνοδοιπόρους, όχι followers.

Να έχεις εμπιστοσύνη στον εαυτό σου. Αν δεν μπορείς να το κάνεις τώρα, θα το κατορθώσεις σίγουρα αργότερα. Στο μεταξύ πιστεύω εγώ – και αμέτρητοι άλλοι – σε σένα. Μην απορρίψεις λοιπόν σε παρακαλώ αυτό το δώρο της εμπιστοσύνης.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση