Καιρός να συστηθείτε…

Μυστικό, που κατέχουν όλοι, η άρρηκτη σχέση του νερού και του ανθρώπου και… «για τις ψυχές θάνατος είναι να γίνουν νερό, για το νερό

Καιρός να συστηθείτε…

Μυστικό, που κατέχουν όλοι, η άρρηκτη σχέση του νερού και του ανθρώπου και… «για τις ψυχές θάνατος είναι να γίνουν νερό, για το νερό θάνατος να γίνει γη, από τη γη γίνεται νερό κι απ’ το νερό ψυχή» όπως είπε ο Ηράκλειτος.

Μπορεί να είναι γνωστές οι ιδιότητές του νερού, το χρώμα και η γεύση του αλλά δεν είναι μόνο αυτό που φαίνεται. Πηγή και σύμβολο ζωής, ένα στοιχείο της φύσης που κινείται ασταμάτητα και ανανεώνει, καθαρίζει, θεραπεύει, μεταμορφώνει, δίνει ζωή.

Advertisment

Κυλάει συνεχώς και κυλώντας δημιουργεί μουσική. Μια μουσική γαλήνης που ενέπνευσε τους ανθρώπους να την μιμηθούν. Είναι εύκαμπτο μα είναι δυνατό και κανείς δε μπορεί να υπερνικήσει την κίνησή του. Έχει απαλή υφή που μεταμορφώνει την σκληρότητα.

Απαιτεί περίσσεια τόλμη για να ζήσει κάποιος σαν το νερό. Το συναντάς σε διάφορες μορφές καθώς ένα μέρος του έχει σκοπό να κατευθυνθεί στον αέρα, ένα άλλο στους ποταμούς, στις θάλασσες, στους ωκεανούς και ένα άλλο στους πάγους.

Αλλάζει συνεχώς χωρίς να προσκολλάται σε κάποια μορφή του. Σμιλεύει και δημιουργεί στο πέρασμα του επηρεάζοντας το περιβάλλον και τον τελικό του αποδέκτη μα χωρίς να ξεχνά, γιατί έχει μνήμη και θυμάται τα πάντα από το περιβάλλον του.

Advertisment

Δέχεται, εντυπώνει αλλά και προσδίδει πληροφορίες. Είναι ένας μοναδικός, εύκαμπτος υπολογιστής σε αέναη κίνηση που καλύπτει το 70% του πλανήτη και το 70% του ανθρωπίνου σώματος.

Δεν είναι μόνο αυτό που φαίνεται καθώς στο πέρασμα του από το περιβάλλον εμπλουτίζεται με διάφορα συστατικά που το κάνουν να ξεχωρίζει και να διαφέρει από μέρος σε μέρος, με έναν μοναδικό τρόπο επί της ουσίας και της ποιότητάς του.

Έτσι μπορεί όλα τα νερά να μοιάζουν μεταξύ τους αλλά χρειάζεται να κοιτάξει κανείς στο βάθος τους για να ανακαλύψει τη μοναδικότητά κάποιων εξ αυτών.

Το ίδιο μοναδικό φαινόμενο παρουσιάζεται και στους ανθρώπους που μοιάζουν στον τρόπο που λειτουργούν μιας και όλοι σκέφτονται, νιώθουν, πράττουν. Όμως ο καθένας έχει μέσα του τουλάχιστον ένα ξεχωριστό χάρισμα που τον προσδιορίζει και τον χαρακτηρίζει σαν ύπαρξη.

Κάθε άνθρωπος είναι μία μοναδική περίπτωση, μία ιδιαίτερη πρωτότυπη συνταγή που δεν μοιάζει με καμία άλλη. Αποτελείται από διάφορα συστατικά που όταν αυτά συνδυαστούν με τον κατάλληλο τρόπο, στις σωστές αναλογίες τότε το αποτέλεσμα εκπλήσσει.

Και αν στη συνταγή προστεθεί και ένα από τα χαρίσματα του, τότε η ζωή του μετατρέπεται σε ένα ταξίδι δημιουργίας, ευτυχίας, έμπνευσης. Υπάρχουν περιπτώσεις που οι άνθρωποι δεν γνωρίζουν το χάρισμά τους, και κάποιες φορές δεν γνωρίζουν ούτε και τα συστατικά αυτής της συνταγής.

Αν δεν γνωρίζει όμως τα υλικά που έχει στα χέρια του πως θα φτιάξει τη συνταγή; Ο δρόμος της γνώσης του εαυτού είναι ο λιγότερο ταξιδεμένος. Παρόλο που τα πιο όμορφα τοπία, τις πιο συγκλονιστικές εμπειρίες και τις περιπέτειες που οδηγούν σε κρυμμένους θησαυρούς τα συναντά κανείς μέσα του.

Είναι απαραίτητο να σε γνωρίσεις για να γίνεις όλα όσα είσαι, αλλά και για να δημιουργήσεις τη ζωή που ονειρεύεσαι. Γιατί η αυτογνωσία είναι ανακάλυψη, γνώση, αλλαγή, εξέλιξη, δημιουργία.

Όπως το νερό έτσι και ο άνθρωπος έχει τη δυνατότητα να εμπλουτίσει τον εαυτό του και το περιβάλλον, μέσα από την ανακάλυψη της ίδιας του της δύναμης ώστε να εξελίξει και τους δυο στην καλύτερη τους εκδοχή.

Γνωρίζοντας ποιος είσαι και από τι αποτελείσαι, αντιλαμβάνεσαι τι μπορείς να κάνεις με τον πλούτο που κουβαλάς και τελικά, μπορείς να σε οδηγήσεις στον ίδιο το σκοπό της ζωής σου.

Καιρός λοιπόν να συστηθείς με τον ίδιο σου τον εαυτό! Τι πιο απλό για να βρεις όσα αναζητάς;

Photo: Author/Depositphotos

Latest posts by Βασιλική Κριεκούκη (see all)

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Πρέπει να χαθώ μέσα στη δράση, αλλιώς θα μαραθώ από την απελπισία» | Alfred Tennyson
Η βιολογία της θλίψης: Γιατί είναι τόσο σημαντικό να εκφράζουμε τα αρνητικά συναισθήματα
Η ζωή, όπως και τα όνειρα που κάνεις για αυτή, δεν είναι να την ζεις στο κεφάλι σου αλλά στην πράξη!
Σημειωματάριο συναισθημάτων | Απέναντι στα «πρέπει» στέκεται ό,τι έχουμε περισσότερο ανάγκη: Ο έρωτας για ζωή

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση