Ο καθένας μας κρύβει μέσα του έναν νικητή και έναν χαμένο

Υπάρχει ένας νικητής μέσα μας καθώς και ένας χαμένος, και συχνά ανταγωνίζονται για το ποιος θα επικρατήσει. Ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι

Ο καθένας μας κρύβει μέσα του έναν νικητή και έναν χαμένο

Υπάρχει ένας νικητής μέσα μας καθώς και ένας χαμένος, και συχνά ανταγωνίζονται για το ποιος θα επικρατήσει. Ο λόγος για τον οποίο οι περισσότεροι άνθρωποι απλώς «τα βγάζουν πέρα» αντί να πετυχαίνουν πραγματικά στη ζωή τους είναι επειδή αφήνουν τον χαμένο να επικρατήσει.

Και πως καταλαβαίνει κάποιος ότι μιλά ο χαμένος; «Μπα, δεν μπορώ να το κάνω αυτό.» «Μπα, είναι πολύ ριψοκίνδυνο.» Ή, «Και αν αποτύχω;» «Και οι οικονομίες μου τι θα απογίνουν;» «Τι θα πούνε για μένα;»

Advertisment

Ο νικητής δε φοβάται το ρίσκο, ενώ αντίθετα ο χαμένος σκέφτεται μόνο την ασφάλεια και τη σιγουριά. Είναι ειρωνικό! Ο χαμένος φωνάζει και ωρύεται για την ασφάλεια και τη σιγουριά και καταλήγει με μια καριέρα και με μια ζωή που δεν είναι ποτέ πραγματικά ασφαλείς ή σίγουρες.

Που είναι η σιγουριά όταν παντρεύεσαι κάποιον ή κάποια που είναι απλά καλός/η σύζυγος, αλλά δεν είναι ο έρωτας της ζωής σου;

Που είναι η ασφάλεια όταν δίνεις την ψυχή σου για μια εταιρία η οποία πιθανόν να σε απολύσει μέσα στις επόμενες λίγες εβδομάδες; Νομίζεις ότι κάνοντας ασφαλείς επιλογές έχεις το κεφάλι σου ήσυχο;

Advertisment

Μέσα στον καθένα μας υπάρχει ο νικητής και ο χαμένος, ο δραστήριος και ο τεμπέλης, αυτός που πετάγεται σαν σούστα και αυτός που κάθεται στον καναπέ.

Αυτή είναι η μάχη. Ο λόγος που θέλεις να κάνεις ένα βήμα μπροστά, είναι επειδή μέσα σου θέλεις να υποστηρίξεις τον νικητή να διακριθεί και να πάρει τα ηνία.

Ο χαμένος μέσα μας θέλει να μείνουμε καρφωμένοι στον καναπέ, θέλει να προτιμήσουμε την ασφάλεια, γιατί αν το κάνουμε τότε δε θα προκαλέσουμε τον εαυτό μας να κάνει κάτι καινούργιο και διαφορετικό. Γι’ αυτό το λόγο στις επιχειρήσεις πάντοτε θα συναντήσεις νικητές.

Είναι εύκολο να πεις «Δεν μπορώ να το κάνω αυτό» ή «Δε θέλω να δουλεύω υπερβολικά σκληρά ή να παίρνω ρίσκα». Αυτά είναι τα λόγια ενός χαμένου.

Και δε θα πρέπει να νιώθεις άσχημα γι’ αυτό. Όλοι έχουμε έναν χαμένο. Κάθε πρωί, κάνουμε αυτήν την επιλογή : Ποιος ξύπνησε αυτό το πρωί; Ο νικητής ή ο χαμένος; Αυτή είναι η μάχη που δίνουμε.

Κάθε φορά που επιτρέπουμε στους φόβους μας, τις αμφιβολίες μας ή τη χαμηλή αυτοεκτίμηση μας να νικήσει, αναδεικνύεται ο χαμένος και επικρατεί.

Οι περισσότεροι δεν έχουν το θάρρος να συνεχίζουν στα δύσκολα, να χειρίζονται την απογοήτευση και να μην ξεχνούν ούτε στιγμή το όραμα προς το οποίο οδεύουν.

Απλώς δεν έχουν εκπαιδευτεί σε αυτή τη δεξιότητα. Όμως αυτό έχει ζωτική σημασία. Αυτή είναι η σημαντικότερη δεξιότητα που έχει κάποιος ο οποίος διαπρέπει στη ζωή και την επιχειρηματικότητα.

Και από τη στιγμή που μιλάμε για δεξιότητα, σημαίνει ότι είναι κάτι που μπορούμε να δουλέψουμε και να εξελίξουμε. Αυτός είναι ο τρόπος σκέψης ενός νικητή.

Τίποτα στον κόσμο δε είναι σίγουρο και οι δυσκολίες θα εμφανίζονται παντού. Για να βγεις νικητής πρέπει να εξοικειωθείς με το αβέβαιο.

Εάν έχεις μάθει να πλατσουρίζεις σε ρηχά νερά και να πηγαίνεις μέχρι εκεί που πατάς, πρόσεχε γιατί τα κύματα μπορεί να σε παρασύρουν στα ανοιχτά χωρίς να το καταλάβεις και χωρίς να σε προειδοποιήσουν για να ετοιμαστείς.

Θα τα καταφέρεις να κολυμπήσεις στα βαθιά αν χρειαστεί; Το ρίσκο κρύβει μέσα του τη σιγουριά της νίκης. Αν κερδίσεις, είσαι νικητής. Ρίσκαρες, αγωνίστηκες και το αξίζεις.

Αν χάσεις, είσαι πάλι νικητής. Αρκεί που δοκίμασες και απέκτησες την εμπειρία και τη γνώση. Ότι δε σε σκοτώνει, σε κάνει πιο δυνατό. Στο ρίσκο δεν υπάρχει χαμένος. Η προσπάθεια είναι πάντα η πιο μεγάλη νίκη.

Κάθε πρωινό που ξυπνάς δεν πρέπει να αφήνεις χώρο στον χαμένο να δράσει. Επιμένεις να σηκωθεί από το κρεβάτι ο νικητής και τότε ξεκινάς τη μέρα σου.

Θέμης Αξιώτης, Coach-Επιχειρηματίας / Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αν δεν το πεις εσύ, θα το πει το σώμα σου
Κάποιες φορές δεν μπορείς να πιστέψεις αυτό που βλέπεις, πρέπει να πιστέψεις αυτό που αισθάνεσαι
Υπάρχει το «για πάντα»... κι είναι ωραίο να το λες
Έβαλα τα χέρια μου στις τσέπες... και βρήκα ξεχασμένα γράμματα που κάποτε τα κουβαλούσα σαν φυλαχτό...

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση