Πόσες θερμίδες καίω στις καθημερινές μου δραστηριότητες και πώς να αυξήσουμε την καύση τους

Πόσες θερμίδες καίω στην καθημερινότητα; Δεν καίμε θερμίδες μονάχα όταν ιδρώνουμε στο γυμναστήριο. Ουσιαστικά, θερμίδες καίμε συνεχώς ακόμα και όταν κοιμόμαστε. Ο ανθρώπινος οργανισμός,

Πόσε θερμίδες καίμε στις καθημερινές μας δραστηριότητες;

Πόσες θερμίδες καίω στην καθημερινότητα;

Δεν καίμε θερμίδες μονάχα όταν ιδρώνουμε στο γυμναστήριο. Ουσιαστικά, θερμίδες καίμε συνεχώς ακόμα και όταν κοιμόμαστε. Ο ανθρώπινος οργανισμός, όπως κάθε ζωντανός οργανισμός, χρειάζεται τροφή και νερό, δηλαδή καύσιμο ύλη, απλά επειδή “καίει” συνεχώς για να συντηρήσει τη ζωή. Οπότε, η ερώτηση «Πόσες θερμίδες καίω» είναι σχετική!

Τι είναι ακριβώς οι θερμίδες

Οι θερμίδες είναι μια μονάδα ενέργειας που χρησιμοποιείται ευρέως στη διατροφή. Οι θερμίδες παράγονται από την κατανάλωση ενέργειας του οργανισμού και είναι αποτέλεσμα της μετατροπής ενέργειας από την μία μορφή σε μια άλλη, όπως γίνεται για παράδειγμα με την τροφή που μετατρέπεται σε ενέργεια έτσι ώστε να μπορούμε να βγάζουμε εις πέρας τις καθημερινές μας δραστηρίοτητες.

Advertisment

Για ιστορικούς λόγους αξίζει να δούμε τους δύο βασικούς ορισμούς των θερμίδων που χρησιμοποιούνται γενικά. Έχουμε λοιπόν, την μικρή θερμίδα ή αλλιώς το γραμμάριο θερμίδων όπου δείχνει τη ποσότητα θερμικής ενέργειας που απαιτείται για την αύξηση της θερμοκρασίας ενός γραμμαρίου νερού κατά έναν βαθμό Κελσίου (ή ενός κέλβιν).

Μετά έχουμε τις λεγόμενες, μεγάλες θερμίδες, η οποίες είναι οι θερμίδες τροφών ή αλλιώς οι κιλοκαλικές (θερμίδες, θερμίδες ή kcal). Αυτές οι θερμίδες είναι η ποσότητα θερμότητας που απαιτείται για να προκαλέσει την ίδια αύξηση σε ένα κιλό νερού αυτή τη φορά. Έτσι, 1 kilocalorie (kcal) = 1000 θερμίδες (θερμίδες).  Στις περισσότερες χώρες, οι ετικέτες των βιομηχανοποιημένων προϊόντων διατροφής απαιτείται να αναφέρουν τη διατροφική ενεργειακή αξία τους σε (κιλό ή μεγάλες) θερμίδες ανά μερίδα ή ανά βάρος.

Η θερμίδα στην ιστορία

Η θερμίδα παρουσιάστηκε για πρώτη φορά σε διαλέξεις κατά τα έτη 1819-1824, από τον Nicolas Clément, ως μονάδα θερμικής ενέργειας, Ο όρος μπήκε στα γαλλικά και αγγλικά λεξικά μεταξύ του 1841 και του 1867. Προέρχεται από λατινικά θερμίδες, που σημαίνει «θερμότητα».

Advertisment

Η «μικρή» θερμίδα (σύγχρονη θερμίδα) εισήχθη από τον Pierre Antoine Favre (Χημικός) και τον Johann T. Silbermann (Φυσικός) το 1852.

Η σύγχρονη θερμίδα (cal) αναγνωρίστηκε για πρώτη φορά ως μονάδα του συστήματος cm-gs (cgs) το 1896.

Ήδη το 1928 υπήρχαν σοβαρές καταγγελίες σχετικά με την πιθανή σύγχυση που προέκυψε από τους δύο βασικούς ορισμούς της θερμίδας και εάν η ιδέα της χρήσης του κεφαλαίου γράμματος για τη διάκρισή τους ήταν ορθή. Έτσι η  χρήση της θερμίδας καταργήθηκε επίσημα από την ένατη Γενική Διάσκεψη για τα Βάρη και τα Μέτρα, το 1948.

Πώς γίνεται η καύση των θερμίδων

Η ποσότητα θερμίδων που χρησιμοποιούν οι άνθρωποι κάνοντας μια συγκεκριμένη σωματική δραστηριότητα ποικίλλει, ανάλογα με μια σειρά παραγόντων, συμπεριλαμβανομένης της ηλικίας τους, των κιλών τους την μεταβολική τους ηλικία κ.α.

Όσο πιο έντονα κάνετε μια δραστηριότητα, τόσο περισσότερες θερμίδες απαιτούνται για να βγάλετε εις πέρας την συγκεκριμένη δραστηριότητα. Για παράδειγμα, το γρήγορο περπάτημα θα κάψει περισσότερες θερμίδες από το περπάτημα με μέτριο ρυθμό.

Καθημερινές δραστηριότητες και πόσες θερμίδες καίω με αυτές

1. Πόσες θερμίδες καίω κάνοντας δουλειές του σπιτιού

Με γοργό ρυθμό και μην αφήνοντας κάτι για… μετά, οι δουλειές του σπιτιού μπορούν να μας κάψουν κάπου στις 110 θερμίδες την ώρα

2. Μαγείρεμα

Εύκολο από σωματικής απόψεως το μαγείρεμα δεν παίρνει πάνω από 80 θερμίδες την ώρα. Με επιφύλαξη διότι όλο και κάτι θα λιγουρευτούμε και θα τσιμπήσουμε, οπότε οι θερμίδες που καίμε αναπληρώνονται αμέσως.

3. Πόσες θερμίδες καίω κάνοντας ψώνια!

Από 100 θερμίδες μια χαλαρή βόλτα στα μαγαζιά, μέχρι και 300 στη λαϊκή ή στο super market, τα ψώνια δημιουργούν συνθήκες καύσης αρκετών θερμίδων μέσα στη μέρα.

4. Πόσες θερμίδες καίω στον ύπνο

Σε μόλις 70 θερμίδες την ώρα ανέρχονται οι καύσεις μας κατά τη διάρκεια της απόλυτης ξεκούρασης που λέγεται ύπνος. Είναι όμως καλή επίδοση αν αναλογιστούμε ότι κοιμόμαστε περίπου έξι με οχτώ ώρες το 24ωρο, τουτέστιν 420 ως 560 την ημέρα -τη νύχτα για ν’ ακριβολογήσουμε.

5. Καθιστοί

Σε μία δουλειά γραφείου καίμε περίπου 80 θερμίδες ανά ώρα, ποσό το οποίο ανεβαίνει αν η δουλειά μας απαιτεί ιδιαίτερες ποσότητες φαιάς ουσίας. Άλλο είναι για παράδειγμα να σηκώνουμε τηλέφωνα και να παίρνουμε παραγγελίες, κάτι που δε μας βάζει σε σκέψεις, και άλλο να επινοούμε και να γράφουμε ένα βιβλίο ή ένα διδακτορικό το οποίο απαιτεί πολύ φαιά ουσία, και ενεργοποίηση όλου του εγκεφάλου ο οποίος καίει! Δεν του φαίνεται, αλλά καίει.

6. Βόλτες με φίλους

Περπάτημα και συζήτηση, βόλτες στα μαγαζιά, βόλτα στην πλατεία ή στην παραλία, οι ευχάριστες βόλτες με φίλους μας, καίνε κάπου στις 170 θερμίδες ανά ώρα και γεμίζουμε κέφι και όρεξη.

7. Πόσες θερμίδες καίω με το ζωηρό βάδην

Είτε το κάνουμε για να κρατηθούμε σε φόρμα, ή γιατί πάλι έχει απεργία το μετρό, το ζωηρό βάδην ανέρχεται στην κατηγορία της σωματικής άσκησης και μας βοηθά να κάψουμε ως και 600 θερμίδες την ώρα! Για πολύ κόσμο είναι μέρος της καθημερινότητας καθώς προτιμά να περπατήσει αντί να πάρει το αυτοκίνητο, το λεωφορείο ή το μετρό.

Άλλες δραστηριότητες που συμβάλλουν στο κάψιμο των θερμίδων

Είδαμε λοιπόν, περίπου τις θερμίδες που μπορούμε να κάψουμε κατά μέσο όρο μέσα στην ημέρα μας, κάνοντας απλώς τις καθημερινές μας δραστηρίοτητες. Τι γίνεται όμως στην περίπτωση που θέλουμε να αυξήσουμε την καύση και να χάσουμε περισσότερες θερμίδες; Σε περίπτωση λοιπόν, που θέλουμε είτε να χάσουμε βάρος είτε θεωρούμε πως παίρνουμε μεγαλύτερο αριθμό θερμίδων από αυτόν που χρειαζόμαστε τότε υπάρχουν μερικές πιο έντονες δραστηριότητες, όπως για παράδειγμα η γυμναστική, όταν αυτή γίνεται είτε με την μορφή μιας αερόβιας άσκησης ή γυμναστική με βάρη, ή κάποιο άθλημα, είτε κάποια ομαδική δραστηριότητα. Ας δούμε λοιπόν, μερικές από αυτές τις περιπτώσεις.

Αεροβική δραστηριότητα

Η αερόβια άσκηση είναι για πολλούς ο πιο αποτελεσματικός τρόπος για την καύση θερμίδων. Εάν θέλετε να κάνετε μια άσκηση τέτοιου είδους τότε καλό θα ήταν να κάνετε τουλάχιστον 150 λεπτά αεροβικής δραστηριότητας, όπως περπάτημα, ποδηλασία και κολύμπι την εβδομάδα.

Ένας εύκολος τρόπος για να  φτάσετε σε αυτόν τον στόχο είναι να κάνετε για παράδειγμα, πέντε φορές την εβδομάδα κάποια από τις παραπάνω δραστηριότητες για 30 λεπτά την ημέρα. Μια άλλη λύση είναι να μειώσετε τις ημέρες και να αυξήσετε τον χρόνο της άσκησης ή να κάνετε το αντίθετο και να αυξήσετε τις ημέρες μειώνοντας τον χρόνο της άσκησης αλλά θα πρέπει να έχετε κατά νου πως ο ελάχιστος χρόνος που καλό θα ήταν να κάνετε την γυμναστική σας είναι τα 20 λεπτά και όχι λιγότερο.

Σε περίπτωση που θέλετε να χάσετε βάρος είναι πιθανό να χρειαστεί να κάνετε περισσότερα από 150 λεπτά την εβδομάδα και να κάνετε αλλαγές στη διατροφή σας αλλά γι αυτήν την περίπτωση συστήνουμε να συμβουλεύεστε έναν διατροφολόγο έτσι ώστε να σας βγάλει κάποιο εξατομικευμένο πρόγραμμα που θα ταιριάζει απόλυτα στις ανάγκες σας αλλά και στην καθημερινότητά σας.

Πόσες θερμίδες καίω κάνοντας γυμναστική με βάρη

Είναι πλέον γνωστό, πως η γυμναστική με βάρη όσο περίεργο και αν ακούγεται μας βοηθά πολύ περισσότερο να χάσουμε βάρος από την αερόβια άσκηση. Γιατί γίνεται αυτό; Ο μυς καίει περισσότερες θερμίδες από το λίπος κατά την διάρκεια άσκησης. Η αύξηση λοιπόν της μυϊκής σας μάζας θα σας βοηθήσει να χάσετε βάρος ευκολότερα.

Στόχος σας είναι να κάνετε δραστηριότητες ενίσχυσης των μυών που λειτουργούν σε όλες τις μεγάλες μυϊκές ομάδες (πόδια, ισχία, πλάτη, κοιλιά, στήθος, ώμοι και βραχίονες) σε 2 ή περισσότερες ημέρες την εβδομάδα εάν θέλετε να παρατηρήσετε κάποια αλλαγή στην σύσταση του σώματός σας.

Παραδείγματα δραστηριοτήτων ενδυνάμωσης των μυών περιλαμβάνουν ανύψωση βαρών και ασκήσεις υψηλής έντασης. Επίσης, ένας ακόμη τρόπος που έχει γίνει ιδιαίτερα δημοφιλής τελευταία, είναι η αερόβια άσκηση μαζί με την ταυτόχρονη χρήση βάρους. Είναι ένας τρόπος που τον έχει υιοθετήσει μια μεγάλη μερίδα ανθρώπων καθώς σύμφωνα με την πεποίθησή τους είναι ένας ιδιαίτερα γρήγορος και αποτελεσματικός -αν και πολύ κουραστικός- τρόπος για να δουν τα επιθυμητά αποτελέσματα.

Κλείνοντας, αυτό που πάνω από όλα έχει σημασία, είναι να είστε δραστήριοι γενικώς.

Προσπαθήστε να κάνετε τη δραστηριότητα μέρος της καθημερινής σας ρουτίνας. Είτε αυτό έχει να κάνει με το περπάτημα, ή την έντονη γυμναστική είτε γενικά κάτι που σας ευχαριστεί.

Πηγές: 

en.wikipedia.org/wiki/Calorie

www.nhs.uk/live-well/healthy-weight/metabolism-and-weight-loss/

Photo: Author/Depositphotos

Διαβάστε επίσης | Πρήξιμο στα πόδια: Γιατί το έχω και τι μπορεί να σημαίνει;

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Το «φαινόμενο γιο-γιο» | Πώς να σταματήσετε να παίρνετε πίσω τα κιλά που χάνετε από τις δίαιτες
Γιατί δεν χάνετε βάρος ενώ τα κάνετε όλα “σωστά”
Ιπποκράτεια Διαβίωση: Μια εταιρεία παράδειγμα ολιστικής προσέγγισης με εκπληκτικά προϊόντα
Ολοκληρωμένη προσέγγιση στην παιδική παχυσαρκία: Επενδύστε σήμερα, δείτε αποτελέσματα αύριο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση