Δεν καίμε θερμίδες μονάχα όταν ιδρώνουμε στο γυμναστήριο. Ουσιαστικά, θερμίδες καίμε συνεχώς ακόμα και όταν κοιμόμαστε. Ο ανθρώπινος οργανισμός, όπως κάθε ζωντανός οργανισμός, χρειάζεται τροφή και νερό, δηλαδή καύσιμο ύλη, απλά επειδή “καίει” συνεχώς για να συντηρήσει τη ζωή.

Οι θερμίδες παράγονται από την κατανάλωση ενέργειας του οργανισμού και είναι αποτέλεσμα της μετατροπής από την μία μορφή ενέργειας, όπως η τροφή, σε άλλη μορφή ενέργειας, όπως οι καθημερινές μας δραστηριότητες.

Ας δούμε πόσες θερμίδες απαιτούν μερικές από αυτές

1. Δουλειές του σπιτιού

Με γοργό ρυθμό και μην αφήνοντας κάτι για… μετά, οι δουλειές του σπιτιού μπορούν να μας κάψουν κάπου στις 110 θερμίδες την ώρα

2. Μαγείρεμα

Εύκολο από σωματικής απόψεως το μαγείρεμα δεν παίρνει πάνω από 80 θερμίδες την ώρα. Με επιφύλαξη διότι όλο και κάτι θα λιγουρευτούμε και θα τσιμπήσουμε, οπότε οι θερμίδες που καίμε αναπληρώνονται αμέσως.

3. Ψώνια

Από 100 θερμίδες μια χαλαρή βόλτα στα μαγαζιά, μέχρι και 300 στη λαϊκή ή στο super market, τα ψώνια δημιουργούν συνθήκες καύσης αρκετών θερμίδων μέσα στη μέρα.

4. Ύπνος

Σε μόλις 70 θερμίδες την ώρα ανέρχονται οι καύσεις μας κατά τη διάρκεια της απόλυτης ξεκούρασης που λέγεται ύπνος. Είναι όμως καλή επίδοση αν αναλογιστούμε ότι κοιμόμαστε περίπου έξι με οχτώ ώρες το 24ωρο, τουτέστιν 420 ως 560 την ημέρα -τη νύχτα για ν’ ακριβολογήσουμε.

5. Καθιστοί

Σε μία δουλειά γραφείου καίμε περίπου 80 θερμίδες ανά ώρα, ποσό το οποίο ανεβαίνει αν η δουλειά μας απαιτεί ιδιαίτερες ποσότητες φαιάς ουσίας. Άλλο είναι για παράδειγμα να σηκώνουμε τηλέφωνα και να παίρνουμε παραγγελίες, κάτι που δε μας βάζει σε σκέψεις, και άλλο να επινοούμε και να γράφουμε ένα βιβλίο ή ένα διδακτορικό το οποίο απαιτεί πολύ φαιά ουσία, και ενεργοποίηση όλου του εγκεφάλου ο οποίος καίει! Δεν του φαίνεται, αλλά καίει.

6. Βόλτες με φίλους

Περπάτημα και συζήτηση, βόλτες στα μαγαζιά, βόλτα στην πλατεία ή στην παραλία, οι ευχάριστες βόλτες με φίλους μας, καίνε κάπου στις 170 θερμίδες ανά ώρα και γεμίζουμε κέφι και όρεξη.

7. Ζωηρό βάδην

Είτε το κάνουμε για να κρατηθούμε σε φόρμα, ή γιατί πάλι έχει απεργία το μετρό, το ζωηρό βάδην ανέρχεται στην κατηγορία της σωματικής άσκησης και μας βοηθά να κάψουμε ως και 600 θερμίδες την ώρα! Για πολύ κόσμο είναι μέρος της καθημερινότητας καθώς προτιμά να περπατήσει αντί να πάρει το αυτοκίνητο, το λεωφορείο ή το μετρό.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε