5 λόγοι που η αλλεργία σας επιδεινώνεται το βράδυ

Σαν ρολόι, οι εποχιακές σας αλλεργίες θα επιστρέψουν, αν δεν το έχουν κάνει ήδη. Και σαν να μην είναι αρκετό το μπούκωμα, τα φτερνίσματα

5 λόγοι που η αλλεργία σας επιδεινώνεται το βράδυ

Σαν ρολόι, οι εποχιακές σας αλλεργίες θα επιστρέψουν, αν δεν το έχουν κάνει ήδη. Και σαν να μην είναι αρκετό το μπούκωμα, τα φτερνίσματα και η φαγούρα στα μάτια, τα συμπτώματα της αλλεργίας δυσκολεύουν κατά πολύ τον ύπνο. «Τα αλλεργικά συμπτώματα μπορεί πραγματικά να επιδεινώνονται το βράδυ», μας ενημερώνει ο αλλεργιολόγος και ανοσολόγος Purvi Parick από το Δίκτυο Αλλεργιών και Άσθματος στη Νέα Υόρκη.

Όχι, λοιπόν, δεν είναι μόνο στο κεφάλι σας. Ισχύει. Να τι χρειάζεται να γνωρίζετε για τα αλλεργικά συμπτώματα της νύχτας, όταν τα ποσοστά της γύρης βρίσκονται σε υψηλά επίπεδα.

5 λόγοι που η αλλεργία σας επιδεινώνεται το βράδυ

Όταν ξαπλώνετε επιδεινώνετε τη ρινική συμφόρηση

Η βαρύτητα δεν είναι φίλη σας σε αυτή την περίπτωση. «Όταν ξαπλώνετε, στην ουσία όλα στη μύτη σας αρχίζουν να κατεβαίνουν προς το λαιμό σας» εξηγεί ο Dr. Parikh. Λόγω της ανατομίας της μύτης και του λαιμού σας, αυτό μπορεί να οδηγήσει σε περισσότερο ή χειρότερο βήχα και δυσκολία στην αναπνοή απ’ ότι αν στεκόσαστε κάθετα προς το έδαφος. Γι’ αυτό, είναι καλύτερα να ανεβάζετε λίγο το κεφάλι σας με τη βοήθεια επιπλέον μαξιλαριών, για να διευκολύνετε την αναπνοή σας, όσο κοιμάστε.

Το υπνοδωμάτιό σας είναι γεμάτο ακάρεα και υγρασία

Όχι, δεν ανεβαίνουν τα επίπεδα της γύρης τη νύχτα (στην πραγματικότητα είναι υψηλότερα νωρίς το πρωί). Η αλλεργία σας μπορεί να επιδεινώνεται τη νύχτα, επειδή τώρα προσθέτετε και τους εσωτερικούς παράγοντες που την προκαλούν. «Πολλοί άνθρωποι είναι αλλεργικοί σε πράγματα που υπάρχουν στην κρεβατοκάμαρά τους» τονίζει ο Dr. Parikh, όπως τα ακάρεα, που βρίσκονται στα μαξιλάρια, στο στρώμα ή η υγρασία που διατηρείται στους τοίχους των παλιών σπιτιών και όχι μόνο.

«Τα υπνοδωμάτια έχουν την τάση να αποτελούν το πιο αλλεργικό μέρος του σπιτιού», λέει ο David Rosenstreich, MD, διευθυντής του τμήματος αλλεργίας και ανοσολογίας στην ιατρική του Albert Einstein College of Medicine και στο Ιατρικό Κέντρο Monterfiore στη Νέα Υόρκη. « Αυτές οι αλλεργίες στις οποίες εκτίθεστε από έξω και συνδυάζονται με επιπλέον αλλεργιογόνα στο εσωτερικό περιβάλλον μπορεί να επιδεινώνουν τα συμπτώματα».

Οι ειδικοί συστήνουν να ανακαινίζετε το υπνοδωμάτιό σας συχνά, ώστε να απομακρύνετε όσα περισσότερα αλλεργιογόνα μπορείτε. Αποφεύγετε να στρώνετε μοκέτες (ή σκουπίστε τες τακτικά), χρησιμοποιείστε καλύμματα για στρώματα και επιλέξτε έναν καθαριστή αέρα, αναφέρει ο Dr. Parikh. Κοιμηθείτε με τα παράθυρα κλειστά, ώστε να ελαχιστοποιήσετε την ποσότητα γύρης που μπορεί να εισέλθει στο μικρό σας καταφύγιο.

Το κατοικίδιό σας κοιμάται μαζί σας στο κρεβάτι

Ίσως να αποτελεί και αυτό παράγοντα επιδείνωσης των συμπτωμάτων. Τα σωματίδια από το τρίχωμα του κατοικίδιού σας που συσσωρεύονται στο χαλί ή στο πάπλωμά σας. Σίγουρα, τα ζωάκια σας είναι ιδανικά για αγκαλιές, αλλά αν είστε αλλεργικοί, το να κοιμάστε μαζί ή και δίπλα δεν θα σας βοηθήσει καθόλου. Είναι καλύτερα λοιπόν να αποφεύγετε να επιτρέπετε στα κατοικίδιά σας να ανέβουν στο κρεβάτι μαζί σας. Μπορεί να είναι δύσκολο, αλλά χρειάζεται να μείνουν και εκτός κρεβατοκάμαρας.

Φέρνετε μέσα στο σπίτι τη γύρη

Αν δεν είναι τα αλλεργιογόνα του εσωτερικού χώρου σας που επιδεινώνουν τα συμπτώματα, μπορεί να είναι η γύρη που χωρίς να το θέλετε φέρνετε μέσα. Η γύρη μπορεί να κολλάει στην επιδερμίδα σας, στα μαλλιά και στα ρούχα. Οπότε πριν ξαπλώσετε, κάντε ένα μπάνιο και βάλτε καθαρές πυτζάμες. Αν το κατοικίδιό σας βγαίνει για βόλτα έξω, μπορεί επίσης να φέρνει μέσα γύρη- άλλος ένας πειστικός λόγος για να μένει έξω από το υπνοδωμάτιό σας.

Η ησυχία και η συγκέντρωση στρέφουν την προσοχή σας στην αλλεργία

Γιατί οι αλλεργίες επιδεινώνονται το βράδυ; Όταν είστε απασχολημένοι κατά τη διάρκεια της μέρας, ξεχνάτε το πρόβλημά σας και νιώθετε λίγο καλύτερα. Όταν, όμως, ξαπλώνετε στο κρεβάτι, συνήθως δεν σκέφτεστε κάτι άλλο, πέρα από τα συμπτώματά σας και το πόσο χάλια νιώθετε.

Γι’ αυτό το λόγο, το βράδυ είναι η κατάλληλη στιγμή να δοκιμάσετε κάποια φαρμακευτικά σκευάσματα. Αναζητήστε κάποιο αντιισταμινικό ή ρινικό σπρέι, ώστε να μειώσετε τα συμπτώματα της συμφόρησης και των φλεγμονών.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε