Είναι οξύμωρο, αλλά στη σημερινή εποχή όχι μόνο η υπερβολική χρήση της τεχνολογίας δεν μας έφερε κοντά, αλλά τουναντίον, μας έχει ψυχράνει και απομακρύνει από τις ζεστές και τρυφερές σχέσεις με τους άλλους. Είναι λυπηρό, αλλά πλέον δεν αγγιζόμαστε καθόλου ούτε αγκαλιάζουμε ο ένας τον άλλον. Οι κοινωνικές νόρμες έρχονται επιπροσθέτως και απομακρύνουν τον άνθρωπο από τον άλλο, στιγματίζοντας με αρνητικό τρόπο κάθε έκφραση οικειότητας και αγάπης.

Το άγγιγμα, η αγκαλιά δεν είναι απλές στιγμιαίες πράξεις, χωρίς νόημα και σκοπό. Είναι ένδειξη αγάπης, πηγή ενθάρρυνσης και ενδυνάμωσης, αλλά και ενέργειες που ενισχύουν στον άνθρωπο που τις δέχεται το αίσθημα της αυτοπεποίθησης και της προστασίας. Με το άγγιγμα, ακόμα και το πιο απλό, κάνουμε μία εξομολόγηση της αγάπης μας χωρίς να την εκφράσουμε με λέξεις.

Με ένα άγγιγμα μπορούμε να βοηθήσουμε έναν άνθρωπο να απεγκλωβιστεί από μία στοιβάδα αρνητικών συναισθημάτων και να αισθανθεί δυνατός ώστε να τα αντιμετωπίσει. Με το να αγκαλιάζουμε κάποιον, του δίνουμε να καταλάβει πόσο πολύτιμος είναι για μας και πόσο πολύ τον υπολογίζουμε. Ένας απλό άγγιγμα είναι ικανό να δημιουργήσει σε έναν άνθρωπο αίσθημα ευφορίας και να τον κάνει να αισθανθεί αγαπητός και άξιος.

Η αγκαλιά διαδραματίζει εξαιρετικά σημαντικό ρόλο στο χτίσιμο της αυτοπεποίθησης, για αυτό πρέπει τα παιδιά να τις δέχονται από νωρίς. Οι γονείς – ειδικά η μητέρα- πρέπει να σκέφτεται αν αγκάλιασε αρκετά το παιδί της την ημέρα που πέρασε. Το παιδί όταν εισπράττει αγκαλιά, επιβεβαιώνεται για την αξία του και αισθάνεται προστατευμένο.

Η αγκαλιά μειώνει την αρτηριακή πίεση, καταπολεμά την κατάθλιψη και την κακή διάθεση, προστατεύει την καρδιά και φέρνει τους παλμούς σε φυσιολογική κατάσταση. Τα πλείστα οφέλη στη σωματική και ψυχική υγεία, μας δείχνουν πόσο κακό κάνουμε και την υποτιμάμε τόσο πολύ.

Το απλό άγγιγμα, όπως το χτύπημα στον ώμο, και αυτό δείχνει την προσπάθεια να ενθαρρύνουμε και να ενισχύσουμε το πεσμένο ηθικό ενός συνανθρώπου μας. Η κοινωνία μας έχει κάνει να πιστέψουμε λανθασμένα πως είναι σημάδι αδυναμίας να δείχνουμε τα αισθήματά μας; η αλήθεια είναι πως όχι μόνο δεν είναι, αλλά δείχνει και τη δύναμη που έχει ο άνθρωπος να εκφράσει τον αληθινό εαυτό του.

Καμία οικονομική κρίση δεν είναι –και δεν πρέπει να είναι- ικανή να μας στερήσει την προσφορά στους άλλους. Και η αγκαλιά όχι μόνο δεν είναι κάτι λίγο και μικρό, αλλά ευεργετεί τον άνθρωπο που τη δέχεται όσο τίποτα άλλο στον κόσμο. Ας μην έχουμε κρίση και στα συναισθήματά μας.

Photo: Author/Depositphotos

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε