,

Τι είναι αυτό που μας σταματά; 4 τρόποι να αποδεσμευτούμε από τα νοητικά μας εμπόδια

Τα νοητικά εμπόδια μπορούν να εμποδίσουν ένα άτομο από το να φτάσει το μέγιστο των δυνατοτήτων του. Εμφανίζονται σε πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένων των αρνητικών

Τι είναι αυτό που μας σταματά; 4 τρόποι να αποδεσμευτούμε από τα νοητικά μας εμπόδια

Τα νοητικά εμπόδια μπορούν να εμποδίσουν ένα άτομο από το να φτάσει το μέγιστο των δυνατοτήτων του. Εμφανίζονται σε πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένων των αρνητικών σκέψεων, των μπερδεμένων μοτίβων σκέψης και των συναισθημάτων θυμού ή κατάθλιψης. Η απελευθέρωση από αυτά τα νοητικά εμπόδια δεν είναι πάντα εύκολη υπόθεση, αλλά χρειάζεται να κάνετε κάποια βήματα μακριά από τους δεσμούς και τις αλυσίδες που σας κρατούν πίσω. Σκεφτείτε ότι είναι σαν ένας γενικός καθαρισμός του νου σας. Όλα τα αρνητικά συναισθήματα και οι σκέψεις που έχετε αποθηκεύσει στο υποσυνείδητό σας πρέπει να πεταχτούν, αν θέλετε να αγγίξετε την πλήρη δυναμική σας.

Παρακάτω δίνονται κάποιες προτάσεις για να καταφέρετε να ξεπεράσετε αυτά τα εμπόδια

«Μπορείτε να κυριαρχήσετε πάνω σε σχεδόν κάθε φόβο, αρκεί να το πάρετε σοβαρά απόφαση. Γιατί να θυμάστε, ο φόβος υπάρχει μόνο μέσα στο νου σας». – Dale Carnegie

Advertisment

1. Καταπολεμήστε το φόβο της αποτυχίας

Οι περισσότεροι άνθρωποι βαλτώνουμε στη ζωή εξαιτίας του φόβου αποτυχίας. Τι, όμως, το τόσο κακό υπάρχει στην αποτυχία, για να τη φοβόμαστε τόσο πολύ; Χρειάζεται να καταλάβετε ότι η αποτυχία σίγουρα δεν θα σας βλάψει, ούτε θα σας σκοτώσει. Είναι εδώ για να σας υποδείξει τα λάθη σας και να σας διδάξει αυτά που χρειάζεται να μάθετε. Σε όλη την πορεία της ζωής σας, περνάτε από δύσκολα μονοπάτια πριν πάρετε τα μαθήματά σας.

Η αποτυχία, λοιπόν, αποτελεί βασικό μέρος της ζωής σας. Χρειάζεται να αποτύχετε, πριν φτάσετε στην αγκαλιά της επιτυχίας. Δεν υπάρχει άλλος τρόπος να φτάσετε εκεί, η αποτυχία συνιστά μέρος του παιχνιδιού. Μην προσπαθείτε να την αποφύγετε, αλλά δείτε τη ως σύμμαχο ή δάσκαλο, που βρίσκεται εδώ για να σας δείξει το μονοπάτι προς την επιτυχία. Μόλις αλλάξετε το σκεπτικό σας και τα μοτίβα του, θα φοβάστε λιγότερο την αποτυχία.

2. Κάντε αυτό που φοβάστε περισσότερο

Όλοι φοβόμαστε κάτι. Θα μπορούσε να είναι κάτι ευρύ όπως η αποτυχία (στην οποία ήδη αναφερθήκαμε) ή κάτι μικρότερο και πιο συγκεκριμένο, όπως οι αράχνες ή τα ύψη. Επίσης, το επίπεδο του φόβου μας διαφέρει συνολικά. Αν ο φόβος σας αρχίζει να επιδρά στη ζωή σας, ωστόσο, πρέπει να βρείτε τρόπους να τον ξεπεράσετε ή τουλάχιστον να τον μειώσετε σε ένα πιο διαχειρίσιμο επίπεδο.

Advertisment

Δοκιμάστε την τεχνική της έκθεσης. Αποτελεί μέρος μια θεραπείας κατά την οποία εκτίθεστε σε αυτό που φοβάστε σε μικρές δόσεις και σε ένα ελεγχόμενο περιβάλλον. Αυτό σας επιτρέπει σταδιακά να ξεπερνάτε το άγχος ή τη δυσφορία σας.

Επαναλαμβάνοντας αυτό που φοβάστε μπορεί να σας βοηθήσει να ξεπεράσετε το φόβο σας. Για παράδειγμα, αν φοβάστε να μιλάτε μπροστά σε κοινό, μπορείτε να μειώσετε το φόβο σας, κάνοντας σύντομες παρουσιάσεις μπροστά στην οικογένειά σας ή στους κοντινούς σας φίλους. Κάντε το ξανά και ξανά, μέχρι να νιώσετε πιο σίγουροι για τη δουλειά σας και ο φόβος θα υποχωρήσει χωρίς να το συνειδητοποιήσετε.

3. Χρησιμοποιήστε τις αμφιβολίες ως κίνητρα

Οι λίγες αμφιβολίες μπορεί να αποδειχτούν χρήσιμες σε κάποιες περιπτώσεις. Οι αμφιβολίες υποδεικνύουν ότι όντως πιέζετε τον εαυτό σας να βγει έξω από τη ζώνη άνεσής του. Το να είστε πρωτότυποι σημαίνει ότι κάνετε κάτι παραπάνω από αυτό που περιμένουν οι άλλοι ή κάτι διαφορετικό από τη νόρμα. Όταν ξεπερνάτε τα όρια σας, αρχίζετε να ανακαλύπτετε κάτι νέο για τον εαυτό σας και για ό,τι υπάρχει γύρω σας.

Η αμφιβολία σας βοηθά να περιμένετε κάτι και να βλέπετε τις δυνατότητές σας. Θα σας ενθαρρύνει να εξερευνήσετε και να σκάψετε βαθύτερα. Οι σπουδαίοι καινοτόμοι βλέπουν τι έχει ήδη γίνει και ειπωθεί και το εμπλουτίζουν ή το χρησιμοποιούν ως έμπνευση για να δημιουργήσουν κάτι εντελώς νέο. Και ξεπερνούν τις προσωπικές τους αμφιβολίες, για να προχωρήσουν προς σπουδαία επιτεύγματα.

4. Εξετάστε την πραγματικότητά σας

Οι αντιλήψεις μας για τον κόσμο δεν είναι πάντα ακριβείς. Οι άνθρωποι κάνουμε απλά υποθέσεις για το τι σκέφτονται οι άλλοι. Και ορισμένες φορές αφήνουμε αυτές τις υποθέσεις να ελέγχουν τον τρόπο που κι εμείς σκεφτόμαστε και συμπεριφερόμαστε. Και το χειρότερο είναι ότι στις περισσότερες των περιπτώσεων, αυτές οι υποθέσεις είναι λανθασμένες.

Χρειάζεται να επανεξετάσετε την αντίληψή σας για το τι πιστεύει πραγματικά ο κόσμος. Η επιβεβαίωση αποτελεί εδώ ένα καλό εργαλείο. Πιστεύετε ότι η δουλειά σας δεν είναι καθόλου καλή; Βρείτε ένα αντικειμενικό, αμερόληπτο άτομο που μπορεί να σας πει την αλήθεια και να σας δείξει πώς μπορείτε να βελτιωθείτε. Είτε αυτό είναι ένα γραπτό, είτε μια επιχείρηση ή μια διαφορετική έκφανση της ζωής σας, μπορείτε να βρείτε έναν μέντορα ή έναν coach, που να σας βοηθά, συμβουλεύοντάς σας.

Προγραμματίζοντας το νου σας για επιτυχία

Αφού έχετε αντιμετωπίσει κατά μέτωπο αυτά τα νοητικά εμπόδια, μπορεί να αρχίσετε να επαναπρογραμματίζετε το νου σας για την επιτυχία. Μπορεί να νιώθετε ακόμα κουρασμένοι, εξουθενωμένοι και αυτό είναι αναμενόμενο. Εξάλλου, παλέψατε για να απομακρύνετε χρόνια και χρόνια δυσλειτουργικών μοτίβων σκέψης και αρνητικών συναισθημάτων. Να είστε υπερήφανοι για όσα έχετε καταφέρει μέχρι αυτό το σημείο. Εκμεταλλευτείτε αυτό το χρόνο για να προχωρήσετε μπροστά και να πετύχετε αυτό που η καρδιά και ο νους σας επιθυμούν.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Θετικές δηλώσεις και αυτοπεποίθηση: Μια ψυχολογική προσέγγιση
Η διαίσθησή σας είναι αληθινή. Να πώς να την αναπτύξετε προς όφελός σας
Το κόστος που «πληρώνουμε» όταν αποφεύγουμε να θέσουμε υγιή όρια στους άλλους
Η Δύναμη της ενσυνειδητότητας: Οι εφαρμογές στην ψυχοθεραπεία και τα οφέλη στην ψυχική υγεία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση