,

Πώς να χρησιμοποιήσουμε το παρελθόν μας για να βρούμε τη δύναμη να αλλάξουμε το μέλλον

Όλοι έχουμε σημάδια από τα παρελθόν. Είτε έχουν προκληθεί από κάποιον άλλο, είτε αποτελούν δικό σας λάθος ή και τα δύο, ορισμένα γεγονότα αφήνουν

Πώς να χρησιμοποιήσουμε το παρελθόν μας για βρούμε τη δύναμη να αλλάξουμε το μέλλον

Όλοι έχουμε σημάδια από τα παρελθόν. Είτε έχουν προκληθεί από κάποιον άλλο, είτε αποτελούν δικό σας λάθος ή και τα δύο, ορισμένα γεγονότα αφήνουν το σημάδι τους στη ζωή σας, ασχέτως το τι κάνετε, αυτά τα σημάδια επιδρούν πάνω σας για το υπόλοιπο της ζωής σας.

Αλλά αυτή η επίδραση δεν χρειάζεται να είναι αρνητική. Έχετε τη δυνατότητα να χρησιμοποιήσετε το παρελθόν σας ως πηγή αυτοπεποίθησης, γνωρίζοντας ότι δεν θα κάνετε τα ίδια εκείνα λάθη ή ότι δεν θα επηρεαστείτε με τον ίδιο τρόπο από εκείνες τις ίδιες εμπειρίες, επειδή έχετε μάθει από αυτές.

Advertisment

Είναι προφανές ότι αυτό είναι ευκολότερο στα λόγια, παρά στην πράξη. Το παρελθόν σας διατηρεί μέσα του έναν πόνο που είναι δύσκολο να αντιμετωπιστεί. Κάθε εμπειρία είναι διαφορετική, προσφέροντας την ευκαιρία να βελτιωθείτε με έναν μοναδικό τρόπο, οπότε είναι σημαντικό να αντιληφθείτε κάθε εμπειρία υπό το σωστό φως, ώστε να αντλήσετε όσα περισσότερα μπορείτε από αυτή. Αν το καταφέρετε αυτό, θα καταφέρετε να χρησιμοποιήσετε το παρελθόν σας για να επανεγγράψετε το μέλλον σας και να γίνετε ένα πιο ευτυχισμένο, δυνατότερο και πιο επιτυχημένο άτομο.

Παρακάτω, βρίσκονται συγκεντρωμένα ορισμένα είδη εμπειριών που έχουν μεγάλη επίδραση στη ζωή μας, μαζί με συμβουλές για να τα μετατρέψετε σε πηγή αυτοπεποίθησης που θα σας επιτρέψει να πάρετε τον έλεγχο της μελλοντικής ζωής σας:

Πιστέψατε ή εμπιστευθήκατε πολύ εύκολα (και πληγωθήκατε)

Πολλοί άνθρωποι είναι αρκετά εύπιστοι. Πιστεύουν κατευθείαν διαφημίσεις, άρθρα και ανθρώπους του μάρκετινγκ. Οι περισσότεροι, βέβαια, δεν είμαστε αφελείς. Όμως, και πάλι είναι εύκολο να ξεγελαστούμε αν δεν είμαστε προσεκτικοί (μερικές φορές, ακόμα κι αν είμαστε). Το πιο συνηθισμένο παράδειγμα είναι όταν σε μια σπουδαία ερωτική ιστορία, καταλήγουμε να πιστεύουμε ότι πραγματικά ενδιαφέρονται για εμάς, ότι ένας οργανισμός υπόσχεται επαγγελματικές ευκαιρίες ή ότι μια γνωριμία φαίνεται αρκετά έμπιστη, αλλά τίποτε από αυτά τελικά δεν ισχύει. Τα παραδείγματα είναι ατελείωτα.

Advertisment

Πώς να το χρησιμοποιήσετε

Αναζητήστε στοιχεία, αποδείξεις και πράξεις εμπιστοσύνης. Και το πιο σημαντικό, αναζητήστε σημάδια που να υποδεικνύουν καλό χαρακτήρα με τους ανθρώπους με τους οποίους αλληλεπιδράτε, πριν τελικά τους εμπιστευθείτε, είτε αυτό έχει να κάνει με την αγορά ενός σπιτιού, με την επαγγελματική συνεργασία, με τη σύναψη κάποιας βαθύτερης σχέσης (ερωτικής ή φιλικής).

Τέλος, πρέπει να γνωρίζετε ότι είναι αδύνατο να είστε απόλυτα σίγουροι για το αν κάποιος είναι άξιος εμπιστοσύνης. Ωστόσο, μαθαίνοντας να κρίνετε τους ανθρώπους, με βάση το χαρακτήρα τους και άλλα σημάδια αξιοπιστίας, μπορείτε να μειώσετε κατά πολύ την πιθανότητα να πληγωθείτε ξανά στο μέλλον με αυτό τον τρόπο. Αναπτύσσοντας τρόπους να υπολογίζετε το βαθμό εμπιστοσύνης που δείχνετε σε κάποιον , θα αποκτήσετε αυτοπεποίθηση ως προς τις μελλοντικές σας αποφάσεις και θα πάρετε ξανά τον έλεγχο της ζωής σας.

Θεωρήσατε κάτι ως δεδομένο

Παίρνουμε συνέχεια πολλά πράγματα ως δεδομένα. Συχνά, αυτές οι στιγμές συνοδεύουν τα σπουδαιότερα μαθήματα που θα πάρουμε σε όλη την πορεία της ζωής μας. Πολύ συχνά, μάλιστα, μετανιώνουμε πικρά γι’ αυτό.

Κάποια παραδείγματα περιλαμβάνουν:

• Μια επαγγελματική ευκαιρία που δεν λάβατε σοβαρά υπόψη

• Έναν/μία σύντροφο ή μια άλλη σχέση που δεν εκτιμήσατε

• Μια περίοδο της ζωής σας ή μια κατάσταση που δεν εκμεταλλευτήκατε επαρκώς

• Κάτι που χάσατε και δεν θα μπορέσετε ποτέ ξανά να βρείτε

Πώς να το χρησιμοποιήσετε

Αν και είναι δύσκολο να παραδεχτείτε ότι αυτό είναι δικό σας λάθος, λίγες είναι εκείνες οι εμπειρίες που μπορούν να μας κινητοποιήσουν περισσότερο από αυτό το γεγονός. Χρειάζεται, ωστόσο, να προσέξετε να μην κολλήσετε στην παγίδα της αυτοκατηγορίας. Βέβαια, είναι φυσιολογικό να «αυτομαστιγωθείτε» για την κατάσταση και να σκεφτείτε πάνω σε αυτή με τον καιρό. Και είναι καλύτερο να αναγνωρίσετε και να νιώσετε αυτά τα συναισθήματα, παρά να προσπαθείτε να τα καταπιέσετε και να υποκριθείτε ότι δεν υπάρχουν, αφού το μόνο που τελικά θα προκαλέσετε στον εαυτό σας είναι πόνο. Συνεπώς, πάρτε το χρόνο που χρειάζεστε γι’ αυτά.

Ωστόσο, αφού δώσετε κάποιο χώρο σε αυτά τα συναισθήματα, αυτά θα κάνουν τον κύκλο τους φυσικά και εσείς, ύστερα, χρειάζεται να μαζέψετε τα κομμάτια σας και να προχωρήσετε.

Χρησιμοποιήστε την κατάσταση ως κίνητρο για να γίνετε ένας άνθρωπος που ποτέ δεν παίρνει τίποτα ως δεδομένο. Επιτρέψτε στο παρελθόν σας να γίνει η δύναμή σας και χρησιμοποιήστε το ως υπενθύμιση για το τι μπορεί να συμβεί, όταν δεν παίρνετε την ευθύνη για τις δικές σας πράξεις. Γι’ αυτό, βρείτε την αυτοπεποίθηση να ζήσετε χωρίς φόβο και χωρίς μεταμέλεια.

Και μια τέτοια στάση ζωής δεν είναι για να την επιδεικνύετε εκεί έξω, στους άλλους. Είναι για εσάς και για τη σχέση με τον εαυτό σας, την οικογένεια και τους φίλους σας. Ζήστε τις σχέσεις, τους ανθρώπους και τις καταστάσεις στο έπακρο, φερθείτε τους σωστά και διαφυλάξτε την παρουσία τους, γιατί τίποτα δεν είναι για πάντα.

Κάποιος ή κάτι σας πλήγωσε άμεσα

Και υπάρχουν και φορές, φυσικά, που δεν υπήρχε τίποτα που θα μπορούσαμε να κάνουμε για να αποφύγουμε κάτι από το να συμβεί. Είτε εμπιστευθήκαμε απόλυτα κάποιον και μας πρόδωσε, αν και δεν είχε δείξει κανένα αρνητικό σημάδι, είτε συνέβη κάποιο απρόβλεπτο και αναπόφευκτο γεγονός, όπως μια φυσική καταστροφή, ορισμένα πράγματα είναι απλά πέρα από τον έλεγχό μας, παρά τις καλύτερες των προθέσεών μας. Ωστόσο, ο πόνος είναι εδώ και είναι αληθινός και εσείς χρειάζεται να μάθετε να τον αντιμετωπίζετε, αν θέλετε να έχετε ένα καλύτερο μέλλον.

Πώς να το χρησιμοποιήσετε

Η αλήθεια είναι πως πρόκειται για τις πιο δύσκολες καταστάσεις, με τις οποίες πρέπει να συμφιλιωθούμε. Όμως, αν και δύσκολες, το μονοπάτι της αντιμετώπισής τους είναι πολύ απλό και ευθύ. Ένα μεγάλο μέρος του πόνου που βιώνουμε στη ζωή είναι συνδεδεμένο με τις προσδοκίες μας. Όταν η ζωή μας παίρνει μια απροσδόκητη στροφή, συχνά- τουλάχιστον κατά ένα μεγάλο μέρος- οφείλεται στο γεγονός ότι προσδοκούσαμε η ζωή να συνεχιστεί έτσι όπως ήταν ή έστω να αλλάξει με τον τρόπο που εμείς θέλαμε και σίγουρα ανώδυνα.

Κι αυτό οφείλεται στο γεγονός ότι ζούμε πολύ στο μέλλον, πιέζοντας τα πράγματα να είναι όπως εμείς τα θέλαμε. Είναι σημαντικό, βέβαια, να έχουμε στόχους και όραμα για το μέλλον, αλλά χρειάζεται να μάθουμε να αφήνουμε «τις ρίζες μας» στο παρόν, να εκτιμάμε τη ζωή μας και να βρίσκουμε χαρά στο κάθε λεπτό που περνά.

Όσο περισσότερο εστιάζουμε στο μέλλον, ζώντας το κάθε λεπτό, τόσο περισσότερο θα καταφέρουμε να προσαρμοζόμαστε σε αυτά τα απροσδόκητα γεγονότα, καθώς αυτά θα εμφανίζονται (μια δεξιότητα που αναπτύσσεται ευκολότερα μέσω της ενσυνειδητότητας). Και πάλι θα πληγωθείτε, αλλά μακροπρόθεσμα, θα παρατηρήσετε μια μεγάλη αλλαγή στην ικανότητά σας να προσαρμόζεστε γρηγορότερα και να κινείστε πιο αποτελεσματικά.

Όπως ένα δέντρο, του οποίου οι ρίζες έχουν επεκταθεί βαθιά στη γη, έτσι κι εσείς, όταν δείτε ότι έχετε την ικανότητα να αντισταθείτε σε κάθε καταιγίδα με χάρη και σταθερότητα, θα αποκτήσετε αυτοπεποίθηση που κανένας δεν θα μπορεί να πάρει από εσάς.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Ο Σκαντζόχοιρος που ήθελε | Ένα βιβλίο για την ανακάλυψη του εαυτού και την αναμέτρηση με τη μοναξιά
Ανάμεσα σε βαμπίρ: Ποιοι σας κλέβουν την ενέργεια; Αναγνωρίστε τους και νικήστε τους
Να ακούτε δύο φορές περισσότερο απ’ ό,τι μιλάτε
Τι είναι τελικά οι πεποιθήσεις και πως επηρεάζουν τη ζωή μας;

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση