Υγεία σημαίνει ισορροπία ανθρώπου και φύσης – Συνέντευξη με τον Ιάπωνα ψυχοθεραπευτή Μάσα Μομοτάκε

Συνέντευξη του Ιάπωνα ψυχοθεραπευτή, Μάσα Μομοτάκε, στην Γεωργία Χρήστου, για την Εναλλακτική Δράση Ο Μάσα Μομοτάκε (Masa Momotake) θεωρείται ο κορυφαίος εκπαιδευτής της ψυχοθεραπευτικής

Υγεία σημαίνει ισορροπία ανθρώπου και φύσης - Συνέντευξη με τον Ιάπωνα ψυχοθεραπευτή Μάσα Μομοτάκε

Συνέντευξη του Ιάπωνα ψυχοθεραπευτή, Μάσα Μομοτάκε,
στην Γεωργία Χρήστου, για την Εναλλακτική Δράση

Ο Μάσα Μομοτάκε (Masa Momotake) θεωρείται ο κορυφαίος εκπαιδευτής της ψυχοθεραπευτικής μεθόδου Gestalt στην Ιαπωνία. Ασκεί τη μέθοδο για πάνω από 30 χρόνια και είναι ο διευθυντής και ιδρυτικό μέλος του Japanese Association of Gestalt Therapy (JAGT). Τα τελευταία 30 χρόνια οργανώνει και εποπτεύει εκπαιδευτικά προγράμματα Gestalt σε δέκα διαφορετικές πόλεις σε όλη την Ιαπωνία. Από τα σεμινάριά του έχουν αποφοιτήσει δύο καινούργιες γενιές θεραπευτών Gestalt. Είναι επίσης ιδρυτικό μέλος του Gestalt Network Japan και πρόσφατα οργάνωσε το πρώτο εθνικό συνέδριο Gestalt στο Τόκιο.

Advertisment

Ο Μάσα Μομοτάκε όμως, πάει την ψυχοθεραπεία ένα βήμα πιο πέρα. Τον ενδιαφέρει ιδιαίτερα η σύνδεση ανάμεσα στο σώμα και την πνευματικότητα. Με αφορμή την επίσκεψή του στην Ελλάδα, στις 26 Απριλίου, ο κ Μομοτάκε παραχώρησε την παρακάτω συνέντευξη στην Εναλλακτική Δράση. Εάν είστε οπαδός της ρήσης “Το λακωνίζειν εστί φιλοσοφείν”, τότε αυτή η συνέντευξη είναι ιδανική για εσάς. Σε κάθε περίπτωση, ο συμπυκνωμένος λόγος του αποτελεί θαυμάσια τροφή για σκέψη.

1. Τι σημαίνει να έχει κανείς αυτοεκτίμηση;

Να ζει σύμφωνα με τον δικό του τρόπο ζωής, πέρα από τις αξίες της κοινωνίας και του πολιτισμού.

Οι άνθρωποι αρέσκονται να ακολουθούν ένα τρόπο ζωής που καθορίζεται από την κοινωνία, τον πολιτισμό και την οικογένεια, αλλά το να έχεις αυτοεκτίμηση, σημαίνει ότι, πέρα από αυτά, είσαι υπερήφανος για τον δικό σου τρόπο ζωής.

Advertisment

2. Πώς μπορούμε να αντιμετωπίσουμε την απώλεια;

Καταρχήν, να μην αναβάλλουμε την αντιμετώπισή της. Θα πρέπει να αποδεχτούμε τη φύση των πραγμάτων, που είναι εφήμερη. Μην προσπαθείτε, λοιπόν, να αναβάλλετε το αναπόφευκτο. Απλά, αποδεχτείτε ότι, όλα φτάνουν πάντα σε ένα τέλος.

3. Τι σημαίνει αποδέχομαι τον εαυτό μου; Μπορεί η αποδοχή να μας οδηγήσει στο συμπέρασμα ότι δεν χρειάζεται να βελτιωνόμαστε;

Αποδέχομαι τον εαυτό μου σημαίνει ότι αποδέχομαι την ηλικία μου και συνεχίζω να κάνω αυτά, που πραγματικά επιθυμώ.

Δεν υπάρχει λόγος να βελτιωθούμε σε κάτι, συγκεκριμένα, είναι αρκετό να αναγνωρίσουμε την ικανότητα και τα όριά μας αντί να σκεφτόμαστε τις κοινωνικές αξίες και τα πολιτιστικά πρότυπα.

4. Ποια είναι η διαφορά της μοναξιάς με τη μοναχικότητα;

Η μοναξιά είναι η μοίρα του ανθρώπου. Όταν γεννιέται κανείς έχει την οικογένεια, όμως, η απώλεια γονέων, αδελφών και φίλων είναι αναπόφευκτη. Μοναξιά υπάρχει όταν γίνεται κανείς, έρμαιο αυτής της μοίρας.

Η μοναχικότητα είναι ένας τρόπος ζωής που επιδιώκει το ίδιο το άτομο. Δεν μπορούμε να αλλάξουμε τη φυλή ή τον πολιτισμό στον οποίο ανήκουμε αλλά μπορούμε να διατηρούμε τη δική μας άποψη για τη ζωή και τις αξίες και αυτό ακριβώς, είναι η μοναχικότητα.

5. Ποιος είναι ο μεγαλύτερος αντίπαλός μας στο δρόμο προς την πληρότητα;

Είναι η απληστία και η ανησυχία του κάθε ατόμου.

Για να φτάσει κανείς στην πληρότητα, χρειάζεται να έχει δύναμη της βούλησης, παρόλο που αυτό δεν είναι πάντα εύκολο. Με αυτή τη δύναμη της θέλησής του, όμως, θα μπορέσει να ξεπεράσει το άγχος και τη δυσαρέσκεια που δημιουργούνται στο δρόμο του προς την πληρότητα.

6. Τι είναι η θεραπεία;

Πραγματική θεραπεία είναι να γιατρευτούμε από τις ασθένειες που προκαλούν η ανθρώπινη γνώση, η σοφία και η εμπειρία.

Στην Ιαπωνία, υπάρχει διαμάχη ανάμεσα στην ανατολική ιατρική και τη δυτική ιατρική. Η ανατολική ιατρική, αντί να καταπολεμά τις ασθένειες, αντιμετωπίζει το άτομο ως μέρος της φύσης και τη διατροφή, ως τη ζωή που μας προσφέρει η φύση. Η θεραπεία έρχεται, λοιπόν, όταν σεβόμαστε και εκτιμούμε τη φύση.

7. Πώς μπορεί να επιτευχθεί η θεραπεία;

Να μην βάζεις το στόχο της θεραπείας πολύ ψηλά.

Η ασθένεια είναι μια κατάσταση, στην οποία, η ισορροπία μεταξύ φύσης και ανθρώπων έχει καταρρεύσει.
Επομένως, εάν απλοποιήσει κανείς τον τρόπο ζωής του, χωρίς δαπανηρά ιατρικά έξοδα και υπερβολικές θεραπευτικές διαδικασίες, θα έχει καλά αποτελέσματα.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Λεξικό της Οξφόρδης: Επέλεξε το «Brain rot» για λέξη του 2024
Γιώτα Χατζοπούλου: «Εκπαιδευτικός της χρονιάς» στην Ευρώπη για το έργο της στη μαθητική επιχειρηματικότητα!
Πήγαινε με μάτια κλειστά και πνεύμα ανοιχτό και σώπα για μια στιγμή... επιτέλους σώπασε...
Θέλω να γράψω μα με πονάνε οι λέξεις... κι ας μην έχουν ακόμη ειπωθεί

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση