Η περίοδος των εξετάσεων πλησιάζει και εκατομμύρια μαθητές θα διεκδικήσουν και για αυτή τη χρονιά μία θέση στα Πανεπιστήμια της χώρας. Είναι μία σημαντική στιγμή στην οποία ο έφηβος καλείται να συγκεντρωθεί και να δώσει τον καλύτερο εαυτό του για την επίτευξη του στόχου του.

Ούσα ένα άτομο που έχει περάσει από την ίδια διαδικασία και έχει βιώσει το άγχος των εξετάσεων αλλά και την ασφυκτική πίεση που πολλές φορές ασκεί ο κοινωνικός περίγυρος, σε αυτό μου το κείμενο θα μοιραστώ κάποιες σκέψεις μου που θεωρώ πως ίσως βοηθήσουν τον μαθητή που προετοιμάζεται για τις Πανελλήνιες.

• Ξεκαθαρίζουμε τους στόχους μας και τις πραγματικές μας επιθυμίες. Θέλουμε να σπουδάσουμε πραγματικά το αντικείμενο για το οποίο στοχεύουμε, ή απλώς θέλουμε να ικανοποιήσουμε τους γονείς μας; Είναι σημαντικό να σπουδάσουμε αυτό που αγαπάμε, η ζωή είναι δική μας. Εξετάζουμε παράλληλα όλες τις ευκαιρίες και τις δυνατότητες για σπουδή στο αντικείμενο που μας ενδιαφέρει.

• Κάνουμε μικρά διαλείμματα από τη μελέτη και βγαίνουμε για έναν περίπατο. Το να έχουμε ως μοναδική ενασχόληση το διάβασμα για τις εξετάσεις θα μας εξουθενώσει. Είναι σημαντικό να ξεφεύγουμε, να συναντιόμαστε μία φορά την εβδομάδα τουλάχιστον με τους φίλους μας και να κοιμόμαστε επαρκώς.

• Ακολουθούμε μία διατροφή πλούσια σε φρούτα και λαχανικά.

• Δε διστάζουμε να απευθυνθούμε σε έναν ειδικό ψυχικής υγείας, αν αισθανθούμε πως το βάρος των εξετάσεων μας αδρανοποιεί και είναι κάτι που δεν μπορούμε να διαχειριστούμε με ευκολία.

• Μιλάμε στους κοντινούς μας ανθρώπους και εκφράζουμε τα συναισθήματά μας. Τους εξηγούμε ότι άθελά τους μας μεταφέρουν το άγχος τους και αυτό μας επηρεάζει αρνητικά. Εξηγούμε πως έχουμε ανάγκη την αγάπη και την κατανόηση.

Εύχομαι μέσα από την καρδιά μου κάθε επιτυχία σε κάθε υποψήφιο. Κανένας μαθητής να μην ξεχάσει πως ανεξάρτητα από το όποιο αποτέλεσμα, εκείνος προσπάθησε με όλη του τη δύναμη. Η εμπιστοσύνη και η φροντίδα στον εαυτό μας, η πίστη στο στόχο και η συνετή προσπάθεια θα αποδώσουν και το επιθυμητό αποτέλεσμα. Καλή επιτυχία!

Μαρία Σκαμπαρδώνη

Συγγραφέας Μαρία Σκαμπαρδώνη

Ονομάζομαι Μαρία Σκαμπαρδώνη, είμαι 24 ετών και είμαι δημοσιογράφος. Από τότε που θυμάμαι τον εαυτό μου γράφω γιατί αυτός είναι ο δικός μου τρόπος να μοιράζομαι τις σκέψεις μου και να έρχομαι πιο κοντά με τους ανθρώπους. Όνειρο και σκοπός της ζωής μου είναι μετά από χρόνια να θεωρούμαι μία από τις καλύτερες πένες της χώρας μου –και γιατί όχι; - και του κόσμου. Η φράση της ζωής μου είναι αυτή που έλεγε η σπουδαία Audrey Hepburn: Nothing is impossible. Even the word, itself, says I’m possible!’’

Δείτε όλα τα άρθρα

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε