Στην ερώτηση εάν ζηλεύουμε, συνήθως απαντάμε αυτόματα: κάτσε να σκεφτώ, ζηλεύω λίγο, ζηλεύω όσο χρειάζεται, μπα εγώ δεν ζηλεύω, καλέ τι να ζηλέψω; Η αλήθεια είναι πως ΔΕΝ ΥΠΑΡΧΕΙ γυναίκα που δεν ζηλεύει, απλά δεν γνωρίζει ότι της συμβαίνει και όταν το αντιληφθεί, συχνά αδυνατεί να το παραδεχθεί.
Είμαστε πραγματικά ταλαντούχες στο να το κρύβουμε και να αναπτύσσουμε όλες εκείνες τις συμπεριφορές που νομίζουμε ότι δεν μαρτυρούν αυτά που νιώθουμε. Ας πάρουμε τα πράγματα από την αρχή.
Advertisment
Ζήλεια είναι εκείνο το συναίσθημα που βιώνουμε όταν σκεπτόμαστε ότι υστερούμε απέναντι σε κάποια άλλη γυναίκα ή όταν σκεπτόμαστε ότι έχει αυτά που εμείς δεν έχουμε. Γιατί όμως ζηλεύουμε; Μήπως γεννηθήκαμε έτσι; Ακριβώς αυτό! Όλες μας από μικρά κοριτσάκια με το που γεννηθήκαμε και καθώς μεγαλώναμε μας συνέκριναν με κάποιον.
Με τα άλλα μας αδέλφια (η αδελφή σου είναι πιο ήσυχη από εσένα), με τους συμμαθητές μας (η Μαρία πήρε καλύτερους βαθμούς από εσένα), με τα άλλα κοριτσάκια (εσύ είσαι πιο όμορφη από την Γεωργία). Όλες μας σκεπτόμαστε συγκριτικά με κάποια ή με κάποιον άλλον, με αποτέλεσμα να έχουμε υιοθετήσει τον ρόλο της ‘’ κάποιας’’ (είμαι καλύτερη) ή της “καμίας” (είμαι λιγότερη).
Αν παρατηρήσουμε τι σκεφτόμαστε κατά τη διάρκεια της ημέρας, θα δούμε ότι συνεχώς συγκρινόμαστε με τους άλλους από τον οποιοδήποτε ρόλο έχουμε στην καθημερινότητα μας. Συγκρίνω σημαίνει κρίνω εμένα σε σχέση με τους γύρω μου, δημιουργώντας συγκεκριμένα πλαίσια στον τρόπο που σκεφτόμαστε.
Advertisment
Πχ. πόσο συχνά σκέφτεσαι ότι κάποια άλλη είναι πιο όμορφη από εσένα, πιο ελκυστική, πιο πετυχημένη, πιο έξυπνη, πιο δυναμική, πιο ταλαντούχα, πιο τυχερή, πιο πλούσια από εσένα; Ότι κάποια άλλη γυναίκα έχει αυτά που εσύ δεν έχεις στην ζωή σου; Εργασία, οικογένεια, παιδιά, σύντροφο, λεφτά; Αυτόματα μέσω της σύγκρισης εστιάζουμε στην έλλειψη, σε όλα αυτά που δεν έχουμε εμείς και τα έχει κάποια άλλη γυναίκα και η εστίαση μας έχει φύγει από εμάς και στρέφεται στους άλλους.
Αποτέλεσμα αυτής της συνθήκης είναι να παράγεται ασυνείδητα η ζήλεια και ο ανταγωνισμός ανάμεσα στις γυναίκες. Έτσι, αρχίζουν και καλλιεργούνται τα συναισθήματα ανασφάλειας και ανεπάρκειας για τον εαυτό μας. Θυμώνουμε όταν δεν μας προσέχουν όσο θα θέλαμε, φοβόμαστε ότι θα μας εγκαταλείψουν, ότι κάποιος θα μας πάρει αυτά που έχουμε, ότι κάτι θα χάσουμε!
Νιώθουμε ότι δεν μπορούμε να υπάρξουμε αν δεν έχουμε την αποκλειστικότητα της αγάπης των σημαντικών ανθρώπων γύρω μας. Έτσι, καταλήγουμε να λειτουργούμε με εγωιστικές συμπεριφορές στην καθημερινότητα μας, χαλάμε τις φιλίες μας, τις σχέσεις μας, απομακρυνόμαστε προσπαθώντας να ελέγξουμε όλα αυτά που φοβόμαστε ότι θα μας συμβούν. Ουσιαστικά λοιπόν η ζήλεια είναι η απροθυμία μας να ανακαλύψουμε τον εαυτό μας, τι πραγματικά θέλουμε και πώς να το αποκτήσουμε.
Ωραία όλα αυτά και τώρα που κατάλαβα ότι συγκρίνομαι και ζηλεύω, τι μπορώ να κάνω; Για να περιορίσεις την σκεπτική παγίδα της σύγκρισης χρειάζεται να συνειδητοποιήσεις ότι είσαι η μια και μοναδική γυναίκα που σκέπτεται, νιώθει και πράττει όπως εσύ, είσαι ο εαυτός σου που δεν μοιάζει με καμία άλλη γυναίκα.
Οπότε όταν συγκρίνεσαι, να θυμάσαι ότι το μυαλό συγκρίνει ανόμοια πράγματα. Όλες μα όλες οι γυναίκες έχουμε την δική μας γοητεία, το σύνολο των χαρακτηριστικών, ικανοτήτων που μας κάνουν να είμαστε ξεχωριστές είτε είναι στην εμφάνισή μας, στον χαρακτήρα μας, στις ικανότητες που έχουμε, στα ταλέντα μας, είτε στον τρόπο που εκφραζόμαστε. Εσένα αγάπη μου ποια είναι η γοητεία σου;
Βάλε την προσοχή σου σε όλα αυτά που έχεις στο εδώ και τώρα στη ζωή σου, σπίτι, λεφτά, φίλους, οικογένεια, αυτοκίνητο, υγεία, τροφή, εργασία, σύντροφο, παιδιά και σε όλα αυτά που ήδη κάνεις και τα καταφέρνεις πολύ καλά. Εμείς οι γυναίκες μπορούμε πραγματικά να δημιουργήσουμε δυνατούς, υγιής δεσμούς μεταξύ μας και αυτό θα το καταφέρουμε όταν θα μάθουμε να αντιμετωπίζουμε τις γυναίκες γύρω μας ως συμμάχους και όχι ως εχθρούς.
Εάν είσαι έτοιμη γι’ αυτό, παρατήρησε ποια γυναίκα κάνει αυτό που θέλεις να πετύχεις ή ποια έχει αυτό που θες να έχεις και ρώτησε την πώς το κάνει, πώς το έχει καταφέρει χωρίς να σκέφτεσαι πως θα φανείς. Το μόνο που σε νοιάζει είναι το αποτέλεσμα , δηλαδή να ζηλεύεις λιγότερο…
Η Χριστίνα Κωστολιά παραδίδει σεμινάριο με τίτλο: «Σχέσεις: Διαφωνούμε άρα ταιριάζουμε». Δείτε περισσότερα
- Χειραγώγηση: Η πιο ύπουλη μορφή ελέγχου… για το καλό σου! - 31 Ιανουαρίου 2020
- Ξέρεις να λες όχι και να το εννοείς; - 24 Ιανουαρίου 2019
- Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις - 13 Δεκεμβρίου 2018