Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις

Αμέτρητες φορές έχουμε ακούσει τη φράση: «μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις», τι να σημαίνει πραγματικά αυτή η φράση; Πώς μπορεί μια εικόνα να

Μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις

Αμέτρητες φορές έχουμε ακούσει τη φράση: «μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις», τι να σημαίνει πραγματικά αυτή η φράση; Πώς μπορεί μια εικόνα να αποδώσει ασυνείδητα πολλά περισσότερα μηνύματα από αυτά που μπορεί να φανταζόμαστε;

Συχνά, ακούμε τους ανθρώπους να λένε πως η εικόνα δεν είναι το παν και ότι αυτό που έχει μεγαλύτερη αξία είναι τα εσωτερικά χαρίσματα που διαθέτει κάποιος. Σίγουρα η εικόνα μας αποτελεί ένα μέρος του είναι μας, ταυτόχρονα όμως είναι εκείνη που μπορεί να αποτυπώσει και να αποκαλύψει πολλαπλά στοιχεία για τον εαυτό μας, για τον τρόπο που σκεφτόμαστε, για το πώς νιώθουμε, για το τι κάνουμε ή δεν κάνουμε.

Advertisment

Επιστημονικές έρευνες έχουν δείξει ότι η εικόνα μας μοιάζει να «μιλάει» πιο πολύ και πιο γρήγορα από αυτά που θα επιλέξουμε να πούμε ή να δείξουμε σε κάποιον. Αυτό που λέμε σε κάποιον αντιπροσωπεύει μόνο το 7% του μηνύματος που επικοινωνούμε και το υπόλοιπο 83% σχετίζεται με την εικόνα μας και τη γλώσσα του σώματος.

Το ντύσιμό μας, τα χρώματα που επιλέγουμε, ο τρόπος που περπατούμε, οι κινήσεις μας, οι εκφράσεις μας, αποτελούν και κυρίως αποτυπώνουν την συνολική εικόνα που έχουμε εμείς οι ίδιοι για τον εαυτό μας. Δηλαδή την αυτοεικόνα μας, το τι πιστεύουμε για εμάς , το πώς νιώθουμε, τι διάθεση έχουμε, τις ιδιαιτερότητές μας, το γούστο μας. Για τον λόγο αυτό είναι σημαντικό να μην την υποτιμούμε αλλά να την φροντίζουμε σε καθημερινή βάση.

Η αυτοεικόνα μας είναι το σύνολο των πιστεύω – απόψεων που έχουμε για τον εαυτό μας και διαδραματίζει πολύ σημαντικό ρόλο στα συναισθήματα που βιώνουμε στην καθημερινότητά μας. Δηλαδή αν δεν είμαστε ικανοποιημένοι με τον εαυτό μας, τότε κατά πάσα πιθανότητα θα διαμορφώσουμε μια εξωτερική εικόνα ανάλογη (μη ικανοποιητική για εμάς) ή σε κάποιες περιπτώσεις θα προσπαθήσουμε να καλύψουμε αυτή μας την ανάγκη με μια εκκεντρική ίσως και υπερβολική εμφάνιση. Σε κάθε περίπτωση, η εμφάνισή μας γίνεται ο καθρέπτης του εαυτού μας που προσφέρει συνεχώς μια τρισδιάστατη εικόνα προς εμάς και τους άλλους.

Advertisment

Για να αντιληφθούμε ακόμη καλύτερα τη δυναμική της εικόνας μας μπορούμε να κάνουμε ένα παιχνίδι. Αφιέρωσε μερικά δευτερόλεπτα στον εαυτό σου και κοιτάξου στον καθρέπτη. Παρατήρησε την εικόνα σου, τα ρούχα σου, τα παπούτσια σου, το πρόσωπό σου, το σώμα σου, τα άκρα σου, τα μαλλιά σου, τα χαρακτηριστικά σου, τα χρώματα που φοράς, τις εκφράσεις σου, το βλέμμα σου, το χαμόγελό σου.

Αφού σε παρατηρήσεις, σκέψου βάσει αυτών που βλέπεις πόσα στοιχεία του χαρακτήρα ή της διάθεσής σου μπορεί να μαρτυρούνται μέσα από την εμφάνιση σου; Πόσες συμπτώσεις βρίσκεις μεταξύ αυτών που σκέπτεσαι ή νιώθεις και της εικόνας που έχεις;

Άθελά μας αυτό που βλέπουμε στον καθρέπτη, το αντιμετωπίζουμε με επικριτική διάθεση και παραλείπουμε να αφουγκραστούμε τα ουσιαστικά μηνύματα που μπορεί να μας δώσει. Η εικόνα μιλάει από μόνη της, μας δείχνει αυτά που πραγματικά έχει ανάγκη. Η ίδια εικόνα επιδρά και στον διπλανό μας, δημιουργώντας συναισθήματα που μπορεί να μην έχουμε φανταστεί. Μπορεί να προκαλεί σεβασμό, απέχθεια, φόβο, χαρά, ζήλια, περιέργεια, πρόκληση, αδιαφορία.

Καλώς ή κακώς η εικόνα μας επηρεάζει τη συναισθηματική μας κατάσταση καθώς και το πώς νιώθουμε επηρεάζει την εικόνα μας. Πρόκειται για μια αμφίδρομη σχέση που μπορούμε, εάν το επιλέξουμε, να την επηρεάσουμε θετικά για εμάς. Π.χ. Ξυπνάμε το πρωί για να πάμε στην εργασία μας, αν βάλουμε ό,τι βρούμε μπροστά μας και φύγουμε βιαστικά χωρίς καν να δούμε την εικόνα μας, τότε αυτή η διάθεση θα μας ακολουθεί για το υπόλοιπο της ημέρας καθώς και τα ρούχα που επιλέξαμε.

Με την αμφίεσή μας δηλώνουμε τον ίδιο μας τον εαυτό. Είναι σημαντικό αυτά που επιλέγουμε να ντύσουν το σώμα μας να μας αρέσουν, διότι όταν μας αρέσει αυτό που φοράμε νιώθουμε όμορφα με εμάς και αυτή η ομορφιά αποτυπώνεται στην εικόνα μας. Άρα και το μήνυμα που θα εκπέμψουμε στους άλλους είναι σε συνάφεια με αυτό που νιώθουμε για εμάς. Εάν αυτό που βλέπουμε δεν μας ικανοποιεί, μήπως ήρθε η ώρα να ασχοληθούμε λίγο περισσότερο με την βελτίωση της;

Αυτό φυσικά δεν σημαίνει ότι για να αποκτήσουμε μια ικανοποιητική εμφάνιση πρέπει να ξοδεύουμε πολλά χρήματα αγοράζοντας ακριβά ρούχα, χρησιμοποιώντας πολλά καλλυντικά, κάνοντας εξαντλητικές δίαιτες, ή να αλλοιώσουμε τα χαρακτηριστικά μας, γιατί μπορεί τελικά να έχουμε τα αντίθετα αποτελέσματα.

8 βήματα για τη βελτίωση της εικόνας μας

–  Χαμογελάστε περισσότερο: Η συχνή περιποίηση των δοντιών μας, οι τακτικές επισκέψεις στον οδοντίατρο μπορούν να αναδείξουν ένα ζεστό και λαμπερό χαμόγελο που τις περισσότερες φορές ανοίγει τις γέφυρες επικοινωνίας.

– Μαλλιά: Εάν δεν σας ικανοποιούν τα μαλλιά σας, τολμήστε να αλλάξετε look. Κάντε μια αλλαγή στο κούρεμα, στο χρώμα, στο στυλ του.

– Σώμα: Μην αποσκοπείτε στην απόκτηση του τέλειου σώματος, απλά στοχεύστε στο να βελτιώσετε τα αδύναμα σημεία σας. Επιλέξτε ένα χόμπι, γυμναστική, περπάτημα, να τρώτε λίγο πιο υγιεινά.

– Μάτια: Οι γυναίκες μπορούν να αναδείξουν τα μάτια τους με το κατάλληλο μακιγιάζ για κάθε περίσταση. Δεν χρειάζονται υπερβολές, άλλωστε αυτό που έχει σημασία είναι η λάμψη τους. Οι άντρες μπορούν να περιποιηθούν τα φρύδια τους.

– Καθαριότητα: Φροντίστε το πρόσωπο και το σώμα σας σε καθημερινή βάση. Βάλτε το άρωμα σας ή μια κρέμα σώματος.

– Στάση σώματος: Περπατήστε με το κεφάλι ψηλά, με σταθερά βήματα. Αποφύγετε το να καμπουριάζετε και να δείχνετε βαριεστημένοι.

– Ντύσιμο: Αφιερώστε λίγο περισσότερο χρόνο για να επιλέξετε αυτά που θα φορέσετε. Ταιριάξτε αρμονικά τα χρώματα στο ντύσιμο σας και επιλέξτε ένα στυλ που σας αναδεικνύει.

– Κάντε τσεκ στον καθρέπτη: Επικεντρωθείτε στα όμορφα σημεία σας και παραδεχτείτε ότι έχετε κι αυτά. Παρατηρείστε τις εκφράσεις, τις κινήσεις σας και κάντε διορθωτικές κινήσεις σε αυτά που δεν σας αρέσουν. Αν η εικόνα σας δείξει ότι χρειάζεται φροντίδα και το «μέσα» σας, τότε ίσως να έχει έρθει η στιγμή να επισκεφτείτε έναν ειδικό.

Η βελτίωση της εικόνας μας είναι καθαρά προσωπική μας υπόθεση. Αυτό που μπορεί σίγουρα να επηρεάσει είναι το πώς εμείς οι ίδιοι βλέπουμε και νιώθουμε για τον εαυτό μας. Για να έχουμε μια ικανοποιητική εικόνα, χρειάζεται να την δημιουργήσουμε. Δηλαδή να ασχοληθούμε με τα μηνύματα που μας δίνει και να τα αξιοποιήσουμε προς όφελός μας.

Ο καθένας από εμάς είναι ελεύθερος να κάνει τις επιλογές του, αλλά χρειάζεται να γνωρίζουμε ότι οι επιλογές μας αποτελούν μια δήλωση για εμάς. Πλέον όλοι μας γνωρίζουμε ότι «μια εικόνα αξίζει όσο χίλιες λέξεις» και αυτές οι χίλιες λέξεις είναι αποκλειστικά για εμάς τους ίδιους.

Η Χριστίνα Κωστολιά διοργανώνει σεμινάριο με τίτλο «Εμπόδια Τέλος 8D». Μάθετε περισσότερα εδώ

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αποκτήστε αυτά που θέλετε ενώ εκτιμάτε αυτά που έχετε
5 ερωτήσεις-οδηγοί για να δεις εάν αποδέχεσαι και αγαπάς ουσιαστικά τον εαυτό σου

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση