Η μητρότητα είναι ένα μοναδικό ταξίδι, εμπειρία ζωής και προορισμός ταυτόχρονα. Η εγκυμοσύνη προκαλεί αμέτρητες σωματικές μεταμορφώσεις στη γυναίκα. Για ένα μεγάλο χρονικό διάστημα, οι μέλλουσες μητέρες αντιμετωπίζουν αυτές τις αλλαγές, θρέφοντας το σώμα τους με προγεννητικές βιταμίνες, υγιεινές τροφές, άσκηση και πολύ ξεκούραση.

Ωστόσο, πρόσφατες έρευνες δείχνουν ότι το σώμα μιας εγκύου δεν είναι ο μόνος βασικός παράγοντας όσον αφορά στην υγιή εγκυμοσύνη – η ψυχική της υγεία είναι εξίσου σημαντική. Εξάλλου, η σύνδεση νου – σώματος είναι τόσο ισχυρή που δεν χωρά αμφιβολία για τη σημασία του πρώτου. Ευτυχώς, δεν χρειάζεται οι εγκυμονούσες να τρέχουν στα γυμναστήρια ή να λαμβάνουν συνεχώς βιταμίνες. Αυτό που χρειάζονται μαζί με τα υπόλοιπα είναι ένα ήρεμο μέρος να κάτσουν και λίγα λεπτά διαλογισμού.

Τα οφέλη του διαλογισμού κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης

1. Μειώνει τον κίνδυνο πρόωρου τοκετού

Τα υψηλά επίπεδα στρες και άγχους αυξάνουν τους παράγοντες επικινδυνότητας πρόωρου τοκετού. Η μείωση αυτών των επιπέδων μέσω συχνού προγεννητικού διαλογισμού δίνει σε εσάς και στο μωρό σας το καλύτερο περιβάλλον για να μείνετε και οι δύο υγιείς. Μια ερευνητική μελέτη βρήκε επίσης ότι οι γυναίκες, που συμμετείχαν σε προγεννητικό πρόγραμμα ενσυνειδητότητας είχαν 50% λιγότερες πιθανότητες να γεννήσουν πρόωρα, σε σύγκριση με την ομάδα ελέγχου.

2. Βελτιώνει το ανοσοποιητικό σύστημα

Η επιστήμη υποδεικνύει ότι ο διαλογισμός βελτιώνει τη λειτουργία του ανοσοποιητικού, διασφαλίζοντας σωματική ευεξία τόσο για τη μητέρα, όσο και για το μωρό.

3. Μειώνει τον φόβο του τοκετού

Οι έρευνες επίσης έχουν συμπεράνει ότι οι γυναίκες που μαθαίνουν δεξιότητες ενσυνειδητότητας ως μέρος της εκπαίδευσής τους για τον τοκετό αναφέρουν ότι φοβούνται λιγότερο για τη διαδικασία του τοκετού.

4. Βοηθά τις γυναίκες να διαχειριστούν τον πόνο της γέννας

Μία έρευνα δείχνει ότι οι άνθρωποι που είχαν παρακολουθήσει μια τετραήμερη εκπαίδευση ενσυνειδητότητας – διαλογισμού μπορούσαν να μειώσουν την ένταση του σωματικού πόνου κατά 40%. Οι τεχνικές που χρησιμοποιούνται στο διαλογισμό διευκολύνουν τη επίπονη αυτή διαδικασία.

5. Βοηθά τις γυναίκες να διαχειριστούν τα συμπτώματα της αϋπνίας

Ο ενσυνείδητος διαλογισμός βοηθά τις γυναίκες να διαχειριστούν την αϋπνία, κάτι που βοηθά στην πρόληψη κατά του πρόωρου τοκετού, αλλά και διευκολύνει την περίοδο της εγκυμοσύνης, η οποία εξ ορισμού δημιουργεί διάφορα συμπτώματα.

6. Μειώνει τον κίνδυνο προγεννητικής κατάθλιψης και άγχους

Οι γυναίκες που μαθαίνουν δεξιότητες ενσυνειδητότητας κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εμφανίζουν σπανιότερα συμπτώματα προγεννητικής κατάθλιψης και άγχους, τονίζοντας τη σημασία της εξάσκησης προγεννητικού διαλογισμού.

7. Μειώνει τα επίπεδα της κορτιζόλης (ορμόνη του στρες)

Η εξάσκηση ενσυνείδητου διαλογισμού βοηθά στη μείωση των επιπέδων κορτιζόλης (η ορμόνη του στρες), η οποία σχετίζεται με σωματική και συναισθηματική δυσφορία. Οι έρευνες υποδεικνύουν ότι τα υψηλά επίπεδα της ορμόνης μπορούν να επιδράσουν αρνητικά στη σωματική και γνωστική ανάπτυξη του μωρού και συστήνουν οποιαδήποτε μορφή διαλογισμού για την καλή ψυχική υγεία μητέρας και μωρού.

8. Βοηθούν τις γυναίκες να αντιμετωπίσουν την αβεβαιότητα

Η επιστήμη δείχνει ότι η εξάσκηση του ενσυνείδητου διαλογισμού μπορεί να βοηθήσει τις μητέρες να αντιμετωπίσουν αποτελεσματικά τις πολλές σωματικές και συναισθηματικές αλλαγές που φέρνει η εγκυμοσύνη και η περίοδος μετά τον τοκετό.

9. Ρυθμίζει συναισθήματα

Μαθαίνοντας τις δεξιότητες του διαλογισμού (τις οποίες κρατάμε σε όλη τη ζωή), μαθαίνουμε να ρυθμίζουμε και τα συναισθήματά μας, κάνοντας πιο πιθανό να «ανταποκριθούμε» και όχι να «αντιδράσουμε» σε στρεσογόνες καταστάσεις.

10. Βοηθά τις γυναίκες να καταπολεμήσουν το στρες

Η επιστήμη δείχνει ότι οι γυναίκες που μαθαίνουν δεξιότητες ενσυνειδητότητας, όπως προγεννητικό διαλογισμό, κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης εμφανίζουν μεγαλύτερη μείωση προγεννητικού άγχους από εκείνες που δεν μαθαίνουν τεχνικές διαλογισμού.

Η επιστήμη πίσω από τον μεταγεννητικό διαλογισμό

Ο ενσυνείδητος διαλογισμός δεν είναι ευεργετικός μόνο κατά τη διάρκεια της εγκυμοσύνης. Βοηθά ιδιαίτερα και την περίοδο μετά τον τοκετό. Για την ακρίβεια, οι έρευνες συστήνουν και στους δύο γονείς να κάνουν κάποιο είδος διαλογισμού, ώστε να διαχειριστούν το στρες και το άγχος που συνοδεύει τη φροντίδα και τις ανάγκες του μωρού. Συγκεκριμένα, ο διαλογισμός:

11. Βελτιώνει την ποιότητα του ύπνου για νέους γονείς

Η διατάραξη του ύπνου είναι μέρος της μητρότητας και της πατρότητας, αλλά οι έρευνες δείχνουν ότι όσοι εξασκούν το διαλογισμό βιώνουν καλύτερη ποιότητα ύπνου από εκείνους που δεν διαλογίζονται.

12. Αυξάνει την παραγωγή γάλακτος

Η μικρή ποσότητα γάλακτος είναι στρεσογόνα για τις νέες μητέρες και το στρες αυτό επιδρά με τη σειρά του στην παραγωγή. Ο μεταγεννητικός διαλογισμός μπορεί να μειώσει τα επίπεδα του στρες, επιδρώντας θετικά στην εμπειρία του θηλασμού.

13. Μειώνει τον κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης

Σχεδόν το 20% των νέων μαμάδων εμφανίζει επιλόχεια κατάθλιψη. Οι έρευνες όμως υποδεικνύουν ότι η ενσυνειδητότητα μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο επιλόχειας κατάθλιψης, βελτιώνοντας την ψυχική υγεία της γυναίκας μέσα από διαλογισμό πριν και μετά την εγκυμοσύνη.

14. Ενισχύει την αντοχή απέναντι σε στρεσογόνες καταστάσεις

Η μητρότητα είναι γεμάτη άγνωστα, σκοτεινά σημεία και η αντιμετώπιση της αβεβαιότητας φέρνει άγχος. Οι πρακτικές της ενσυνειδητότητας με διάφορους τρόπους μπορεί να αυξήσει την αντοχή απέναντι στη συναισθηματική δυσφορία, κάτι που αυξάνει την ικανότητα να αντιμετωπίσουμε τα πράγματα με ψυχραιμία και κάποιο έλεγχο.

15. Αυξάνει την ευεξία των γονιών

Οι έρευνες δείχνουν ότι η εξάσκηση ενσυνείδητου διαλογισμού βοηθά τις μητέρες να διαχειριστούν το στρες που συνοδεύει τη μητρότητα και πατρότητα, κάτι που φυσικά με τη σειρά του αυξάνει τις θετικές αλληλεπιδράσεις με τα μωρά και τα παιδιά.

Πώς να ξεκινήσετε διαλογισμό κατά την εγκυμοσύνη

Παρά την κοινή πεποίθηση που επικρατεί, δεν χρειάζεται να προγραμματίσετε ένα μακροχρόνιο πρόγραμμα διαλογισμού για να μάθετε και να ωφεληθείτε από τις δεξιότητες του ενσυνείδητου διαλογισμού.

Για να ξεκινήσετε, απλά συγκεντρωθείτε σε ένα πράγμα, όπως στην αναπνοή σας, σε μια απλή λέξη ή σε κάποια αίσθηση του σώματός σας. Αν ο νους σας ξεφεύγει, απλά προσπαθήστε να τον επαναφέρετε στο στοιχείο που έχετε αποφασίσει να εστιάσετε. Όπως και η γυμναστική, έτσι και ο ενσυνείδητος διαλογισμός χρειάζεται εξάσκηση και γίνεται όλο και καλύτερος, όσο ασχολείστε. Με τον καιρό, θα έχετε καλύτερο έλεγχο των σκέψεών σας.

Άρθρο της Dr. Juli Fraga – ψυχολόγος

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε