, ,

Μπορεί η μεσογειακή διατροφή να μας προστατεύσει από την ατμοσφαιρική ρύπανση;

Σε μια πρόσφατη έρευνα, οι επιστήμονες ερεύνησαν το πώς η υιοθέτηση της Μεσογειακής δίαιτας στην καθημερινότητά μας θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας

Μπορεί η μεσογειακή διατροφή να μας προστατεύσει από την ατμοσφαιρική ρύπανση;

Σε μια πρόσφατη έρευνα, οι επιστήμονες ερεύνησαν το πώς η υιοθέτηση της Μεσογειακής δίαιτας στην καθημερινότητά μας θα μπορούσε να μειώσει τον κίνδυνο θνησιμότητας και καρδιοπαθειών που σχετίζονται με τη ρύπανση. Παρουσιαζόμενη συχνά ως πανάκεια για όλες τις ασθένειες, η Μεσογειακή δίαιτα εστιάζει στα φρούτα, στα προϊόντα ολικής αλέσεως, στα λαχανικά, στο ελαιόλαδο, στα ψάρια και στο κοτόπουλο, ενώ μειώνει την πρόσληψη κόκκινου κρέατος και επεξεργασμένων τροφών.

Η Μεσογειακή δίαιτα είναι πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα οποία αποτελούν χημικές ουσίες, που απομακρύνουν πιθανώς βλαβερά οξειδωμένα μόρια που αποκαλούνται ελεύθερες ρίζες. Οι ερευνητές πιστεύουν ότι τα αντιοξειδωτικά πιθανότατα κρύβονται πίσω από μια μακρά λίστα αναφερόμενων οφελών για την υγεία – και αυτή η λίστα φαίνεται να μεγαλώνει με την κάθε εβδομάδα που περνά.

Advertisment

Για παράδειγμα, πρόσφατες μελέτες έχουν συσχετίσει τη Μεσογειακή δίαιτα με βελτιωμένη καρδιαγγειακή υγεία, μειωμένη αύξηση βάρους που σχετίζεται με την ηλικία και μειωμένο κίνδυνο εμφάνισης μεταβολικού συνδρόμου, διαβήτη και καρκίνου του μαστού.

Αυτή η δημοφιλής διατροφή μπορεί επίσης να ωφελήσει τον εγκέφαλο• μια μετα- ανάλυση συμπέρανε ότι η Μεσογειακή δίαιτα μπορεί να συνεισφέρει στην πρόληψη μιας σειράς εγκεφαλικών νόσων, με βραδύτερη εξασθένισης των γνωστικών ικανοτήτων και μικρότερο κίνδυνο εμφάνισης Αλτσχάιμερ. Η πιο πρόσφατη, όμως, έρευνα εξερεύνησε τις πιθανές επιδράσεις της στην προστασία του οργανισμού μας από την ατμοσφαιρική μόλυνση.

Μεσογειακή διατροφή και ατμοσφαιρική ρύπανση

Ο Chris C. Lim, βασικός ερευνητής από το τμήμα Ιατρικής στο New York City εξηγεί το σημείο εκκίνησης που χρησιμοποίησε αυτός και η ομάδα του: «Προηγούμενες έρευνες έδειξαν ότι οι διατροφικές αλλαγές, ειδικά η προσθήκη αντιοξειδωτικών, μπορεί να αντιστρέψει τις αρνητικές επιδράσεις της έκθεσης στα υψηλά επίπεδα ατμοσφαιρικής ρύπανσης για μικρέ χρονικές περιόδους» εξηγεί. «Αυτό που δεν γνωρίζαμε ήταν το αν η διατροφή μπορεί να επηρεάσει τη σχέση ανάμεσα στην μακροχρόνια έκθεση σε ατμοσφαιρική ρύπανση και στην υγεία».

Advertisment

Για να εξετάσουν αυτή την υπόθεση, μελέτησαν δεδομένα από Εθνικά Αμερικάνικα τμήματα που σχετίζονταν με τη διατροφή και την υγεία. Οι επιστήμονες ακολούθησαν πάνω από μισό εκατομμύριο ανθρώπους σε μια περίοδο 17 χρόνων από διάφορες πολιτείες και χώρες. Οι ερευνητές εστίασαν στο πόσο αυστηρά το κάθε άτομο ακολουθούσε Μεσογειακή διατροφή και υπολόγισε την έκθεσή του σε τρεις ατμοσφαιρικούς ρυπαντές: σωματίδια PM2.5, υποξείδιο του αζώτου και όζον.

Διατροφική προστασία

Η ανάλυση εστίασε σε κάθε αξιοποιήσιμη επίδραση της Μεσογειακής δίαιτας σε θανάτους όλων των αιτιών, που σχετίζονταν με καρδιαγγειακά προβλήματα και καρδιακά εμφράγματα.

Θάνατος από όλες τις αιτίες

Βρέθηκε ότι όσοι ακολουθούσαν ελάχιστα τη λίστα της μεσογειακής διατροφής, ο θάνατος από όλες τις αιτίες αυξήθηκε κατά 5% για κάθε 10 μέρη ανά δισεκατομμύριο αύξηση της έκθεσης σε υποξείδιο του αζώτου. Η ομάδα που ακολούθησε αυστηρότερα αυτή τη διατροφή εμφάνισε αύξηση μόνο 2%.

Θάνατος από καρδιαγγειακές νόσους

Παρομοίως, εκείνοι που ακολούθησαν ελάχιστα τη δίαιτα, οι θάνατοι από καρδιαγγειακές νόσους αυξήθηκαν κατά 17% για κάθε 10 μικρογραμμάρια ανά κυβικό μέτρο αύξηση έκθεση σε PM2.5, σε σύγκριση με όσους ακολούθησαν πιστά τη δίαιτα που εμφάνισαν αύξηση μόνο 5%. Και οι θάνατοι από καρδιαγγειακά προβλήματα αυξήθηκε κατά 10% για κάθε 10 μέρη ανά δισεκατομμύριο αύξηση στο υπεροξείδιο του αζώτου στην ελάχιστη υιοθέτηση, ενώ μόνο 2% στη μέγιστη.

Θάνατοι από καρδιακό έμφραγμα

Η εικόνα ήταν παρόμοια ξανά, όταν οι ερευνητές ερεύνησαν τους θανάτους από εμφράγματα• βρήκαν αύξηση 20% για κάθε 10 μγ/ m3 αύξηση στην έκθεση σε PM2.5 σε όσους ακολουθούσαν ελάχιστα τη δίαιτα και μόνο 5% για όσους ακολουθούσαν πιστά τη δίαιτα. Και οι θάνατοι από καρδιακά εμφράγματα αυξήθηκαν κατά 12% για κάθε αύξηση ppb έκθεσης στο υπεροξείδιο του αζώτου στην πρώτη ομάδα, σε σύγκριση με αύξηση 4% στη δεύτερη ομάδα.

Δεδομένων των οφελών που βρήκαμε από μια δίαιτα πλούσια σε αντιοξειδωτικά, τα αποτελέσματά μας συμφωνούν με την υπόθεση ότι η ατμοσφαιρική ρύπανση που προκαλείται από την καύση καυσίμων επιδρά αρνητικά στην υγεία, ενεργοποιώντας οξειδωτικό στρες και φλεγμονές». Αξίζει να σημειώσουμε ότι οι ερευνητές είχαν πρόσβαση στις πληροφορίες της διατροφής των συμμετεχόντων μόνο στην αρχή της έρευνας, οπότε οι συνήθειές τους θα μπορούσαν να είχαν αλλάξει στο πέρασμα του χρόνου και ίσως σημαντικά.

Επίσης, η έρευνα περιελάμβανε περισσότερους λευκούς συμμετέχοντες με υψηλό εισόδημα, κάτι που αποτελεί περιορισμό για τα αποτελέσματα της έρευνας. Εντούτοις, τα αποτελέσματα είναι σημαντικά και προσθέτουν άλλο ένα πλεονέκτημα στη μακρά λίστα που κατέχει η Μεσογειακή διατροφή.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.abstractsonline.com/pp8/#!/4499/presentation/22131

https://journals.lww.com/epidem/Abstract/2013/07000/Mediterranean_Diet,_Cognitive_Function,_and.1.aspx

https://onlinelibrary.wiley.com/doi/full/10.1002/ana.23944

https://academic.oup.com/ajcn/article/92/6/1484/4597551

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Φρούτα και λαχανικά: Να τα προτιμάμε ολόκληρα ή να πίνουμε τον χυμό τους;
4 είδη ουσιών στα τρόφιμα που «ξεγελούν» τον εγκέφαλό μας
Αλάτι: Πόσο χρειάζεται να καταναλώνουμε μέσα στη μέρα;
Ο μικρός καρπός με τη «γιγάντια» διατροφική αξία | Προστατεύει το έντερο, βελτιώνει τον ύπνο και αγαπά την καρδιά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση