Είναι η Σκανδιναβική διατροφή υγιεινότερη από τη Μεσογειακή; Μια διατροφολόγος συγκρίνει

Θα έχετε σίγουρα κάπου διαβάσει για τη Σκανδιναβική δίαιτα: οι τίτλοι φωνάζουν, δηλώνοντας ότι είναι η υγιεινότερη διατροφή στον κόσμο, πιο υγιεινή και από

Είναι η Σκανδιναβική διατροφή υγιεινότερη από τη Μεσογειακή; Μια διατροφολόγος συγκρίνει

Θα έχετε σίγουρα κάπου διαβάσει για τη Σκανδιναβική δίαιτα: οι τίτλοι φωνάζουν, δηλώνοντας ότι είναι η υγιεινότερη διατροφή στον κόσμο, πιο υγιεινή και από τη μεσογειακή. Μήπως λοιπόν να αρχίζουμε να τρώμε σαν Βίκινγκ; Πριν το κάνουμε, είναι καλύτερο να αναλύσουμε συγκριτικά τα δύο είδη διατροφής.

Η Σκανδιναβική δίαιτα στην πραγματικότητα μοιράζεται ορισμένες ομοιότητες με τη Μεσογειακή. Και οι δύο περιλαμβάνουν πολλά λαχανικά και φρούτα• η έμφαση δίνεται στις ολόκληρες τροφές (και όχι στις επεξεργασμένες), στα προϊόντα ολικής αλέσεως, στους ξηρούς καρπούς, στους σπόρους και στα όσπρια, στα ψάρια αντί για κρέας, στα σπιτικά, μαγειρεμένα γεύματα και περιορίζει τις επεξεργασμένες τροφές και τη ζάχαρη.

Advertisment

Μία από τις κυριότερες διαφορές ανάμεσα στις δύο δίαιτες είναι το λάδι. Στη Μεσογειακή δίαιτα, είναι το ελαιόλαδο – ενώ το κραμβέλαιο κυριαρχεί στην Σκανδιναβική κουζίνα. Καθώς και τα δύο είδη λαδιού παρέχουν μονοακόρεστα λιπαρά, πολλοί ειδικοί έχουν εξισώσει τις δύο δίαιτες ως το ίδιο υγιεινές.

Ωστόσο, θα μπορούσε να πει κανείς ότι η Σκανδιναβική δίαιτα προχωρά την “τέχνη” της διατροφής λίγα βήματα παρακάτω, με συγκεκριμένες κατευθυντήριες, οι οποίες στοχεύουν στη βελτιστοποίηση της ποιότητας του φαγητού και τη σύνδεση ανάμεσα στην παραγωγή τροφής και την υγεία του περιβάλλοντος.

Η Σκανδιναβική περιοχή – που περιλαμβάνει τη Νορβηγία, την Φινλανδία, τη Δανία και τη Σουηδία – είναι γνωστή για τα προοδευτικά κινήματα τρόπου ζωής που προσανατολίζονται στη γενικότερη ευεξία (αυτός μπορεί να είναι ένας από τους λόγους που οι Σκανδιναβοί συνεχώς βρίσκονται στις ψηλότερες θέσεις ως οι πιο ευτυχισμένοι άνθρωποι στον πλανήτη).

Advertisment

Η φιλοσοφία «hygge» είναι η προώθηση της αίσθησης ευχαρίστησης, ενώ το «lagom» είναι τρόπος ζωής που αναφέρεται στο οτιδήποτε κάνουμε, να το κάνουμε στη σωστή ποσότητα – που σημαίνει ότι ζούμε χωρίς υπερβολές, αλλά επίσης χωρίς να περιορίζουμε πολύ τον εαυτό μας. Τέλος, η έννοια του «friluftsliv» σχετίζεται με το πώς περνάμε χρόνο στη φύση.

Αυτός ο προοδευτικός τρόπος σκέψης επεκτείνεται και στη Σκανδιναβική διατροφή, με συστάσεις που περιλαμβάνουν την κατανάλωση οργανικών τροφών όποτε είναι δυνατό, την επιλογή περισσότερων εποχιακών τροφών, την κατανάλωση άγριων τροφίμων, την επιλογή κρέατος υψηλότερης ποιότητας, την αποφυγή των πρόσθετων φαγητού, την προώθηση των καλών συνθηκών διαβίωσης των ζώων και την παραγωγή λιγότερων αποβλήτων.

Ύστερα, υπάρχουν και οι έρευνες που στηρίζουν τα οφέλη της Σκανδιναβικής δίαιτας στην υγεία: Μία έρευνα έδειξε ότι προστατεύει ενάντια στο μεταβολικό σύνδρομο, σε μια σειρά συμπτωμάτων (που περιλαμβάνουν το υψηλό σάκχαρο, τη χοληστερόλη και τα τριγλυκερίδια), που αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιοπαθειών και διαβήτη. Η Σκανδιναβική δίαιτα έχει επίσης βρεθεί ότι μειώνει τη φλεγμονή στο λιπώδη ιστό, που συνδέεται με κίνδυνο ανάπτυξης παχυσαρκίας.

Συμπερασματικά, θεωρώ ότι η Σκανδιναβική δίαιτα βρίσκεται σε υψηλότερη θέση από τη Μεσογειακή. Αλλά με μία αλλαγή: αντί για κραμβέλαιο, είναι καλύτερο να βασιστούμε στο έξτρα παρθένο ελαιόλαδο. Οι έρευνες δείχνουν ότι είναι έχει πολύ πιο υγιεινά λιπαρά και η παραγωγή του είναι πιο άμεση.

Απλοί τρόποι για να ενσωματώσετε τη Σκανδιναβική δίαιτα στην καθημερινότητά σας

– Συμπεριλάβετε λαχανικά ή φρούτα σε κάθε γεύμα και σνακ (για παράδειγμα, προσθέστε λαχανικά στην ομελέτα σας και φάτε μια μπανάνα ως σνακ).

– Αναζητήστε οργανικές και τοπικές πρώτες ύλες.

– Καταναλώστε θαλασσινά τρεις φορές την εβδομάδα.

– Αντικαταστήστε τα επεξεργασμένα δημητριακά με λιγότερο επεξεργασμένα

– Καταναλώστε καθημερινά ξηρούς καρπούς ή σπόρους.

– Συμπεριλάβετε στην εβδομάδα σας τουλάχιστον μία μερίδα όσπρια (φασόλια, φακές, ρεβίθια).

– Λιγότερο κρέας και επιλέξτε οργανικό, ελεύθερης βοσκής.

– Επιλέξετε ως πρώτη επιλογή ποτού το νερό.

– Μαγειρέψτε συχνότερα στο σπίτι

– Ελέγξτε την ποσότητα της μερίδας σας

Cynthia Sass – διατροφολόγος

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Φρούτα και λαχανικά: Να τα προτιμάμε ολόκληρα ή να πίνουμε τον χυμό τους;
4 είδη ουσιών στα τρόφιμα που «ξεγελούν» τον εγκέφαλό μας
Αλάτι: Πόσο χρειάζεται να καταναλώνουμε μέσα στη μέρα;
Ο μικρός καρπός με τη «γιγάντια» διατροφική αξία | Προστατεύει το έντερο, βελτιώνει τον ύπνο και αγαπά την καρδιά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση