,

10 γρήγοροι και φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης της καούρας

Οι καούρες είναι η αίσθηση καύσου στο στήθος, στην άνω κοιλιακή χώρα ή ακριβώς πίσω από το στέρνο. Συμβαίνει όταν τα οξέα του στομαχιού

10 γρήγοροι και φυσικοί τρόποι αντιμετώπισης της καούρας

Οι καούρες είναι η αίσθηση καύσου στο στήθος, στην άνω κοιλιακή χώρα ή ακριβώς πίσω από το στέρνο. Συμβαίνει όταν τα οξέα του στομαχιού ανεβαίνουν στον οισοφάγο, στο σωλήνα που μεταφέρει τροφή από το στόμα στο στομάχι. Φυσιολογικά, όταν καταπίνουμε, οι μύες στον κατώτερο οισοφάγο χαλαρώνουν, έτσι ώστε η τροφή και το ποτό να μπορούν να μεταφερθούν στο στομάχι και ύστερα στενεύουν ξανά σαν μια βαλβίδα.

Όταν αυτοί οι μύες χαλαρώσουν πέρα από την ώρα της κατάποσης, το στομαχικό οξύ μεταφέρεται στον οισοφάγο και έτσι προκαλείται καούρα. Συνήθως το φαινόμενο επιδεινώνεται, όταν ξαπλώνουμε. Οι περιστασιακές περιπτώσεις καούρας είναι εντελώς φυσιολογικές. Όταν η καούρα όμως εμφανίζεται πάνω από δύο φορές την εβδομάδα, μπορεί να αποτελεί ένδειξη εμφάνισης γαστροοισοφαγικής παλινδρόμησης. Αν επίσης δυσκολεύεστε να καταπιείτε ή νιώθετε έντονη ναυτία ή κάνετε εμετό, χρειάζεται να επισκεφθείτε γιατρό.

Advertisment

10 γρήγορες και φυσικές θεραπείες για την καούρα

1. Καταναλώστε ένα μεγάλο πρωινό και ένα μικρό δείπνο

Αντιστρέψτε τα μεγέθη των γευμάτων σας μέσα στην ημέρα. Καταναλώστε ένα μεγάλο πρωινό, ένα μεσαίου μεγέθους μεσημεριανό και ένα λιτό δείπνο. Έρευνα που δημοσιεύτηκε το 1988 (αλλά και μετέπειτα μελέτες) παρακολούθησαν συμβάντα καούρας από 220 ασθενείς για πάνω από ένα 24ωρο και βρήκαν ότι το μεγαλύτερο ποσοστό της παλινδρόμησης συνέβαινε ανάμεσα στις 5 μ.μ και τα μεσάνυχτα. Καταναλώνοντας ένα μεγάλο δείπνο, ασκείτε πίεση στην κοιλιά σας, κάνοντας τα στομαχικά οξέα να ανεβαίνουν προς τον οισοφάγο.

2. Χάστε το λίπος γύρω από την κοιλιά

Το επιπλέον λίπος γύρω από την κοιλιά αποτελεί έναν μεγάλο παράγοντα κινδύνου για την ανάπτυξη διαφραγματοκήλης, μια πάθηση όπου το άνω μέρος του στομαχιού προβάλλεται στο διάφραγμα και στον κατώτερο οισοφάγο. Αν και τα μικρά αυτά συμβάντα δεν έχουν συμπτώματα και δεν προκαλούν στομαχικά προβλήματα, όταν είναι έντονο, μπορεί να κάνει το στομαχικό οξύ και τις τροφές να επιστρέψουν στον οισοφάγο και να προκαλέσουν καούρα.

3. Κόψτε τους υδατάνθρακες

Μία δίαιτα χαμηλή σε υδατάνθρακες μπορεί να βοηθήσει στη βελτίωση των συμπτωμάτων καούρας, σύμφωνα με μια μικρή μελέτη δημοσιευμένη το 2006. Αν και ο λόγος αυτής της σύνδεσης είναι άγνωστος, η υιοθέτηση μιας δίαιτας με 20 γραμμάρια υδατανθράκων ή λιγότερο την ημέρα έδειξε σημαντικές αλλαγές στα επίπεδα pH στο στομάχι.

Advertisment

4. Αναγνωρίστε τις τροφές που πυροδοτούν την καούρα

Αν τα επεισόδια καούρας φαίνεται να εμφανίζονται σε τυχαίες στιγμές, το καλύτερο που έχετε να κάνετε είναι να κρατήσετε ένα ημερολόγιο, ώστε να βοηθηθείτε και να βρείτε τι τα πυροδοτεί. Παρακάτω αναφέρονται κάποιες από τις τροφές που πυροδοτούν συχνά φαινόμενα καούρας:

– Λιπαρές τροφές (τυρί, ξηροί καρποί, αβοκάντο, burgers, τηγανιτές πατάτες)

– Τροφές και ποτά με μεγάλη οξύτητα (όπως πορτοκάλι, λεμόνια και λοιπά εσπεριδοειδή, ντομάτες)

– Καυτερές τροφές (πικάντικα μπαχαρικά)

– Καφές – σοκολάτα

– Μέντα

– Μπύρα και κρασί

5. Διαχειριστείτε το στρες

Η σχέση ανάμεσα στο στρες και στην καούρα έχει επίσης αποδειχθεί ότι είναι αρκετά δυνατή με τα ευρήματα να δείχνουν ότι η γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση παρουσιάζει μια ισχυρή συσχέτιση με το ψυχοκοινωνικό στρες – και όσο πιο στρεσαρισμένοι είστε, τόσο πιο σοβαρή η καούρα. Μάθετε να διαχειρίζεστε το στρες με τεχνικές αντιμετώπισης, ώστε εκτός από την καούρα, να βελτιώσετε την ποιότητα ζωής σας.

6. Φορέστε ελαφρύ, χαλαρό ρουχισμό

Όταν ήδη έχετε πρόβλημα καούρας, φορώντας στενό ρουχισμό γύρω από την κοιλιά και το θώρακά σας, επιδεινώνετε τις συνθήκες, αφού πιέζετε ουσιαστικά εκείνα τα σημεία. Μέχρι να ελέγξετε την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση, αφήστε τα skinny jeans στην άκρη και φορέστε κάτι πιο άνετο.

7. Μην τρώτε περίπου 3 ώρες πριν κοιμηθείτε το βράδυ

Αν καταναλώσετε ένα μεγάλο γεύμα και μετά ξαπλώσετε, έχετε κάνει την καλύτερη δουλειά για να δημιουργήσετε καούρα. Όταν προσπαθείτε να αποκοιμηθείτε και παράλληλα έχετε καούρα, νιώθετε το λιγότερο άβολα, αλλά αν αυτό γίνεται και συχνά, θέτετε σε κίνδυνο τη συνολική σας υγεία. Όταν ξαπλώνετε οριζοντίως, τα στομαχικά οξέα δεν κινούνται σύμφωνα με τη βαρύτητα και έτσι περνούν εύκολα στον οισοφάγο. Με τον καιρό, τα οξέα μπορούν να σημαδέψουν και να στενέψουν τον σωλήνα, προκαλώντας περαιτέρω προβλήματα υγείας και αυξάνοντας ακόμα και τον κίνδυνο ανάπτυξης καρκίνου του οισοφάγου.

8. Σηκώστε το κεφάλι του κρεβατιού σας

Αν έχετε συχνά αϋπνίες από καούρες και θέλετε να ανακουφιστείτε, απλά σηκώστε το κεφάλι του κρεβατιού. Αν δεν έχετε ειδικό κρεβάτι, τοποθετήστε ένα παραπάνω μαξιλάρι και σηκώστε ελαφριά το κεφάλι σας, αλλά χωρίς να διπλώνετε τον αυχένα σας έντονα.

9. Μασήστε πράγματα που παράγουν σίελο

Καθώς ο σίελος του στόματος είναι φυσικά αλκαλικός, η κατανάλωση και το μάσημα τροφών που προκαλούν παραπάνω παραγωγή σιέλου μπορεί να βοηθήσει στην ανακούφιση από την γαστροοισοφαγική παλινδρόμηση στο λεπτό.

10. Καταναλώστε περισσότερες τροφές που καταπολεμούν τις καούρες

Τροφές πλούσιες σε φυτικές ίνες, φυλλώδη πράσινα λαχανικά, προβιοτικά, τζίντζερ, κουρκουμά, χυμό αλόη βέρα, πολύ νερό. Όλες αυτές είναι επιλογές που βρίσκετε εύκολα και μπορούν σε μέτριες πάντα δόσεις να σας ανακουφίσουν από τις στομαχικές καούρες.

[toggle title="Πηγές"]

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/3344401

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/10520831

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/22098332

https://www.mayoclinic.org/diseases-conditions/barretts-esophagus/symptoms-causes/syc-20352841

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3576549/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC1411934/pdf/gut00461-0100.pdf

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/25452775

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pubmed/16871438

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πέψη: Απλές πρωινές συνήθειες για να ενεργοποιήσετε το μεταβολισμό σας
Πότε πρέπει να αποφεύγετε τη βιταμίνη C ή να περιορίζετε την υπερβολική κατανάλωσή της;
Συνταγή: Σπιτικό ρόφημα που ανακουφίζει από τα συμπτώματα του επίμονου βήχα
Βιταμίνη D: Πώς θα γεμίσετε τις αποθήκες του οργανισμού σας με φυσικό τρόπο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση