,

Μπορεί ο καφές να ενισχύσει το ομαδικό πνεύμα;

Ο καφές είναι επιβεβαιωμένο ότι μας κρατά σε εγρήγορση και μας βοηθά να συγκεντρωνόμαστε, οπότε πολλοί από εμάς τον καταναλώνουμε για να τονώσουμε τα

Μπορεί ο καφές να ενισχύσει το ομαδικό πνεύμα;

Ο καφές είναι επιβεβαιωμένο ότι μας κρατά σε εγρήγορση και μας βοηθά να συγκεντρωνόμαστε, οπότε πολλοί από εμάς τον καταναλώνουμε για να τονώσουμε τα επίπεδα της ενέργειας και την παραγωγικότητά μας. Ωστόσο, αποδεικνύεται ότι αυτό το δημοφιλές διεγερτικό ρόφημα βοηθά στη διατήρηση όχι μόνο της ατομικής προσπάθειας, αλλά και την εποικοδομητική αλληλεπίδραση μέσα σε μια ομάδα.

Και αυτό δεν οφείλεται μόνο στο γεγονός ότι γύρω από μια ζεστή κούπα καφέ δενόμαστε περισσότερο ως άνθρωποι. Όπως δείχνουν τα αποτελέσματα μιας νέας έρευνας από το Πανεπιστήμιο της Πολιτείας του Ohio και τα οποία δημοσιεύτηκαν στο Journal of Psychopharmacology, όσοι καταναλώνουν μία κούπα καφέ πριν αλληλεπιδράσουν με την εργασιακή τους ομάδα, καταφέρνουν να αποδώσουν πιο δημιουργικά και εποικοδομητικά με τους συναδέλφους τους.

Advertisment

Ο Amit Singh και οι συνάδελφοί του διεξήγαγαν δύο σχετικά πειράματα για να δουν πώς ο καφές επηρεάζει τον τρόπο με τον οποίο τα μέλη μιας ομάδας σχετίζονται μεταξύ τους, όπως επίσης και το πώς αποδίδουν κατά τη διάρκεια των ομαδικών εργασιών.

Ο καφές ενισχύει τις θετικές αξιολογήσεις

Για το πρώτο πείραμα, οι ερευνητές βρήκαν 72 φοιτητές, λάτρεις του καφέ, στους οποίους δόθηκε αυστηρή οδηγία να μην καταναλώσουν ποτά με καφεΐνη πριν το πείραμα. Χωρίστηκαν τυχαία σε ομάδες των πέντε ατόμων. Στους μισούς προσφέρθηκε μια κούπα καφέ και ύστερα τους ζητήθηκε να κάνουν κάποιες δραστηριότητες για περίπου 30 λεπτά, ενώ η καφεΐνη δρούσε. Ύστερα, τους ζητήθηκε να συμμετέχουν σε μια συζήτηση με θέματα που δόθηκαν στην κάθε ομάδα, στην οποία συμμετείχαν για 15 λεπτά.

Στους άλλους μισούς συμμετέχοντες προσφέρθηκε καφές μόνο μετά το πείραμα, ώστε να συγκρίνουν την επίδραση της καφεΐνης με εκείνη των άλλων μισών. Στο τέλος της ομαδικής συζήτησης, τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν τη συνεισφορά των άλλων μελών της ομάδας, αλλά και της δικής τους. Οι ερευνητές συμπέραναν ότι οι συμμετέχοντες που έπιναν περισσότερο καφέ πριν την ομαδική συζήτηση έτειναν να αξιολογούν τόσο τον εαυτό τους, όσο και τα μέλη της ομάδας τους πιο θετικά σε σύγκριση με εκείνους που κατανάλωναν καφέ μετά τη συζήτηση.

Advertisment

Πιθανότατα να οφείλεται στην αυξημένη εγρήγορση

Στο δεύτερο πείραμα, οι ερευνητές άλλαξαν τις συνθήκες. Αυτή τη φορά, εργάστηκαν με 61 συμμετέχοντες – όλοι φοιτητές – στους προσφέρθηκε καφές στην αρχή του πειράματος.Οι μισοί ήπιαν κανονικό καφέ και οι άλλοι μισοί χωρίς καφεΐνη.

Γι’ άλλη μια φορά, οι φοιτητές μοιράστηκαν τυχαία σε μικρές ομάδες και τους ζητήθηκε να συζητήσουν ένα αμφιλεγόμενο θέμα. Γι’ άλλη μια φορά, μετά το πείραμα, τους ζητήθηκε να αξιολογήσουν τη συνεισφορά και απόδοση τόσο του εαυτού τους, όσο και των υπόλοιπων μελών.

Το πείραμα επιβεβαίωσε τα προηγούμενα αποτελέσματα: οι συμμετέχοντες που ήπιαν κανονικό καφέ έτειναν να αξιολογούν θετικότερα τόσο τον εαυτό τους, όσο και τους άλλους. Γιατί όμως συνέβη αυτό; Τα αυξημένα επίπεδα εγρήγορσης που χαρίζουν τα ποτά με καφεΐνη μπορεί να σχετίζονται με τα αποτελέσματα, όπως υποθέτουν οι συγγραφείς του άρθρου.

Μετά το πείραμα, ζητήθηκε από όλους να αναφέρουν το επίπεδο εγρήγορσης που ένιωθαν και όσοι είχαν πιει κανονικό καφέ ένιωθαν ότι είχαν περισσότερη ενέργεια από εκείνους που ήπιαν καφέ χωρίς καφεΐνη, χωρίς βέβαια να το γνωρίζουν.Έτσι, οι επιστήμονες συμπέραναν ότι η εγρήγορση κάνει τους ανθρώπους να νιώθουν πιο θετικά με τον εαυτό τους και τους άλλους σε περιβάλλον ομάδας.

Αυτή η εγρήγορση τους κάνει να συνεισφέρουν περισσότερο και να έχουν μια θετικότερη στάση. Επίσης, είχαν την τάση να μιλούν περισσότερο, να είναι πιο συγκεντρωμένοι στο θέμα της συζήτησης και να μην πλατειάζουν όσο έκαναν οι συμμετέχοντες που δεν είχαν καταναλώσει καφεΐνη.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://journals.sagepub.com/doi/full/10.1177/0269881118760665

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

spiliotis2
acropolis
IFS: Η θεραπεία Εσωτερικών Οικογενειακών Συστημάτων είναι μια επαναστατική προσέγγιση του ανθρώπινου ψυχισμού
askiseis arhtrosis

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση