Η προσωπική ευθύνη είναι το κλειδί για να αποκαλύψετε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας

Ο διάλογος και η αντιπαράθεση παραμένουν ως προς το πώς οι άνθρωποι μπορούν να βρουν την ευτυχία στη ζωή. Το πρόβλημα, φυσικά, θα συνεχίζει

Η προσωπική ευθύνη αποτελεί το κλειδί για να αποκαλύψετε την καλύτερη εκδοχή του εαυτού σας

Ο διάλογος και η αντιπαράθεση παραμένουν ως προς το πώς οι άνθρωποι μπορούν να βρουν την ευτυχία στη ζωή. Το πρόβλημα, φυσικά, θα συνεχίζει να υπάρχει. Κι αυτό γιατί η επιτυχία ορίζεται διαφορετικά από τον καθένα μας.

Πώς μπορεί κανείς να σας πει πώς να βρείτε την επιτυχία, αν ο ορισμός που έχει δώσει είναι διαφορετικός από τον δικό σας; Μπορεί όμως να διαφέρουμε όλοι ως προς αυτό, αλλά ένα από τα κύρια στοιχεία για να αγγίξουμε την επιτυχία είναι η προσωπική ευθύνη.

Advertisment

Ποια οπτική θα υιοθετήσετε;

Κάποιοι θα σκεφτούν ότι η ζωή απλά τους συμβαίνει, ενώ άλλοι ότι η ζωή συμβαίνει γι’ αυτούς. Η οπτική που επιθυμείτε να υιοθετήσετε μπορεί να αλλάξει δραστικά τη ζωή σας – προς το καλύτερο.

Αν απλά περνάτε μέσα από τη ζωή παθητικά νομίζοντας ότι η ζωή συμβαίνει σε εσάς, καλώς ή κακώς, τότε δεν θα πάρετε τίποτα με το δικό σας τρόπο, δεν θα κάνετε τίποτα να συμβεί. Και γιατί να προσπαθούσατε; Αν κάτι μεγαλύτερο ή πολύ κακό είχε τον έλεγχο, δεν θα ήταν καλύτερο να ανησυχούσατε για άλλα πράγματα; Κάπως έτσι σκέφτονται ορισμένοι άνθρωποι.

Από την άλλη πλευρά του νομίσματος, υπάρχει μια άλλη μερίδα ανθρώπων που πιστεύει ακράδαντα ότι έχει τη δύναμη να επηρεάσει τη ζωή της. Και πολλοί από αυτούς συνηθίζουν να σκέφτονται ότι η ζωή τους συμβαίνει. Ύστερα, σε κάποιο σημείο, κάτι συμβαίνει και αρχίζουν να παίρνουν την ευθύνη για τις πράξεις τους, καλές ή κακές, και αρχίζουν να αλλάζουν τη ζωή τους.

Advertisment

Έχετε μεγαλύτερο έλεγχο του αποτελέσματος απ’ όσο νομίζετε

Όποτε ξεπερνάμε μεγάλα εμπόδια στη ζωή, έχουμε την τάση να εγκαταλείπουμε τις προσπάθειές μας, να αφήνουμε τα πράγματα στην τύχη. Όμως, αν σταματήσετε για μια στιγμή και εξετάσετε το χρονικό των βημάτων που κάνατε για να καταφέρετε κάτι, θα αντιληφθείτε ότι είχατε μεγαλύτερο έλεγχο του αποτελέσματος απ’ ότι πιστεύατε.

Η ιδέα ότι οι ζωές μας απλά περνούν είναι μια κοινώς αποδεκτή πρακτική και ευρέως διαδεδομένη στους ανθρώπους. Σύμφωνα με αυτή, τα πρωτεία παίρνει η μοίρα, το πεπρωμένο. Δεν είναι όμως έτσι τα πράγματα.

Κάθε μέρα που περνά εκατομμύρια άνθρωποι κάνουν βήματα σε διαφορετικές κατευθύνσεις απ’ ότι συνήθιζαν, αλλάζοντας τις δικές τους ζωές και εμμέσως τις δικές σας. Ορισμένοι άνθρωποι χωρίζουν, παραιτούνται ή προγραμματίζουν διακοπές. Κάποιες φορές, είναι μια μικρή επιλογή, άλλες μια μεγάλη. Η ουσία είναι ότι κανείς δεν μας αναγκάζει να φάμε, να μείνουμε σε μια δουλειά ή να είμαστε δυστυχισμένοι. Εμείς τα επιλέγουμε όλα αυτά.

Είναι πολύ ευκολότερο να κατηγορήσουμε κάποιον ή κάτι από το να πάρουμε την προσωπική ευθύνη. Όποτε νιώσετε ότι καταρρέετε με κάποιο τρόπο, αναρωτηθείτε τι κάνατε και εσείς για να φτάσετε εκεί. Γιατί όπως φτάσατε εκεί, μπορείτε και να φύγετε από εκεί.

Η επιτυχία είναι ζήτημα οπτικής

Στη δουλειά, η επιτυχία έρχεται συνήθως με τη μορφή χρημάτων, προαγωγών, πλούσιων τίτλων και ευκαιριών. Αλλά μπορεί  να είναι και άλλα πράγματα επίσης. Για πολλούς, επιτυχία είναι να βρουν εκείνη τη λεπτή ισορροπία ανάμεσα στην εργασία και στην οικογένεια.

Για άλλους ανθρώπους, η πληρωμή των λογαριασμών, τα χρήματα για ένα ταξίδι, η δυνατότητα να φύγουν για ένα σαββατοκύριακο αποτελεί την επιτομή της επιτυχίας. Για άλλους πάλι, ένα εκατομμύριο ευρώ στην τράπεζα δηλώνει την επιτυχία. Ό,τι κι αν θέλετε στη ζωή, μπορείτε να το έχετε. Αν το θέλετε αρκετά και είστε πρόθυμοι να εργαστείτε σκληρά, μπορείτε να το έχετε. Αν χρειάζεστε κάτι, πρέπει να εμφανιστείτε γι’ αυτό πρώτα.

Πώς να αναπτύξετε την προσωπική ευθύνη

Το να γίνετε υπεύθυνοι δεν σημαίνει αυτόματα ότι χρειάζεται να κάνετε περισσότερη δουλειά απ’ όση χρειάζεται. Σημαίνει ότι πρέπει να αποδεχτείτε πως είστε οι μόνοι που μπορείτε να αλλάξετε τη ζωή σας προς το καλύτερο.

Αν δεν σας αρέσει κάτι στη ζωή που κάνετε, είναι η στιγμή που θα αποφασίσετε ότι εσείς μπορείτε να το αλλάξετε αυτό. Κανείς δεν μπορεί να το κάνει για εσάς. Ούτε οι γονείς σας, ούτε οι πλούσιοι φίλοι σας, ούτε κανείς: Κανείς δεν μπορεί να αλλάξει αυτό που δεν λειτουργεί στη ζωή σας, πέρα από εσάς. Οπότε τώρα, πρέπει να διερωτηθείτε το εξής: είστε έτοιμοι να πάρετε την ευθύνη για τη ζωή σας; Γιατί αν το κάνετε, σπουδαία πράγματα μπορούν να συμβούν.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η πρώτη μέρα της υπόλοιπης ζωής σου
Το ευτυχισμένο τέλος που δεν έρχεται ποτέ…
Όνειρα: Τα κλειδιά της ψυχής
Η "Θεωρία του κουταλιού" | Μια απλή προσέγγιση που αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε την ψυχική υγεία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση