,

Αντηλιακά: Ποια είναι τα ασφαλή συστατικά τους και ποια χρειάζεται να αποφεύγετε

Χρειάζεται να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή, όταν επιλέγουμε το αντηλιακό μας κάθε χρόνο αυτή την εποχή: Η μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση Environmental Working Group (EWG)

Αντηλιακά: Ποια είναι τα ασφαλή συστατικά τους και ποια χρειάζεται να αποφεύγετε

Χρειάζεται να δίνουμε ιδιαίτερη προσοχή, όταν επιλέγουμε το αντηλιακό μας κάθε χρόνο αυτή την εποχή: Η μη κερδοσκοπική περιβαλλοντική οργάνωση Environmental Working Group (EWG) δημοσίευσε φέτος τον ετήσιο οδηγό ασφαλών αντηλιακών για να βοηθήσει τους καταναλωτές. Δυστυχώς, σύμφωνα με αυτή, πολλά από τα προϊόντα που κυκλοφορούν στην αγορά (2/3 στις ΗΠΑ) παρέχουν χαμηλότερη από την επιθυμητή προστασία ή περιέχουν επικίνδυνα για την υγεία συστατικά.

Οι ερευνητές κατηγοριοποίησαν τα αντηλιακά βασισμένοι σε διάφορα κριτήρια, συμπεριλαμβανομένων των συστατικών που αναφέρονται στις ετικέτες των προϊόντων και συνδέονται με κινδύνους για την υγεία, αλλά και πόσο αποτελεσματικά είναι τα συγκεκριμένα προϊόντα ως προς την προστασία από την υπεριώδη ακτινοβολία. Και οι δύο παράγοντες μπορούν να προκαλέσουν βλάβες στην επιδερμίδα, ακόμα και καρκίνο του δέρματος.

Advertisment

Ασφαλή συστατικά

Το αντηλιακό που θα επιλέξετε πρέπει να έχει την ένδειξη «προστασία ευρέους φάσματος» (broad-spectrum). Αυτό σημαίνει ότι το προϊόν θα σας προστατεύει τόσο από τις ακτίνες Α, όσο και από τις ακτίνες Β. Τα ασφαλή συστατικά που προσφέρουν την πλήρη κάλυψη από την ηλιακή ακτινοβολία είναι μεταξύ άλλων:

• Αβοβενζόνη

• Κινναμωμικά

Advertisment

• Διοξείδιο του τιτανίου

• Σαλικυλικά

• Οξείδιο του ψευδαργύρου

• Mexoryl SX (ecamsule)

Επικίνδυνα συστατικά

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι σχεδόν το 65% των αντηλιακών χωρίς μεταλλικά ιχνοστοιχεία περιέχουν οξυβενζόνη, μια χημική ουσία, που διαταράσσει το ορμονικό μας σύστημα. Και δεν βλάπτει μόνο εμάς, αφού η Χαβάη πρόσφατα απαγόρεψε τη χρήση αυτής της ουσίας, καθώς σταδιακά βλάπτει τη θαλάσσια ζωή.

Ένα άλλο ανησυχητικό συστατικό είναι μια μορφή βιταμίνης Α που ονομάζεται παλμητική ρητινόλη. Αυτή έχει συνδεθεί με εμφάνιση καρκίνου του δέρματος, τουλάχιστον σε μελέτες που αφορούσαν πειραματόζωα. Το ποσοστό των αντηλιακών που περιέχουν αυτή την ουσία έχει μειωθεί αισθητά (πάνω από 50% από το 2010 και μετά). Ωστόσο, ακόμα ένα 12% των εταιριών φαίνεται να αγνοεί τους κινδύνους.

Η συγκεκριμένη έκθεση επίσης αναφέρει ότι αρκετά αντηλιακά δεν παρέχουν την προστασία που υπόσχονται από την ακτινοβολία UVA, η οποία μπορεί να προκαλέσει πρόωρη γήρανση του δέρματος και να συμβάλει στην εμφάνιση καρκίνου.

Ωστόσο, η οργάνωση επισημαίνει ότι ασχέτως των αντηλιακών και της προστασίας που υπόσχονται (όσο υψηλή κι αν είναι) δεν θα πρέπει να παρασυρόμαστε και να πιστεύουμε ότι παραμένουμε προστατευμένοι ακόμα και κατά τις μεσημεριανές ώρες. Τέλος, στην έκθεση αναφέρεται ότι είναι καλύτερο οι καταναλωτές να αποφεύγουν τα προϊόντα σε μορφή σπρέι, καθώς δεν παρέχουν την απαραίτητη ποσότητα, ώστε να καλυφθεί πλήρως η επιδερμίδα.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Επιστήμονες εντόπισαν γονίδιο που προστατεύει τον εγκέφαλο από το Αλτσχάιμερ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση