, ,

Δυσκοιλιότητα: Ποια συμπτώματά της δηλώνουν ότι πρέπει να επισκεφθείτε γιατρό

Το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας είναι αρκετά συχνό (σχεδόν 2.5 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται το γιατρό γι’ αυτό το λόγο κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Αμερικάνικο

Δυσκοιλιότητα: Ποια συμπτώματά της δηλώνουν ότι χρειάζεται να επισκεφθείτε γιατρό

Το πρόβλημα της δυσκοιλιότητας είναι αρκετά συχνό (σχεδόν 2.5 εκατομμύρια άνθρωποι επισκέπτονται το γιατρό γι’ αυτό το λόγο κάθε χρόνο, σύμφωνα με το Αμερικάνικο Κολέγιο Γαστρεντερολογίας). Αν και είναι λοιπόν ένα αρκετά συχνό φαινόμενο, υπάρχουν ορισμένα σημάδια που δείχνουν ότι η δυσκοιλιότητα που εμφανίζετε είναι σοβαρότερη.

Η Melissa Latorre, M.D, γαστρεντερολόγος και επίκουρη καθηγήτρια ιατρικής τονίζει ότι στις περισσότερες περιπτώσεις, η δυσκοιλιότητα είναι ακίνδυνη, αλλά σε σπάνια σενάρια οδηγεί σε νοσηλεία ή σε επικίνδυνες για τη ζωή επιπλοκές. «Το σημαντικότερο είναι να αποκλειστούν μιμητές της δυσκοιλιότητας, όπως ο καρκίνος του παχέος εντέρου.

Advertisment

Φυσιολογική εντερική λειτουργία και ανησυχητικά συμπτώματα

Δυσκοιλιότητα υπάρχει, σύμφωνα με τους γιατρούς, όταν οι κενώσεις είναι λιγότερες από τρείς την εβδομάδα και όταν τα κόπρανα είναι αρκετά σκληρά και προκαλούν πόνο. Οι περισσότεροι άνθρωποι νιώθουν επίσης πρήξιμο και συνεχή αίσθηση κορεσμού, αλλά ο πόνος συχνά δεν αποτελεί χαρακτηριστικό σύμπτωμα, αν η δυσκοιλιότητα εμφανίζεται συχνά.

Πότε χρειάζεται να επισκεφθείτε γιατρό

Πολλοί άνθρωποι τρομάζουν και πανικοβάλλονται, αν δεν επισκεφθούν την τουαλέτα για κάποιες μέρες, αλλά δεν αποτελεί πάντα επείγουσα περίπτωση. Όμως, αν έχει περάσει μια εβδομάδα από την τελευταία φορά που νιώσατε το έντερό σας ενεργοποιημένο – και έχετε δοκιμάσει φυσικούς τρόπους αντιμετώπισης – τότε είναι καλύτερα να επισκεφτείτε έναν γιατρό.

Εκτός από τη συχνότητα των κενώσεων, τα σοβαρότερα συμπτώματα, που χρειάζεται να εξετάσετε περιλαμβάνουν : αλλαγές στην υφή των κοπράνων, αίμα, αιμορροΐδες, απώλεια βάρους, μειωμένη όρεξη, ναυτία ή εμετός. Σε αυτές τις περιπτώσεις, το πρώτο πράγμα που ο γιατρός θα προσπαθήσει να αποκλείσει είναι ο καρκίνος του παχέος εντέρου. Αποκλείοντας αυτό, θα αναζητήσουν στη συνέχεια άλλες αιτίες.

Advertisment

Σε σπάνιες περιπτώσεις, η δυσκοιλιότητά σας θα μπορούσε να αποτελεί έναν τύπο απόφραξης σε κάποιο σημείο του συστήματος. Σε αυτή την περίπτωση, οι ασθενείς έχουν έντονα συμπτώματα με ναυτία, εμετό, πόνο και εμφανές πρήξιμο. Η βασική διαφορά εδώ είναι ότι δυσκολεύονται να απαλλαγεί από τα αέρια. Αν εμφανίζετε κάποιο από αυτά τα συμπτώματα, χρειάζεται να επισκεφθείτε γιατρό.

Πώς να αντιμετωπίσετε τη δυσκοιλιότητα στο σπίτι

Αν το πρόβλημα είναι κάτι νέο για εσάς, δοκιμάστε αρχικά ορισμένες φυσικές θεραπείες στο σπίτι. Ο καλύτερος τρόπος για να βοηθήσετε το πεπτικό σύστημα είναι φυσικά να καταναλώνετε φυτικές ίνες, να παραμένετε ενυδατωμένοι και να γυμνάζεστε.

Επίσης, αν δεν κινείστε εσείς, χρειάζεται να ξέρετε ότι ούτε το έντερό σας πρόκειται να κινηθεί. Γι’ αυτό, περπατήστε και προσπαθήστε να μη μένετε όλη μέρα σε καθιστή θέση. Αν τίποτα από αυτά δεν λειτουργήσει, υπάρχουν οι εναλλακτικές των συμπληρωμάτων φυτικών ινών και φυσικά των καθαρτικών. Να θυμάστε όμως ότι αν χρησιμοποιείτε συνέχεια τέτοια σκευάσματα, χρειάζεται να επισκεφθείτε έναν γαστρεντερολόγο.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Επιστήμονες εντόπισαν γονίδιο που προστατεύει τον εγκέφαλο από το Αλτσχάιμερ
Ήπαρ: Το πασίγνωστο φυτό που αποτρέπει την συσσώρευση λίπους

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση