Πρησμένα μάτια και μαύροι κύκλοι: 5 απλοί τρόποι αντιμετώπισης

Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής. Πολλές φορές όμως κοιτώντας στον καθρέφτη βλέπουμε… πρησμένα μάτια, με μαύρους κύκλους και ρυτίδες. Ευτυχώς όμως, υπάρχουν

Πρησμένα μάτια και μαύροι κύκλοι: 5 απλοί τρόποι αντιμετώπισης

Τα μάτια είναι ο καθρέφτης της ψυχής. Πολλές φορές όμως κοιτώντας στον καθρέφτη βλέπουμε… πρησμένα μάτια, με μαύρους κύκλους και ρυτίδες. Ευτυχώς όμως, υπάρχουν μέσα που μπορείτε να χρησιμοποιήσετε και τα οποία έχετε στο σπίτι σας, ώστε τα μάτια σας να δείχνουν ξεκούραστα.

Τι είναι τα πρησμένα μάτια;

Το οίδημα κάτω από τα μάτια ή το πρήξιμο είναι ένα κοινό πρόβλημα το οποίο κατά κύριο λόγο δεν χρειάζεται κάποια συγκεκριμένη θεραπεία, ωστόσο μπορεί να μας υποδείξει μερικές φορές κάποιο συνήθεια που ενδεχομένως να ακολουθούμε και μάλλον δεν είναι τόσο καλή για την υγεία μας.

Τι είναι ουσιαστικά; Η γήρανση αλλά και ο γενετικός σας κώδικας μπορούν να προκαλέσουν αποδυνάμωση των ιστών που βρίσκονται γύρω από τα μάτια. Αυτό οδηγεί στην δημιουργία λίπους που κινείται στα κάτω βλέφαρα, κάνοντάς τα να φαίνονται πρησμένα.

Ποιοι είναι όμως οι λόγοι που γίνεται αυτό;

Αιτίες που μπορεί να ευθύνονται για τα πρησμένα μάτια

1. Τρώτε πολύ αλάτι

Η υπερβολική κατανάλωση αλατιού δεν κάνει καλό ούτε στην υγεία μας αλλά ούτε συμβάλει και στην ξεκούραστη όψη των ματιών μας. Το επιπλέον νάτριο, όπως όλοι ξέρουμε προκαλεί κατακράτηση. Η οποία μπορεί να εμφανιστεί και στο πρόσωπό μας με την μορφή των πρησμένων ματιών. Μπορείτε να μειώσετε την πρόσληψη αλατιού στην καθημερινότητά σας και με αυτόν τον τρόπο ενδεχομένως να βοηθήσετε τα μάτια σας να ξεπρηστούν. Η περίσσεια νερού προκαλεί πρήξιμο στο πρόσωπο και το σώμα. Αυτό είναι ιδιαίτερα κοινό το πρωί μετά από ένα αλμυρό γεύμα.

Εναλλακτικά, για να μπορέσετε να απαλλαγείτε άμεσα από τα πρησμένα μάτια -σε περίπτωση που αυτά οφείλονται στο πολύ αλάτι- μπορεί να καταναλώσετε τροφές που είναι υψηλές σε κάλιο όπως:

 • μπανάνες
 • γιαούρτι
 • πατάτες

2. Πρησμένα μάτια και κλάμα

Η αλήθεια είναι πως εδώ δεν χρειάζονται πολλές επεξηγήσεις. Αυτή η περίπτωση, είναι κατά πάσα πιθανότητα γνωστή στους περισσότερους. Το κλάμα προκαλεί τη συγκέντρωση υγρών γύρω από τα μάτια μας, προκαλώντας πρήξιμο για μικρό χρονικό διάστημα. Τις περισσότερες φορές αυτό εξαφανίζεται μόνο του μετά από λίγες ώρες.

3. Έλλειψη ύπνου

Μια ερευνητική μελέτη διαπίστωσε ότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να σας προκαλέσει πρήξιμο κάτω από τα μάτια. Αυτό συμβαίνει διότι η έλλειψη ύπνου μπορεί να αποδυναμώσει τους μυς γύρω από τα μάτια μας και να προκαλέσει απώλεια κολλαγόνου.

4. Το κάπνισμα

Πέρα από τις ήδη γνωστές παρενέργειες του καπνίσματος άλλη μία είναι και αυτή των πρησμένων ματιών και των μαύρων κύκλων. Αυτό συμβαίνει είτε λόγω υπερευαισθησίας στον καπνό είτε λόγω της μειωμένης κυκλοφορίας του αίματος.

5. Λοίμωξη

Υπάρχει μεγάλη πιθανότητα στην περίπτωση που παρατηρήσετε πρήξιμο στο ένα μάτι, τότε αυτό να οφείλεται σε κάποια βακτηριακή λοίμωξη στα μάτια ή τα βλέφαρά σας. Σε αυτήν την περίπτωση αποφύγετε να αγγίζετε τα μάτια σας και επικοινωνείστε με τον οφθαλμίατρο σας έτσι ώστε να σας καθοδηγήσει κατάλληλα.

Μερικές από τις λοιμώξεις που μπορούν να ευθύνονται για τα πρησμένα μάτια είναι οι παρακάτω:

Επιπεφυκίτιδα

Αυτή η μόλυνση μπορεί να προκληθεί από βακτήρια, έναν ιό, χημικά και άλλα ερεθιστικά προϊόντα που χρησιμοποιήσατε ή ήρθαν σε επαφή με τα μάτια σας και μπορεί να συμβεί σε οποιαδήποτε ηλικία.

Χαλάζιο

Ένα χαλάζιο προκαλείται από έναν μπλοκαρισμένο αδένα στα βλέφαρά μας και συνήθως μοιάζει σαν ένα μικρό χτύπημα στο βλέφαρο. Μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα εάν μολυνθεί.

6. Μπλοκαρισμένος αγωγός δακρύων

Σε περίπτωση που η δίοδος για την έξοδο των δακρύων και του νερού στα μάτια μας είναι μπλοκαρισμένη τότε όλο αυτό το υγρό θα μπλοκαριστεί γύρω από τα μάτια και μπορεί να οδηγήσει στο γνωστό πρήξιμο.

Σε περίπτωση που δεν υποχωρήσει μόνο του έπειτα από μερικές ημέρες, συστήνεται να βάζετε ζεστές κομπρέσες στην περιοχή και η χρήση χαμομηλιού.

7. Τραυματισμός

Μια μικρή γρατσουνιά γύρω από το μάτι μπορεί να συμβεί ιδιαίτερα εύκολα. Είτε με το νύχι μας κατά λάθος κατά την διάρκεια της ημέρας είτε από κάποιο πινέλο μακιγιάζ.Ένας τραυματισμός μπορεί να οδηγήσει σε οίδημα κάτω από τα μάτια αρκετά άμεσα.

8. Νόσος του Graves: Τι σχέση έχει με τα πρησμένα μάτια

Η νόσος του Graves ονομάζεται επίσης και ασθένεια του θυρεοειδούς. Αυτό συμβαίνει συνήθως όταν ο θυρεοειδής σας αδένας δεν εξισορροπεί σωστά τις θυρεοειδικές ορμόνες. Ενώ μερικές φορές η νόσος μπορεί να εμφανιστεί σε περίπτωση που λάβετε πολλά φάρμακα για τον θυρεοειδή σας αδένα όπου σε αυτήν την περίπτωση θα χρειαστείτε άμεση θεραπεία.

Η νόσος του Graves ουσιαστικά αυτό που κάνει είναι να προκαλεί αλλαγές στον ιστό γύρω από τα μάτια.  Μερικά συμπτώματα που μπορούν να σας βοηθήσουν να καταλάβετε κάτι δεν λειτουργεί σωστά είναι τα παρακάτω:

 • πόνος ή πίεση
 • ερυθρότητα
 • ευαισθησία στο φως
 • όταν βλέπετε διπλά
 • θολή όραση ή απώλεια όρασης

9. Μονοπυρήνωση

Αν και μπορεί να ακούγεται ακραίο, το πρήξιμο κάτω από τα μάτια υπάρχει περίπτωση να είναι και ένα δείγμα μονοπυρήνωσης. Τα συμπτώματα των ματιών που μαρτυρούν μονοπυρήνωση θα μπορούσαν να είναι μερικά από τα παρακάτω:

 • ερυθρότητα
 • πόνος
 • πρήξιμο

Ενώ γενικότερα συμπτώματα της μονοπυρήνωσης είναι τα παρακάτω:

 • πονόλαιμος
 • κούραση
 • πυρετός
 • πονοκέφαλο
 • πρησμένες αμυγδαλές
 • πρήξιμο στο λαιμό και τις μασχάλες
 • εξάνθημα

Διαβάστε επίσης | Αθηρωματικός Δείκτης: Τι είναι, ποιες είναι οι φυσιολογικές τιμές και τι να προσέχετε στη διατροφή σας

Απλοί τρόποι να αντιμετωπίσετε τα πρησμένα μάτια και τους μαύρους κύκλους

Τσάι

Το τσάι περιέχει φυσικές τανίνες, είναι ένα ήπιο διουρητικό και χρησιμοποιείται εδώ και χρόνια από τις γιαγιάδες μας, αλλά και σήμερα από τα μοντέλα, για να μειώσουν τα πρησμένα μάτια. Μουλιάστε δύο σακουλάκια τσαγιού σε ζεστό νερό και ύστερα βάλτε τα για λίγα λεπτά στο ψυγείο. Τοποθετήστε ένα σε κάθε μάτι για πέντε λεπτά και ύστερα θα νιώθετε τα μάτια σας φρέσκα.

Αβοκάντο

Για πολλούς ανθρώπους, η κούραση προκαλεί μαύρους κύκλους κάτω από τα μάτια και αυτό μπορεί να προσθέσει χρόνια στην εμφάνισή μας. Αν δεν έχετε χρόνο για ξεκούραση, τοποθετήστε φέτες ώριμου αβοκάντο κάτω από τα μάτια ή δοκιμάστε να εφαρμόσετε μια πάστα από ψημένα αμύγδαλα και γάλα, ώστε να φωτίσετε τις μαύρες σκιές.

Κουτάλια

Πάρτε δύο μεταλλικά κουτάλια και κρατήστε τα κάτω από πολύ κρύο τρεχούμενο νερό για λίγα λεπτά. Ύστερα, ξαπλώστε και τοποθετήστε το πίσω μέρος του κουταλιών πάνω από τα βλέφαρα για 30 με 60 δευτερόλεπτα. Το κρύο μέταλλο θα ζωντανέψει ξανά τα κουρασμένα σας μάτια και θα σας δώσει και ενέργεια.

Αγγούρι

Είναι ο πιο διαδεδομένος τρόπος αντιμετώπισης του προβλήματος. Αν έχετε κόκκινα και πρησμένα από την κούραση μάτια, κόψτε φέτες αγγουριού και τοποθετήστε τις σε κάθε μάτι για 30 λεπτά. Τα μάτια σας θα είναι πιο φωτεινά και θα τα νιώθετε αναζωογονημένα.

Κρέμα για τις αιμορροΐδες

Τα μοντέλα και οι καλλιτέχνες έχουν αυτό το μυστικό: χρησιμοποιούν εδώ και χρόνια την κρέμα αυτή για να μειώσουν τις ρυτίδες και το πρήξιμο. Αν η μυρωδιά σας φαίνεται αρκετά δυνατή, αναμίξτε τη με λίγη από την ενυδατική σας κρέμα. Όμως, προσέξτε να μην μπει στα μάτια σας. Εφαρμόστε τη μόνο από κάτω.

Αλόη και πρησμένα μάτια

Πέρα από τους προαναφερθέντες τρόπους που μπορούν να σας βοηθήσουν να απαλλαγείτε από τα πρησμένα μάτια και τους μαύρους κύκλους, υπάρχει και άλλος ένας ιδιαίτερα διαδεδομένος τρόπος αντιμετώπισης και αυτός δεν είναι άλλος από την αλόη.  Η αλόη είναι ίσως ο πιο ισχυρός φυσικός τρόπος για να απαλλαγείτε άμεσα από τα πρησμένα μάτια.

Η Αλόη, είναι ιδιαίτερα αγαπητή στον τομέα των καλλυντικών και των κρεμών και πολλές γυναίκες έχουν κυριολεκτικά αντικαταστήσει την χρήση των συσκευασμένων προϊόντων αποκλειστικά με την χρήση της αλόης, και αυτό όχι άδικα, καθώς η αλόη έχει δρα ως προστατευτικό στρώμα πάνω στο δέρμα και συμβάλλει στην αναπλήρωση της υγρασίας του και ενυδατώνει την επιδερμίδα χωρίς να την βαραίνει.

Η αλόη είναι κατευναστική ουσία και μπορεί να μειώσει τις φλεγμονές και τα οιδήματα. Τα φύλλα αλόης περιέχουν μια πληθώρα αντιοξειδωτικών ουσιών, συμπεριλαμβανομένων της β-καροτίνης και της βιταμίνης C και Ε, που συμβάλλουν στο να βελτιωθεί η φυσική σφριγηλότητα του δέρματος και έτσι έχουμε σαν αποτέλεσμα την πολύτιμη βοήθεια της αλόης στα πρησμένα μάτια και στους μαύρους κύκλους.

Εάν έχετε φυτό αλόης στο σπίτι σας, μπορείτε να κόψετε το φύλλο του και στην συνέχεια να βάλετε το τζελ σε παγοκύστες και να το φυλάξετε στην κατάψυξη. Έτσι μπορείτε την επόμενη φορά που υποφέρετε από πρησμένα μάτια να τρίψετε ένα παγάκι αλόης για καλύτερα αποτελέσματα.

Πηγές:

www.healthline.com/health/eye-health/10-causes-of-under-eye-swelling#mono

www.medicalnewstoday.com/articles/318219

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πρόσφατα Άρθρα

Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε