12 σημάδια που μαρτυρούν ότι είστε ανεξάρτητοι

Η απόκτηση της ανεξαρτησίας είναι ένα ταξίδι, και μάλιστα δύσκολο. Περιλαμβάνει συνήθως ορισμένες στερήσεις, αρκετή προσπάθεια και εσωτερική αναζήτηση. Όμως, όταν αυτή έρχεται, μας

12 σημάδια που μαρτυρούν ότι είστε ανεξάρτητοι

Η απόκτηση της ανεξαρτησίας είναι ένα ταξίδι, και μάλιστα δύσκολο. Περιλαμβάνει συνήθως ορισμένες στερήσεις, αρκετή προσπάθεια και εσωτερική αναζήτηση. Όμως, όταν αυτή έρχεται, μας φέρνει μια ξεχωριστή αίσθηση εκπλήρωσης και αυτοπραγμάτωσης, αλλά και ορισμένες φορές μοναξιά. Η ανεξαρτησία περιλαμβάνει πολλά στοιχεία, από το να διδάξει κανείς τον εαυτό του νέα πράγματα μέχρι να ξεκινήσει μια μοναχική περιπέτεια. Κάποιος θα έλεγε ότι είναι ένα δώρο, αλλά και μια κατάρα ταυτόχρονα.

12 σημάδια που μαρτυρούν ότι είστε ανεξάρτητοι

1. Θέλετε να μπορείτε να ολοκληρώνετε μια εργασία χωρίς καμία βοήθεια

Σας δίνεται μια εργασία, ένα project από τη δουλειά σας ή και κάποια δική σας δουλειά, κάτι που χρειάζεται να ολοκληρώσετε. Αποφεύγετε να ζητήσετε βοήθεια από άλλους, επειδή νιώθετε ότι αν το κάνετε θα σημαίνει ότι δεν μπορείτε να τα καταφέρετε μόνοι σας.

Advertisment

2. Όταν τελικά παραδέχεστε ότι χρειάζεστε βοήθεια, δυσκολεύεστε να τη ζητήσετε

Χρειάζεστε αρκετό χρόνο για να καταφέρετε να ζητήσετε βοήθεια, ακόμα κι αν είναι κάτι απλό, όπως το να σας κατεβάσουν κάτι από ένα ψηλό ράφι. Μπορεί να προσπαθείτε ώρα, να σας κοιτούν περίεργα, και πάλι όμως δεν θα έχετε πάρει την απόφαση για βοήθεια.

3. Θέλετε φίλους, αλλά όντας ανεξάρτητοι μεταξύ σας

Στο πίσω μέρος του νου σας, σκέφτεστε ότι η εξάρτηση από άλλους δείχνει εσωτερική αδυναμία, οπότε προσπαθείτε συνεχώς να μη τη δημιουργείτε στις φιλικές σας σχέσεις.

4. Όταν τελικά κάνετε φίλους, η παρέα μαζί τους αποδεικνύεται ορισμένες φορές δύσκολη

Θέλετε να βγείτε έξω και να διασκεδάσετε. Αλλά υπάρχει κάτι μέσα σας που σας λέει ότι αν βγείτε μαζί τους, δεν θα είστε τόσοι ανεξάρτητοι όσο αν βγαίνατε μόνοι σας.

Advertisment

5. Όταν είστε με την οικογένειά σας, νιώθετε ότι δεν ταιριάζετε

Είστε τόσο συνηθισμένοι να βγαίνετε και να κάνετε τα δικά σας που όταν είστε με την οικογένειά σας, μπορεί να νιώθετε μια μικρή πίεση. Συνηθίζουν όλοι να ζητούν μεταξύ τους να κάνουν πράγματα και δουλειές, αλλά εσείς δεν έχετε καμία τέτοια τάση και προτιμάτε να μένετε απομονωμένοι.

6. Είναι δύσκολο να πηγαίνετε για ψώνια με άλλους

Όταν ψωνίζετε, ξέρετε ακριβώς τι είναι αυτό που θέλετε και δεν χάνετε χρόνο. Όταν είστε με άλλους, χρειάζεται να περιμένετε όσοι οι άλλοι ψάχνουν και δοκιμάζουν. Οπότε προτιμάτε να πηγαίνετε για ψώνια μόνοι σας.

7. Ξέρετε πότε να λέτε «όχι» ή «ναι»

Δεν αφήνεται ένα «ίσως» στον αέρα να πλανάται, αυτό είναι για όσους αποφασίζουν την τελευταία στιγμή. Εσείς γνωρίζετε ήδη αν θέλετε να κάνετε ή όχι κάτι, οπότε η απάντησή σας είναι άμεση και βέβαιη.

«Το σπουδαιότερο πράγμα στον κόσμο είναι να γνωρίζει κανείς πώς να ανήκει στον εαυτό του» – Michel de Montaigne (Γάλλος δοκιμιογράφος)

8. Είστε δυνατοί και συγκεντρωμένοι

Αρνείστε να βρεθείτε σε μια κατάσταση όπου δεν θα ξέρετε τι να κάνετε με τον εαυτό σας και δεν σας αρέσει να δείχνετε αδυναμία. Προτιμάτε να μην είστε πολύ εκδηλωτικοί σε δημόσιο χώρο, οπότε υποκρίνεστε ότι όλα είναι εντάξει, ακόμα κι αν δεν είναι. Τείνετε να παραμένετε συγκεντρωμένοι, ειδικά αν προσπαθείτε να βάλετε για λίγο στην άκρη τα συναισθήματά σας.

9. Τείνετε να παίρνετε εσείς τον έλεγχο

Ο σκοπός σας είναι να ηγείστε της ζωής σας. Γι’ αυτό και χρειάζεται να λαμβάνετε τον έλεγχο πολλών καταστάσεων. Δεν σας αρέσει να ακολουθείτε και σίγουρα δεν σας αρέσει όταν οι άλλοι σας το λένε.

10. Δεν ανήκετε, δεν σας ανήκει κανείς

Το να σας ανήκει κάποιος είναι το ίδιο άσχημο με το να ζητάτε βοήθεια. Ο σκοπός σας είπαμε είναι να ηγείστε της δικής σας ζωής και όχι να ελέγχετε τις ζωές άλλων.

11. Κάποιες φορές σας λένε ότι είστε αγενείς

Μπορεί ορισμένες φορές να φαίνεται σαν να είστε αγενείς, ακόμα κι όταν δεν προσπαθείτε να είστε, επειδή τείνετε να είστε ειλικρινείς με τα θέλω σας.

12. Υπερασπίζεστε τον εαυτό σας

Τείνετε να γνωστοποιείτε στους άλλους πώς νιώθετε και τι θέλετε, ακόμα κι αν αυτό σας βάζει σε μπελάδες. Δεν εκτιμούν όλοι αυτή την αφοπλιστική ειλικρίνεια, γι’ αυτό και ορισμένες φορές οι άνθρωποι μπορεί να απομακρύνονται.

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η πρώτη μέρα της υπόλοιπης ζωής σου
Το ευτυχισμένο τέλος που δεν έρχεται ποτέ…
Όνειρα: Τα κλειδιά της ψυχής
Η "Θεωρία του κουταλιού" | Μια απλή προσέγγιση που αλλάζει τον τρόπο που βλέπουμε την ψυχική υγεία

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση