, ,

Δέντρο Φιλύρα: Η Μητέρα της Αγάπης

Βασικό χαρακτηριστικό Αγάπη Η Φιλύρα στην ευρωπαϊκή παράδοση Το δέντρο αυτό ευδοκιμεί σε όλη την Ευρώπη και υπήρξε ένα από τα βασικά ιερά δέντρα

Δέντρο Φιλύρα - η Μητέρα της Αγάπης

Βασικό χαρακτηριστικό

Αγάπη

Η Φιλύρα στην ευρωπαϊκή παράδοση

Το δέντρο αυτό ευδοκιμεί σε όλη την Ευρώπη και υπήρξε ένα από τα βασικά ιερά δέντρα σε πολλές ευρωπαϊκές παραδόσεις. Το βρίσκουμε στη μεσογειακή, σλαβική, σκανδιναβική, κελτική και αγγλοσαξονική παράδοση. Σε πολλές από αυτές τις παραδόσεις, η Φιλύρα χρησιμοποιήθηκε μαζί με τη Βελανιδιά. Η Βελανιδιά χρησιμοποιούνταν για την αρσενική της ενέργεια, η Φιλύρα για τη θηλυκή. Ορισμένα από αυτά τα δέντρα μπορούν να ζήσουν έως και 900 χρόνια. Στη Σλοβενία, ένα δέντρο έχει ηλικία άνω των 700 ετών.

Advertisment

Πνευματικές ιδιότητες

Η Φιλύρα διαθέτει μια πολύ περίεργη ενέργεια που δεν έχω συναντήσει ποτέ σε κανένα άλλο φυτό ή δέντρο. Η καλύτερη μεταφορική φράση για να το περιγράψω είναι ότι η Φιλύρα σας παίρνει στα στοργικά χέρια της και σας ανυψώνει πέρα από εκείνη σε μια αγάπη άνευ όρων. Αυτό το καταφέρνει διευρύνοντας την αίσθηση της φροντίδας για τον εαυτό μας, αλλά και για όλα όσα μας περιβάλλουν.

Η Φιλύρα όχι μόνο διευρύνει τα αισθήματα και το συναίσθημα της αγάπης, αλλά σας δείχνει και το πώς να μοιραστείτε αυτή την αγάπη μέσω πράξεων, έτσι ώστε να εξαπλωθεί στον κόσμο μέσω της δικής σας φροντίδας. Κατά την άποψή μου, αυτή η αίσθηση της φροντίδας αποτελεί το κλειδί για μια πραγματικά αρμονική ζωή.

Το χαρακτηριστικό της Φιλύρας όσον αφορά την αγάπη, τη μετέτρεψε σε δέντρο των ποιητών. Στην ευρωπαϊκή λογοτεχνία, βρίσκουμε πολλά ποιήματα αφιερωμένα σε αυτή καθώς και συγγραφείς που συνήθιζαν να δημιουργούν κάτω από τη σκιά της. Η Φιλύρα ήταν γνωστό ότι βοηθούσε τους ανθρώπους να καταλάβουν τι είναι δίκαιο. Στη Σλοβενία, κάθε χωριό έχει ακόμα ένα τέτοιο δέντρο στην κεντρική του πλατεία και, εδώ και αιώνες, οι ντόπιοι συγκεντρώνονται γύρω του για να απονείμουν δικαιοσύνη.

Advertisment

Διαβάστε τη συνέντευξη του Stephan Rousseau στην Εναλλακτική Δράση εδώ

Οι θεραπευτικές χρήσεις της Φιλύρας

Είναι πολύ χρήσιμη για την καταπολέμηση του κρυολογήματος τον χειμώνα. Αν νιώθετε αγχωμένοι και χρειάζεστε ένα βράδυ καλής ξεκούρασης, πιείτε ένα φλιτζάνι τσάι Φιλύρας πριν πάτε για ύπνο και θα κοιμηθείτε σαν μωρό.

Παρασκευή

Η Φιλύρα χρησιμοποιείται κυρίως στο τσάι. Μπορείτε να χρησιμοποιήσετε οποιοδήποτε μέρος του δέντρου – από τα λουλούδια μέχρι τον φλοιό. Για τις περισσότερες αυτο-θεραπείες, ένα τσάι από τα λουλούδια και φύλλα της αρκεί. Μπορείτε να βρείτε αποξηραμένα φύλλα και λουλούδια σε οποιοδήποτε κατάστημα βοτάνων ή ακόμα και σε σούπερ μάρκετ.

Τα σακουλάκια τσαγιού δεν είναι πραγματικά χρήσιμα για θεραπευτικούς σκοπούς. Βάλτε μια χούφτα από το φυτό σε μισό λίτρο νερού και αφήστε το να σιγοβράσει για 10 λεπτά. Κλείστε το μάτι της κουζίνας και αφήστε το τσάι σε ακινησία για 15-20 λεπτά. Το τσάι σας είναι έτοιμο. Αν το θέλετε πιο γλυκό, προσθέστε λίγο μέλι.

Παρενέργειες

Η κύρια ανεπιθύμητη ενέργεια, η οποία είναι αρκετά σπάνια, είναι ότι η Φιλύρα μπορεί να διαταράξει τις λειτουργίες της καρδιάς. Παρ’ όλο που δεν το έχω συναντήσει ποτέ κατά τη διάρκεια της θεραπευτικής πρακτικής μου, θα συνιστούσα σε όσους πάσχουν από καρδιακά προβλήματα να μην τη χρησιμοποιούν ή να τη χρησιμοποιούν μόνο σε πολύ μικρές ποσότητες.

Ο Stephan θα πραγματοποιήσει το πρώτο retreat φυτοθεραπείας στην Εύβοια, τον Σεπτέμβριο του 2018. Μάθετε περισσότερα

Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Εκατό νέα είδη θαλάσσιας ζωής ανακάλυψαν επιστήμονες σε βάθος σχεδόν 5.000 μέτρων!
Τιτάνας: Οι αμμόλοφοι στον δορυφόρο του Κρόνου είναι θρυμματισμένα φεγγάρια
Μαύρες τρύπες-βρέφη είναι οι κόκκινες κουκίδες που εντόπισε το τηλεσκόπιο James Webb
Εξέλιξη των ζώων: Τα αρσενικά αναπτύσσουν μεγαλύτερα όπλα, ενώ τα θηλυκά μεγαλύτερο εγκέφαλο

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση