Τι σημαίνει όταν δύο σύντροφοι καταλήγουν να ζουν σαν αδελφάκια; Ουσιαστικά, πρόκειται για δύο συντρόφους που δεν είναι πλέον εραστές, δηλαδή δεν έχουν πια ερωτική ζωή. Δεν υπάρχει μεταξύ τους το πάθος.
Γίνεται να διατηρηθεί μια τέτοια σχέση; Και κατά πόσο, είναι φυσιολογικό δυο άνθρωποι να θεωρούνται ζευγάρι χωρίς να έχουν πλέον ερωτική – σεξουαλική επιθυμία ο ένας για τον άλλον; Μπορεί μια τέτοια σχέση να έχει μέλλον;
Σαφέστατα όχι! Μία από τις συνθήκες που διαφοροποιεί τις σχέσεις των ανθρώπων είναι η ερωτική επαφή. Η ύπαρξή της θα κάνει τη σχέση ξεχωριστή και η έλλειψή της θα την κάνει ελαττωματική. Όσο υπάρχει, αναδεικνύει τη μοναδικότητα της σχέσης και όταν χάνεται, ορίζει τον ουσιαστικό αφανισμό του ζευγαριού.
Η έλλειψη ερωτικής επιθυμίας, έστω κι αν αυτή προέρχεται μόνο από τον ένα σύντροφο είναι μια κατάσταση που θα ενοχλούσε. Για να δούμε τι μπορεί να κάνει ένα ζευγάρι που βρίσκεται σε αυτήν την κατάσταση:
1. Για αρχή, να την αναγνωρίσει! Πολλές φορές τα ζευγάρια εθελοτυφλούν, «σφυρίζουν» αδιάφορα και μπορεί να συζητούν για το οτιδήποτε εκτός από την ουσία. Συνήθως γίνεται από φόβο για το τι θα ειπωθεί και για ποια συναισθήματα θα προκαλέσουν ο ένας στον άλλον. Όμως, κερδίζουμε χρόνο και εμπιστοσύνη όταν τεθεί το θέμα επί τάπητος.
2. Αφού αποφασίσει το ζευγάρι να συζητήσει, θα πρέπει να πουν τι ανησυχίες έχουν, πως νιώθουν, τι πιστεύουν, τι επιθυμούν. Πρέπει να συζητιούνται όλα τα προβλήματα που μπορεί να προκύψουν στη συμβίωσή τους, αλλιώς όταν κρύβονται κάτω από το χαλάκι μένουν απωθημένα, και αρχίζει να γκρεμίζεται το ιδανικό Εγώ + Εσύ = Μαζί.
3. Αν μετά από τις προσπάθειές τους, δεν μπορούν να βελτιώσουν και να αλλάξουν την κατάσταση στην οποία έχουν φτάσει, θα ήταν φρόνιμο να απευθυνθούν σε κάποιον ειδικό για να τους βοηθήσει, μέσα από την διαδικασία της συμβουλευτικής ζεύγους (ή θεραπεία γάμου). Ωστόσο, να τονίσουμε πως πρέπει και τα δύο μέλη να είναι θετικά, να επιθυμούν να βοηθήσουν να ξεμπλοκάρουν τη σχέση τους, για να λειτουργήσει με επιτυχία και αποτελεσματικότητα η θεραπεία ζεύγους.
Κρίμα είναι να “βαλτώνουν” οι σχέσεις στην ρουτίνα και την αδιαφορία. Ας φροντίζουμε τη σχέση μας με τον/τη σύντροφο μας ως ένα παιδί που θέλει συνέχεια την προσοχή μας, την φροντίδα μας, την στοργή μας και την αγάπη μας. Έτσι, θα μπορέσουμε να χαρούμε την κάθε στιγμή, όπως τότε στην αρχή…
Το άρθρο συνυπογράφουν οι ψυχολόγοι του Κέντρου Συμβουλευτικής & Ψυχολογικής Υποστήριξης «Επαφή», Γιάννης Ξηντάρας, Ράνια Λεμονή, Αγλαΐα Κρητικού, Χάρης Παλίδης και Μαντώ Κωνσταντουλάκη.
Συντάκτης | Γιάννης Ξηντάρας
Ο Γιάννης Ξηντάρας είναι πτυχιούχος Ψυχολογίας από το Εθνικό Καποδιστριακό Πανεπιστήμιο Αθηνών, Επιστημονικός Υπεύθυνος στο Κέντρο Συμβουλευτικής και Ψυχολογικής Υποστήριξης «Επαφή». Μέλος της Εθνικής Εταιρείας Ψυχοθεραπείας Ελλάδος, του Συλλόγου Ελλήνων Ψυχολόγων & και της Ελληνικής Εταιρείας Εφηβικής Ιατρικής.
- Πώς μπορούμε να διαχειριστούμε την απιστία ως ζευγάρι - 6 Μαρτίου 2019
- Εφηβεία: Πώς μπορούν οι γονείς να διαχειριστούν τα «δύσκολα» χαρακτηριστικά της - 28 Φεβρουαρίου 2019
- Η φιλαργυρία «βλάπτει» σοβαρά τα συναισθήματα - 25 Φεβρουαρίου 2019
- Γιατί η φιλία θεωρείται αναπόσπαστο κομμάτι της ζωής μας; - 11 Φεβρουαρίου 2019
- Ας αφεθούμε ελεύθεροι να εκφράζουμε τα συναισθήματά μας χωρίς φόβο - 21 Δεκεμβρίου 2018
- Συμπονώ σημαίνει κατανοώ, νοιάζομαι, φροντίζω - 17 Δεκεμβρίου 2018
- Σε ποιες παγίδες μπορούν να εκτεθούν τα παιδιά μας στο διαδίκτυο; - 13 Δεκεμβρίου 2018
- Ξεχάσαμε να εκτιμάμε… - 10 Δεκεμβρίου 2018
- Χωρίς επαφή, επικοινωνία και αγάπη… Tι ενδιαφέρον έχει η ζωή; - 29 Νοεμβρίου 2018
- Μένοντας προσκολλημένοι στο παρελθόν δεν αφήνουμε τον εαυτό μας να ασχοληθεί με το παρόν - 27 Νοεμβρίου 2018