Οι κάτοικοι της πόλης Guiyang, στη νοτιοδυτική Κίνα κοιτούν με έκπληξη και θαυμασμό έναν γιγάντιο τεχνητό καταρράκτη που πέφτει από έναν ουρανοξύστη. Μάλιστα τις μέρες που κάνει ζέστη, τον πλησιάζουν για να δροσιστούν. Το κτήριο αυτό, που βρίσκεται στην επιχειρηματική περιοχή της πόλης, έχει τώρα ένα από τα μεγαλύτερα υδάτινα έργα τέχνης που πηγάζουν από έναν από τους ψηλότερους ορόφους του.

Και δεν είναι μόνο εκπληκτικό, αλλά αποτελεί και ένα επίτευγμα μηχανικής. Υπάρχει μια τεράστια δεξαμενή νερού στο κάτω μέρος του κτηρίου που περιέχει πολλές αντλίες, οι οποίες αντλούν και ωθούν το νερό από κάτω και πάλι ψηλά στα 107 μέτρα, όπου πέφτει δημιουργώντας αυτό το υπερθέαμα.
Όταν μάλιστα ο ήλιος βρεθεί στο κατάλληλο σημείο, δημιουργείται ένα τεράστιο ουράνιο τόξο ανάμεσα στα νερά του καταρράκτη, ο οποίος ρέει στα τζάμια του ουρανοξύστη.

https://enallaktikidrasi.com/2018/08/kinezoi-eftiaxan-epivlitiko-texnito-katarrakti-metrwn-panw-ouranoxisti/

Μπορεί να φαίνεται ότι ο καταρράκτης δημιουργεί μια μεγάλη σπατάλη νερού, αλλά δεν συμβαίνει κάτι τέτοιο – ο τεχνητός καταρράκτης είναι ενεργός μόνο σε ειδικές περιστάσεις, όπως στις γιορτές. Επιπροσθέτως, το μεγαλύτερο ποσοστό του νερού που χρησιμοποιείται είναι ανακυκλωμένο νερό βρύσης, αλλά και βρόχινο νερό, σύμφωνα με τον διαχειριστή της εταιρίας. Προφανώς, μόνο μια μικρή ποσότητα αυτού προέρχεται από άλλες πηγές.

Ο κ.Cheng, αντιπρόσωπος της εταιρίας δήλωσε: «Το κτήριο μας έχει ένα υπόγειο σύστημα τεσσάρων ορόφων αποθήκευσης και άντλησης νερού, από το οποίο το νερό ανεβαίνει και κατεβαίνοντας, ανακυκλώνεται. Και μπορούμε να καταλάβουμε τον λόγο για τον οποίο τον ενεργοποιούν μόνο σε ειδικές περιπτώσεις, αφού απαιτεί μεγάλες ποσότητες ηλεκτρικής ενέργειας για να λειτουργήσει.

Αλλά όσο δαπανηρό κι αν είναι, δεν υπάρχει αμφιβολία ότι δημιουργεί ένα μοναδικό θέαμα. Ο κ. Cheng προσθέτει επίσης ότι οι δημιουργοί του ελπίζουν το κτήριο να γίνει σύντομα πόλος έλξης για τους τουρίστες, βοηθώντας και την ίδια την πόλη. Αναρωτιόμαστε αν το θέαμα θα είναι το ίδιο εντυπωσιακό και από τα γραφεία των ορόφων που βρίσκονται πίσω από το τρεχούμενο νερό ή όταν θα δημιουργείται το ουράνιο τόξο.

Λάβετε τα άρθρα που σας ενδιαφέρουν στο e-mail σας

Διαβάστε επίσης
Έχω κάνει ήδη LIKE. Μην μου το ξαναδείξετε