, ,

Η χρήση ανεμιστήρα κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να βλάπτει την υγεία μας

Είναι ασφαλής η χρήση του ανεμιστήρα κατά τη διάρκεια του ύπνου; Η σύντομη απάντηση στην ερώτηση είναι: εξαρτάται. Αν λάβουμε υπόψη μας τον λόγο

Η χρήση ανεμιστήρα κατά τη διάρκεια του ύπνου μπορεί να βλάπτει την υγεία μας

Είναι ασφαλής η χρήση του ανεμιστήρα κατά τη διάρκεια του ύπνου; Η σύντομη απάντηση στην ερώτηση είναι: εξαρτάται. Αν λάβουμε υπόψη μας τον λόγο για τον οποίο το χρησιμοποιούμε εξαρχής, μπορούμε με βεβαιότητα να πούμε ότι μας βοηθά να κοιμηθούμε ήρεμοι, χωρίς να ιδρώνουμε κατά τη διάρκεια της νύχτας.

Όταν ο καιρός είναι πολύ ζεστός και υγρός, ο ύπνος γίνεται μια δύσκολη υπόθεση. Συνήθως ιδρώνουμε, δυσκολευόμαστε να αναπνεύσουμε και το αποτέλεσμα είναι συχνές νυχτερινές αφυπνίσεις και αίσθηση κόπωσης την επόμενη μέρα. Επιπλέον, ο ήχος του ανεμιστήρα θεωρείται «λευκός θόρυβος», δηλαδή ένα είδος σταθερού, αργού θορύβου που μας βοηθά να αποκοιμηθούμε (κάτι σαν νανούρισμα).

Advertisment

Ως εκ τούτου, για πολλούς ανθρώπους, η χρήση ανεμιστήρα στο υπνοδωμάτιο τους βοηθά να κοιμηθούν επαρκώς και να μείνουν δροσεροί κατά τη διάρκεια της νύχτας. Για άλλους ανθρώπους όμως, τα αποτελέσματα είναι αντίθετα. Ο αέρας που δημιουργείται πυροδοτεί το άσθμα τους ή στεγνώνει τα μάτια τους.

Τα μειονεκτήματα της χρήσης ανεμιστήρα

Όπως ο ανεμιστήρας κινείται μέσα στο δωμάτιο, σηκώνει τη σκόνη και τους αλλεργιογόνους μικροοργανισμούς που βρίσκονται ήδη στο πάτωμα, στα έπιπλα και στον αέρα, δημιουργώντας προβλήματα σε όσους είναι ευάλωτοι σε αλλεργίες και άσθμα. Επίσης, αν πλησιάσετε αρκετά τον ανεμιστήρα σας, θα παρατηρήσετε ότι και ο ίδιος μαζεύει σκόνη ανάμεσα στα πτερύγιά του, η οποία με την κίνηση, διοχετεύεται πάνω σας.

Ένα άλλο μειονέκτημα που μπορεί να σας επηρεάζει είναι ο ξηρός αέρας που δημιουργείται από την συνεχή λειτουργία του ανεμιστήρα κατά τη διάρκεια της νύχτας. Γι’ αυτό μπορεί να παρατηρήσετε ότι το δέρμα σας ξηραίνεται ή τα μάτια σας να τσούζουν, χαρακτηριστικά που εμφανίζονται και κατά τη χρήση κλιματισμού.

Advertisment

Πολλοί άνθρωποι επίσης αποκοιμιούνται με το στόμα ανοιχτό και η ροή του αέρα ξηραίνει το λαιμό και το στόμα τους. Γι’ αυτό αν χρειάζεται οπωσδήποτε να χρησιμοποιείται ανεμιστήρα, ενυδατώστε την επιδερμίδα σας πριν κοιμηθείτε, χρησιμοποιώντας τις κατάλληλες κρέμες και λοσιόν και έχετε πάντα δίπλα σας ένα ποτήρι νερό.

Τέλος, πολλοί αναφέρουν ότι όταν κοιμούνται με τον ανεμιστήρα να χτυπά απευθείας πάνω τους, ξυπνούν την επόμενη μέρα με πόνο στους μύες. Ο συγκεντρωμένος κρύος αέρας μπορεί να τεντώσει τους μύες και να προκαλέσει κράμπες. Το πρόβλημα γίνεται πιο επώδυνο όταν ο αέρας χτυπά στο πρόσωπο και στον αυχένα, προκαλώντας ψύξη.

Προσπαθήστε, λοιπόν, να μην χρησιμοποιείτε τον ανεμιστήρα όλο το βράδυ, αν παρουσιάζετε κάποιο ή κάποια από τα παραπάνω προβλήματα. Αν δεν μπορείτε να κάνετε διαφορετικά, βεβαιωθείτε ότι ο αέρας δεν έρχεται απευθείας πάνω σας. Σκοπός σας είναι να δημιουργήσετε ένα δροσερό περιβάλλον στο υπνοδωμάτιό σας.

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Πότε πρέπει να ανησυχείτε για τον πόνο στον αυχένα;
Πώς να αλλάξουμε ριζικά την τοξική σχέση του παιδιού μας με το φαγητό
Κιρκάδιος ρυθμός | Πώς να τον επαναφέρετε σε φυσιολογική λειτουργία
Πώς να βοηθήσετε τα παιδιά να αναπνεύσουν σωστά

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση