, ,

Ν’ ακούς τη φωνή της καρδιάς σου

Ένας άνθρωπος μεγάλης ηλικίας, συνήθιζε να κάθεται σε ένα παγκάκι στον κήπο του σπιτιού του και να μιλάει μόνος. Συνήθιζε να λέει: “Να ακούτε,

Ν' ακούς τη φωνή της καρδιάς σου

Ένας άνθρωπος μεγάλης ηλικίας, συνήθιζε να κάθεται σε ένα παγκάκι στον κήπο του σπιτιού του και να μιλάει μόνος. Συνήθιζε να λέει: “Να ακούτε, καλοί μου άνθρωποι, την καρδιά σας. Να μην την κλειδώνετε σε ένα συρτάρι και πετάτε το κλειδί μακριά σας. Κι εγώ πολλές φορές, θα ήθελα να γυρίσω το χρόνο πίσω, να την είχα ακούσει περισσότερο.

Τη λογική άκουσα, όταν άφησα τη σχολή υποκριτικής που ήθελα τόσο πολύ. Άκουσα τη λογική που μου έλεγε πως έπρεπε να μην προσπαθήσω ξανά και να βρω δουλειά. Άφησα αυτή την επιθυμία να φωλιάσει μέσα μου και έτσι δεν έμαθα ποτέ αν θα μπορούσα να τα έχω καταφέρει. Αυτή η αμφιβολία δεν έφυγε ποτέ από μέσα μου.

Advertisment

Τη λογική μου άκουγα τόσα χρόνια και μισούσα εκείνους που με πλήγωσαν. Δηλητηρίαζα την ψυχή μου με βλαπτικά συναισθήματα και τη βύθιζα μέσα στην κακία που την έτρωγε σαν σαράκι.

Αν είχα ακούσει περισσότερο την καρδιά μου, θα αγαπούσα περισσότερο, μη σκεπτόμενος τη συμπεριφορά του άλλου. Αν είχα ακούσει την καρδιά μου, θα συγχωρούσα πιο εύκολα και θα απελευθερωνόμουν πιο γρήγορα.

Αν την είχα λάβει περισσότερο υπόψη μου, θα ήμουν πιο γαλήνιος μέσα μου, πιο ευτυχισμένος. Άκουγα τη στείρα λογική που μου υπαγόρευε να μισώ όποιον με πληγώνει, να μη δίνω ευκαιρίες, να μην εμπιστεύομαι.

Advertisment

Τη λογική άκουσα και δεν μίλησα ποτέ ανοιχτά στο πρόσωπο που αγάπησα, η καρδιά μου ψιθύριζε μέσα μου να μιλήσω ανοιχτά, να εκφράσω αυτό που αισθάνομαι. Δεν την άκουσα γι’ ακόμα μία φορά, άφησα την προοπτική να γίνω ευτυχισμένος να πάει χαμένη και δεν εκμεταλλεύτηκα μία ευκαιρία που μου δόθηκε.

Γι’ αυτό, μιλάω σε εσάς, καλοί μου άνθρωποι. Να ακούτε την καρδιά σας, να εμπιστεύεστε την εσωτερική σας φωνή. Ακόμα και αν όλα στραβώσουν, δε θα μείνετε όλη σας τη ζωή με τόσα αναπάντητα ερωτήματα, θα ξέρετε πως έχετε προσπαθήσει. Να ακούτε την καρδιά σας, να δίνετε χώρο στο σώμα και το πνεύμα σας. Αν είσαι ανόητος και την ακούς, θα γίνεις ο εξυπνότερος άνθρωπος στον κόσμο’’.

Photo: Author/Depositphotos

Latest posts by Μαρία Σκαμπαρδώνη (see all)

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Η θεραπεία της παρουσίας: Όταν είμαστε παρόντες, βοηθάμε τους άλλους να ανοίξουν την πόρτα σε έναν κόσμο ευκαιριών
Πώς το παιδικό τραύμα επηρεάζει την υγεία μας σε όλη τη διάρκεια της ζωής (βίντεο)
4 σημάδια συναισθηματικής κακοποίησης | Η σχέση τους με την κατάθλιψη και το άγχος
Flip it: Με την ανατρεπτική σκέψη τα προβλήματα γίνονται ευκαιρίες

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση