,

20 ενδιαφέροντα πράγματα που μαθαίνεις μεγαλώνοντας

1. Δεν χρωστάς καμία εξήγηση και καμία «συγνώμη» σε κανέναν άνθρωπο, αν δεν αισθάνεσαι εσύ πως χρωστάς. 2. Το γνωστό «αλατοπίπερο» της ζωής, ενίοτε

20 ενδιαφέροντα πράγματα που μαθαίνεις μεγαλώνοντας

1. Δεν χρωστάς καμία εξήγηση και καμία «συγνώμη» σε κανέναν άνθρωπο, αν δεν αισθάνεσαι εσύ πως χρωστάς.

2. Το γνωστό «αλατοπίπερο» της ζωής, ενίοτε δεν μας συμφέρει καθόλου. Το άνοστο φαντάζει καλύτερο κι ας μην έχει γεύση. Δεν είναι όλες οι περίοδοι για καρδιοχτύπια.

Advertisment

3. Ναι, όσο και να μοιάζει απίθανο, η καλύτερη εποχή για διακοπές δεν είναι το καλοκαίρι. Είναι όποτε θέλουμε.

4. Μετά το θάνατο ενός αγαπημένου προσώπου, η προδοσία κάποιου είναι το επόμενο μεγάλο κακό που θα μπορούσε να σου συμβεί στη ζωή. Να σου πω, όλα ξεπερνιούνται όταν αναπνέεις. Όλα.

5. Το θέμα δεν είναι να δίνεις. Είναι να δίνεσαι. Αν είσαι μάγκας, μπορείς να καταλάβεις τι ακριβώς θέλω να πω. Αν δεν είσαι, μάλλον δεν έχεις ωριμάσει αρκετά.

Advertisment

6. Οι φίλοι μετράνε στη ζωή. Καμία σχέση, καμία συγγένεια, κανένας έρωτας. Οι φίλοι μετράνε. Μεγαλώνοντας, αυτούς θα έχεις, θα θυμάσαι, θα χαίρεσαι και θα απολαμβάνεις. Θα σε μάθουν να σχετίζεσαι με άτομα που σε πάνε μπροστά. Όλα τα υπόλοιπα ατμός.

7. Μια βόλτα με το αυτοκίνητο είναι σαφώς πιο ευχάριστη από μία βραδιά στα μπουζούκια. Μικρές στιγμές που δεν θα ξεχάσεις ποτέ. Όχι, δεν μεγάλωσες. Έμαθες την ουσία.

8. Η ζωή είναι σαν roller coaster. Mε τα πάνω της, με τα κάτω της. Το να είσαι ευγνώμων για τα πάνω της, σημαίνει πως έμαθες να αντιμετωπίζεις τα κάτω της. Τι καλύτερο;

9. Άλλο «παραιτούμαι», άλλο «συμβιβάζομαι». Συγνώμη, φίλε μου, αλλά ο συμβιβασμός είναι απαραίτητος σε μία σχέση. Δεν είναι απαραίτητος όμως σε μία άποψη και σε μία ιδεολογία. Συμβιβάζεσαι στις σχέσεις, επιμένεις στις ιδεολογίες. Αλλά δεν παραιτείσαι ποτέ.

10. Το κεφάλι σου στο τοίχο δεν θα το χτυπήσεις, γιατί ξέχασες να βάλεις κρέμα νυκτός και γέμισες ρυτίδες, θα το χτυπήσεις γιατί παρέμεινες σε μία προβληματική σχέση, χάνοντας έτσι τα καλύτερα χρόνια της ζωής σου. Μάθε να μετανιώνεις για τα σωστά πράγματα.

Δείτε επίσης: Ζήσε τη ζωή που θες χωρίς να μετανιώνεις και 25 άβολα πράγματα που χρειάζεται να κάνετε αν δεν θέλετε να μετανιώσετε το υπόλοιπο της ζωής σας

11. Δεν κινούνται όλα γύρω από εσένα. Είσαι μια πολύ μικρή κουκκίδα μέσα στο σύμπαν, η οποία δεν αλλάζει δεδομένα. Φρόντισε να περνάς καλά. Όσο μπορείς. Χωρίς να πιστεύεις πως είσαι το επίκεντρο. Το επίκεντρο είναι η ζωή. Όχι εσύ.

12. Η γνώμη των άλλων, είναι αυτό ακριβώς που λέει: των άλλων. Να σε ενδιαφέρει τόσο όσο πρέπει. Όχι περισσότερο. Το «όσο πρέπει» καθορίζεται από την τάση του καθενός να παίρνει όσο σοβαρά θέλει τον άλλον.

13. Μετά την αγάπη, η εκτίμηση είναι το επόμενο πιο σημαντικό συναίσθημα που μπορεί κάποιον να νιώσει για έναν άνθρωπο. Το οποίο φέρνει και την αγάπη αγάλι αγάλι. Μην τολμήσεις να το βάλεις κάτω από το κάθε είδους συμφέρον, στο υπογράφω, θα κλαις με μαύρο δάκρυ.

14. Το να δουλεύεις ασταμάτητα, χωρίς αγάπη γι’ αυτό που κάνεις, είναι ο πιο σίγουρος δρόμος για να γίνεις 60 και να πάθεις μια υπέροχη κατάθλιψη. Ο χρόνος πίσω δεν γυρνά.

15. Η κρίση ξεκινά από μέσα μας. Και απλώνεται στο διπλανό, στον φίλο, στον γιο, στον κάθε άνθρωπο που σχετιζόμαστε. Ό,τι και να ζεις, ό,τι και να περνάς, όσο και να υποφέρεις, υπάρχουν στιγμές που αξίζουν. Δεσ’ τες όσο είναι καιρός. Χαμογέλα. Σε λίγο δεν θα έχεις καιρό. Ούτε διπλανούς.

16. Το να δίνεις πολλές ευκαιρίες σε ανθρώπους, δεν σημαίνει πως είσαι ηλίθιος. Σημαίνει πως δεν σέβεσαι τον εαυτό σου αρκετά. Όταν μάθεις να τον σέβεσαι, ξεγράφεις. Και πολύ καλά κάνεις. Δεν είναι όλοι οι άνθρωποι για όλους. Ο καθείς με τους ανθρώπους του.

17. Η καλοπροαίρετη σκέψη και στάση απέναντι στους ανθρώπους, πάντα θα είναι η σωστή στάση, ακόμα κι αν στο τέλος αποδειχθεί λάθος.

18. Δεν πειράζει να θυμώνεις. Είναι φυσιολογικό μιας και η ζωή δεν είναι δίκαιη για κανέναν. Φρόντισε απλώς να θυμώνεις για τους σωστούς λόγους, προς τους σωστούς ανθρώπους. Όχι, όποιον πάρει ο Χάρος. Αυτό πειράζει.

19. Ό,τι δεν σκοτώνει, πραγματικά, εμπειρικά και ουσιαστικά, ναι, σε κάνει δυνατότερο. Δεν το λέω εγώ, το λέει όλος ο κόσμος.

20. Ο σεβασμός κερδίζεται, δεν απαιτείται. Όσες φορές και να το ζητήσεις, θα σε μουντζώσουν αν δεν τον κερδίσεις. Ντε φάκτο.

Τι έχει τελικά σημασία σ’ αυτή τη ζωή που ζούμε ο καθένας ξεχωριστά; Η ουσία. Αυτό και μόνο. Άρα, δεν γέρασες. Ωρίμασες. Βρήκες την ουσία. Και τώρα ζεις. Λίγο το ‘χεις; Καλή και ουσιαστική συνέχεια.

Μαρία Πασχούλα – Photo: Author/Depositphotos

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

«Πωλητής για μία ώρα»: Οι καλλιτέχνες που στήριξαν το περιοδικό Σχεδία
Ζευγάρι νομάδων μελισσοκόμων ταξιδεύουν τα μελίσσια τους στα σχολεία της βόρειας Ελλάδας
«Απλώς κάντε το»: Η συμβουλή ενός 94χρονου με φυσική κατάσταση εφήβου
Μαθητής λυκείου από την Αλεξανδρούπολη πήρε πλήρη υποτροφία στο Πανεπιστήμιο της Πενσυλβάνια!

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση