, , ,

5 λόγοι που τα μωρά χρειάζονται τόσες πολλές ώρες ύπνου

Τώρα που το νέο μέλος της οικογένειας είναι πια σπίτι, θα εκπλαγείτε ανακαλύπτοντας πόσες πολλές ώρες θα κοιμάται. Αν το μωρό σας χάνει τις

5 λόγοι που τα μωρά χρειάζονται τόσες πολλές ώρες ύπνου

Τώρα που το νέο μέλος της οικογένειας είναι πια σπίτι, θα εκπλαγείτε ανακαλύπτοντας πόσες πολλές ώρες θα κοιμάται. Αν το μωρό σας χάνει τις ώρες των γευμάτων του ή κοιμάται παρά τη φασαρία στο σπίτι και εσείς έχετε αγχωθεί, είναι ώρα να πάρετε μια βαθιά, χαλαρωτική ανάσα! Ο ύπνος αποτελεί την κύρια ασχολία του μωρού σας και επηρεάζει σημαντικά την ανάπτυξή του. Για την ακρίβεια, περίπου ο μισός πρώτος χρόνος της ζωής ενός μωρού είναι αποκλειστικά ύπνος. Κι εμείς χρειάζεται να διασφαλίσουμε ότι πράγματι θα έχουν τη δυνατότητα να κοιμούνται τόσο και να γιατί:

5 λόγοι που τα μωρά χρειάζονται τόσο πολύ ύπνο

1. Ενισχύει τη σωματική ανάπτυξη

Ο ύπνος παίζει σημαντικό ρόλο στη σωματική ανάπτυξη του μωρού σας. Οι εκκρίσεις των ορμονών ανάπτυξης είναι γνωστό ότι συμβαίνουν όταν βρισκόμαστε σε βαθύ ύπνο κατά τη διάρκεια ενός σταδίου ύπνου που είναι γνωστός ως ύπνος βραδέων κυμάτων. Και οι έρευνες που μελέτησαν τη σχέση ανάμεσα στον ύπνο και στην ανάπτυξη των μωρών έχουν βρει ότι οι περίοδοι όπου τα μωρά κοιμόντουσαν περισσότερο σχετιζόταν άμεσα με ραγδαία ανάπτυξη και απόκτηση βάρους.

Advertisment

2. Βοηθά στη νευροαισθητηριακή ανάπτυξη

Ο ύπνος είναι επίσης σημαντικός για τη σωστή ανάπτυξη του νευροαισθητηριακού συστήματος του μωρού σας. Το νευροαισθητηριακό σύστημα πυροδοτείται εκ των έσω, όταν κοιμούνται και ονομάζεται ενδογενής ενεργοποίηση, ο οποίος δεν σχετίζεται με το εξωτερικό περιβάλλον του μωρού. Η ενεργοποίηση αυτή είναι σημαντική για τη φυσιολογική ανάπτυξη του νευροαισθητηριακού συστήματος – που περιλαμβάνει το οπτικό, ακουστικό σύστημα, την αφή και το αιθουσαίο σύστημα – αφού τότε δημιουργούνται συνδέσεις ανάμεσα στις εγκεφαλικές δομές και στα αισθητήρια όργανα.

Ο ενδογενής ερεθισμός συμβαίνει μόνο κατά τη διάρκεια του REM ύπνου. Οι έρευνες με ζώα έχουν βρει μάλιστα ότι η συνεχής διακοπή του REM μπορεί να προκαλέσει ανωμαλίες στην ανάπτυξη αυτών των δομών και των συστημάτων. Και αυτό επειδή διαταράσσεται η διαμόρφωση συνδέσεων ανάμεσα σε ένα μέρος του εγκεφάλου και στα αισθητήρια όργανα.

2. Βοηθά στην ανάπτυξη του εγκεφάλου

Άλλη μια σημαντική πλευρά που επηρεάζει ο ύπνος είναι η εγκεφαλική ανάπτυξη. Ένα ζωτικό συστατικό που εμπλέκεται στην ωρίμανση του εγκεφάλου είναι η εγκεφαλική πλαστικότητα, η ικανότητα δηλαδή του εγκεφάλου να ανταποκρίνεται στο περιβάλλον, αλλάζοντας τη λειτουργία και τη δομή του. Μελέτες έχουν βρει ότι τα μικρά σε ηλικία ζώα που παρουσιάζουν έλλειψη ύπνου εμφανίζουν απώλεια εγκεφαλικής πλαστικότητας και συνδέεται με μείωση δυνατότητας  μάθησης, αρνητικές συμπεριφορικές επιδράσεις και μικρότερο εγκέφαλο.

Advertisment

4. Τα βοηθά να μαθαίνουν καλύτερα

Ο ύπνος παίζει το ρόλο του και στη διαμόρφωση της μνήμης και βοηθά το μωρό μας να μαθαίνει αποτελεσματικότερα. Μια έρευνα δίδαξε σε μωρά 15 μηνών μια ειδικά σχεδιασμένη γλώσσα. Βρέθηκε ότι η ομάδα που έπαιρνε έναν σύντομο υπνάκο ανάμεσα στη διδασκαλία της γλώσσας και στο τεστ που ακολουθούσε, δεν θυμόταν μόνο τις αντιστοιχίες ανάμεσα στις λέξεις, αλλά μπορούσε να μάθει και αφηρημένες συσχετίσεις ανάμεσα σε αυτές. τα μωρά μπορούσαν να αναγνωρίσουν κανόνες ανάμεσα στις αντιστοιχίες. Τα μωρά που δεν κοιμόντουσαν ενδιάμεσα θυμούνταν μόνο τις αντιστοιχίσεις των λέξεων. Οπότε ο ύπνος μπορεί να βελτιώσει ποιοτικά τη μάθηση ενός μωρού.

5. Επηρεάζει την ιδιοσυγκρασία

Αυτό μάλλον θα το βλέπετε για πρώτη φορά. Όμως, ήδη γνωρίζουμε ότι τα μωρά (αλλά και εμείς οι ενήλικες) που δεν κοιμούνται αρκετά μπορεί να γίνουν λίγο γκρινιάρικα. Οι επιστήμονες έχουν επίσης παρατηρήσει ότι τα νεαρά παιδιά που έχουν κοιμηθεί λιγότερο, έχουν «δυσκολότερες» ιδιοσυγκρασίες. Για την ακρίβεια, μια έρευνα βρήκε ότι τα μωρά που κοιμούνταν λιγότερο τη νύχτα στις 3 εβδομάδες ήταν πιο ευερέθιστα ακόμα και στους 3 πρώτους μήνες ζωής τους. Αυτά τα μωρά φάνηκε μάλιστα να είναι και λιγότερο προσεγγίσιμα.

Το μωρό σας μπορεί να χρειάζεται 11- 17 ώρες ύπνου την ημέρα ανάλογα με την ηλικία του

Η ποσότητα ύπνου που χρειάζονται τα μωρά ποικίλει ανάλογα με την ηλικία τους, αλλά και την ιδιαίτερη προσωπικότητα που έχουν. Τα νεογέννητα χρειάζονται συνήθως τον περισσότερο ύπνο και αυτό μειώνεται καθώς μεγαλώνουν. Ένα νεογέννητο μπορεί να κοιμάται περίπου 8 – 9 ώρες κατά τη διάρκεια της ημέρας και άλλες 8 ώρες τη νύχτα.

– Τα μωρά από 0 έως 3 μηνών χρειάζονται 1 με 17 ώρες ύπνου την ημέρα.

– Τα μωρά από 4 έως 11 μηνών χρειάζονται 12 με 16 ώρες ύπνου την ημέρα.

– Τα νήπια από 12 έως 35 μηνών χρειάζονται 11 με 14 ώρες ύπνου την ημέρα.

Το ποσοστό ύπνου που αναφέρεται εδώ περιλαμβάνει τόσο τον βραδινό ύπνο, όσο και τους μικρούς, σύντομους κατά τη διάρκεια της ημέρας. Να θυμάστε ότι αν και τα νεογέννητα κοιμούνται περισσότερο, το κάνουν μάλλον με διαλείμματα από 1-3 ώρες. Αφού ξυπνήσουν, θα αποκοιμηθούν ξανά σχετικά άμεσα, από 30 λεπτά μέχρι 1 ώρα μετά.

Κάθε μήνας που περνά, η συνολική περίοδος ύπνου θα αυξάνεται, καθώς θα μειώνονται οι ώρες (ειδικά κατά τη διάρκεια της μέρας). Τα μωρά αρχίζουν να κοιμούνται όλο το βράδυ όταν είναι περίπου 3 μηνών, με τα περισσότερα να το επιτυγχάνουν μέχρι την ηλικία των 6 μηνών. Οπότε αν παλεύετε με τον διαλειμματικό νυχτερινό ύπνο του μωρού σας, κάντε υπομονή. Αργά ή γρήγορα, σε λίγους μήνες πάντως, θα αρχίζουν να κοιμούνται συνεχόμενα.

Photo: Author/Depositphotos

[toggle title="Πηγές"]

https://www.stanfordchildrens.org/en/topic/default?id=infant-sleep-90-P02237

https://journals.sagepub.com/doi/abs/10.1111/j.1467-9280.2006.01764.x

https://www.colorado.edu/today/2017/05/10/what-baby-hears-while-asleep-matters-more-previously-thought

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC2768951/

https://www.ncbi.nlm.nih.gov/pmc/articles/PMC3079944/

[/toggle]

Λάβετε καθημερινά τα άρθρα μας στο e-mail σας

Σχετικά θέματα

Μικροβίωμα εντέρου: Πώς επηρεάζει τη συμπεριφορά μας
Αιμορροΐδες: Γαστρεντερολόγος δίνει 5 σωτήρια tips που ανακουφίζουν | Οι συνήθειες που πρέπει να «κόψετε»
Εμμηνόπαυση: Εναλλακτικοί τρόποι να νικήσετε το στρες χωρίς φάρμακα
Επιστήμονες εντόπισαν γονίδιο που προστατεύει τον εγκέφαλο από το Αλτσχάιμερ

Πρόσφατα Άρθρα

Εναλλακτική Δράση